Міністерка інформації Ізраїлю через шквал критики пішла у відставку

Міністерка інформації Ізраїлю через шквал критики пішла у відставку

Галіт Дістель-Атбарян
. Беньямін Нетаньягу та Галіт Дістель-Атбарян (справа на ліво). Фото: Х/Галіт Дістель-Атбарян

Міністр інформації Ізраїлю Галіт Дистель-Атбарян у четвер, 12 жовтня, подала у відставку та попросила направити кошти її відомства на допомогу мешканцям півдня Ізраїлю.

Про це чиновниця написала у Х (раніше Twitter).

"Коли я бачу Міністерство інформації, позбавлене тих повноважень, якими воно було наділене спочатку, я можу лише чесно визнати, що щодня його роботи відтепер – це марна трата державних коштів. За нинішнього розкладу це відомство не може зробити істотного внеску в життя країни, а благо країни для мене важливіше за все інше", – написала вона, нарікаючи, що після нападу ХАМАС на Ізраїль частину повноважень її відомства передали Міністерству у справах діаспори.

Як зазначає Times of Israel, багато журналістів і спостерігачів протягом усього цього року зазначали, що Міністерство інформації не мало реальних повноважень і складалося виключно з апарату самого міністра.

Нечисленні продукти, які випускало відомство – відеоролики та пости англійською мовою, які намагаються донести позицію уряду щодо таких питань, як реформування судової системи – викликали глузування через їхню якість та запізнілу публікацію інформації.

Цього тижня Дистель-Атбарян піддалася критиці через відсутність активності з боку Міністерства інформації в умовах війни Ізраїлю з ХАМАС.

Що відомо про війну в Ізраїлі

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Прем'єр Ізраїля Біньямін Нетаньягу 11 жовтня погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу.

Станом на ранок 12 жовтня щонайменше 1 200 ізраїльтян загинули у результаті терактів ХАМАС. Тим часом авіаудари ЦАХАЛу призвели до 1 200 смертей в Газі й Секторі Гази, ще понад 5 500 поранені.

На початок