Ізраїль оприлюднив перелік країн, чиї громадяни постраждали через напад із Сектору Гази

Ізраїль оприлюднив перелік країн, чиї громадяни постраждали через напад із Сектору Гази

Ізраїль оприлюднив перелік країн, чиї громадяни постраждали через напад із Сектору Гази
. Наслідки масованого ракетного удару по Ізраїлю зранку 7 жовтня 2023 року. Фото: Getty Images

Міністерство закордонних справ Ізраїлю зранку 11 жовтня оприлюднило перелік країн, чиї громадяни постраждали внаслідок нападу ХАМАСу на Ізраїль.

Відповідні дані МЗС країни оприлюднило у соцмережі X (колишній Твіттер).

“Нікого не пощадили. ХАМАС переслідував як ізраїльтян, так і іноземців. Ми в цьому разом. І разом ми переможемо”, — зазначили в МЗС Ізраїлю.

За даними ізраїльських дипломатів, найбільше серед загиблих іноземців громадян Таїланду — 18 людей. Також загинули 11 громадян США. Серед загиблих — також громадяни Канади, Великої Британії, Німеччини, Італії, Китаю та інших країн.

Крім того МЗС Ізраїлю зранку повідомив про двох загиблих громадян України. Пізніше Міністерство закордонних справ України підтвердило загибель ще одного українця в Ізраїлі, і кількість загиблих громадян України в Ізраїлі наразі становить три людини.

Загиблі та поранені українці в Ізраїлі

Наразі загальна відома кількість жертв серед громадян України — троє людей. Про це зранку 11 жовтня повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Ще дев’ять українських громадян отримали поранення. Їхній стан, а також місця госпіталізації уточнюються. Іще шість українців вважаються зниклими безвісти. Їхнім пошуком займаються дипломати в співпраці із ізраїльськими правоохоронцями.

Як повідомив речник МЗС, оперативний штаб МЗС України вже опрацював понад 1000 звернень українців в Ізраїлі та Секторі Газа.

“Наразі близько 700 українців не можуть виїхати із Ізраїлю через скасовані авіарейси. МЗС, Офіс Президента, посольство в Ізраїлі працюють в режимі 24/7 над організацією повернення наших співвітчизників. Деталі будуть додатково повідомлені громадянам, які вже звернулись до українського посольства”, — розповів Ніколенко.

170 українців заявили про бажання евакуюватися із Сектора Газа. За словами речника, оперативний штаб МЗС, українські посольства в регіоні, інші причетні відомства України опрацьовують можливі шляхи виїзду. Водночас ситуація ускладнюється триваючими бойовими діями.

Водночас посол України в Ізраїлі Корнійчук заявив, що Україна готує термінову евакуацію своїх громадян з Сектора Гази, поки Ізраїль не розпочав там наземну операцію. Евакуацію планують провести до 12 жовтня через єдиний відкритий прикордонний пункт, зараз формують списки охочих виїхати.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази. Проте протягом всього часу до сьогодні між регіонами велися атаки з повітря.

На початок