"СхідГЗК" може забезпечувати ядерним паливом усі енергоблоки України — ОВА

"СхідГЗК" може забезпечувати ядерним паливом усі енергоблоки України — ОВА

"СхідГЗК" може забезпечувати ядерним паливом усі енергоблоки України — ОВА
Перший заступник голови обласної військової адміністрації Павло Конопко. Колаж: Суспільне Кропивницький

Під час першого конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України, який відбувся у Кропивницькому 18 жовтня обговорили шляхи виведення з кризи державного підприємства "Східний гірничозбагачувальний комбінат", три уранові шахти якого розташовані на території Кіровоградської області.

Перший заступник голови обласної військової адміністрації Павло Конопко розповів, що потенціал "Східного гірничозбагачувального комбінату" (далі "СхідГЗК") – 2400 тонн уранового концентрату на рік, що дозволило б забезпечувати ядерним паливом усі 15 атомних енергоблоків України.

"Нині потрібно збільшити видобуток та виробництва до 1200 тонн на рік, цьогорічний показник підприємства – 260 тонн. Потенціал підприємства, за належної підтримки з боку держави, фінансування та модернізації процесів – 2400 тонн".

Про"Східний гірничозбагачувальний комбінат"

Павло Конопко назвав діяльність "СхідГЗК" одним з важливих питань функціонування уранодобувної та енергетичної галузей країни.

"Це єдине підприємство в країні, яке виробляє уранооксидний концентрат для потреб вітчизняних атомних електростанцій. Від виконання виробничої програми підприємства та поставки концентрату залежить перспектива стабільної роботи атомно-енергетичної галузі нашої держави".

На території області розташовані три уранові шахти – Інгульська, Смолінська та Новокостянтинівська, які розробляють чотири родовища уранових руд, на них працюють понад дві тисячі людей. Крім того, у регіоні є десять розвіданих родовищ, готових до розробки, сказав заступник голови обласної військової адміністрації.

Канадські інвестори готові вкладатись в одну з уранових шахт на Кіровоградщині

За інформацією Павла Конопка, канадська компанія САМЕСO готова інвестувати у розвиток потужностей Новокостянтинівської шахти та гідрометалургійного заводу "СхідГЗК".

"За умовами договору між інвестором та "Енергоатомом" компанія протягом 2024-2035 років постачатиме уран для тепловиділяючих збірок типів реакторів Рівненської, Хмельницької, Південноукраїнської атомних електростанцій. Перші партії уранового концентрату, виробленого на "СхідГЗК" вже відправили до Канади".

Про проблеми функціонування уранових шахт та ядерно-паливного комплексу

З 2020 року "СхідГЗК" перебуває в режимі загрози зупинки виробництва. Зі слів Павла Конопка, це відбувається, бо рахунки підприємства блокують через борги перед кредиторами, немає єдиної державної стратегії щодо розвитку галузі та державної підтримки підприємств ядерно-паливного циклу.

"Застосування до національного виробника уранової руди підходів щодо формування ціни на уран, які базуються виключно на світових котируваннях і не враховують специфіку розробки українських родовищ, створили передумови для глибокої збитковості "СхідГЗК". Проте досвід подібних іноземних компаній вказує на те, що з 11 всесвітньовідомих корпорацій прибутковими є лише дві, решта – дотуються на державному рівні".

Про цільові програми підтримки атомно-промислового комплексу

Заступник голови обласної військової адміністрації розповів, що у Міненерго розробили проєкти двох державних цільових програм – екологічної програми зняття з експлуатації уранового об’єкта на період з 2023 по 2027 роки та економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2028 року.

"Програми передбачають зняття з експлуатації Смолінської уранової шахти – цього року вона вже не працює. Така ж доля 2028 року чекає на Інгульську шахту. Обидві шахти є місто- та бюджетоутворюючими. Такі заходи призведуть до того, що бюджети громад залишаться без надходжень, а більшість працездатних жителів – без роботи. Метою економічної програми є нарощування та модернізація потужностей галузі для задоволення потреб в уранооксидному концентраті атомної енергетики та розвитку атомно-промислового комплексу України".

Як збільшити видобуток уранової руди

Щоб збільшити видобуток уранової руди, слід вивести на повну потужність Новокостянтинівську шахту, модернізувати виробництво та знизити його собівартість, використовуючи сучасні технології, повністю освоїти усі родовища регіону, сказав Павло Конопко.

"Тому для забезпечення функціонування об’єктів "СхідГЗК" необхідно розв'язувати питання беззбиткового видобутку уранової руди, нарощування обсягів виробництва уранооксидного концентрату відповідно до ухвалених стратегій та рішень президента й уряду".

Ефективними заходами щодо врегулювання кризової ситуації на державному рівні в обласній адміністрації вважають виконання розпорядження уряду щодо об’єднання "СхідГЗК" з "Енергоатомом", опрацювання питання щодо виділення грошей на погашення кредиторської заборгованості підприємства на державному рівні, зокрема й з виплати зарплати працівникам, дотування уранового виробництва державним коштом, врахування пропозицій обласної адміністрації до проєктів державних цільових екологічної та економічної програм.

На початок