Хокей: чемпіонат світу
СБУ підтвердила наявність російського паспорта у тренера збірної України з хокею Шахрайчука

СБУ підтвердила наявність російського паспорта у тренера збірної України з хокею Шахрайчука

Ексклюзивно
СБУ підтвердила наявність російського паспорта у тренера збірної України з хокею Шахрайчука
. Вадим Шахрайчук. Фото: ХК "Київ Кепіталз"

Мінмолодьспорту звернулося до Державної прикордонної служби з пропозицією відмовити тренеру в перетині українського кордону.

Служба безпеки України підтвердила наявність російського паспорта в головного тренера збірної України з хокею Вадима Шахрайчука. Про це Суспільне Спорт повідомили власні джерела в державному органі.

У вересні про наявність у Шахрайчука паспорта РФ повідомляли українські ЗМІ. Ішлося, що СБУ ще у травні зверталася з цього приводу до Міністерства молоді та спорту й закликала "вжити заходів реагування" відповідно до його компетенції.

Восени ж Шахрайчука відсторонили від роботи зі збірною на час внутрішнього дисциплінарного провадження проти тренера. Відтоді він продовжив очолювати столичну команду "Київ Кепіталз" у матчах клубної національної першості.

Суспільне Спорт підтвердили, що паспорт РФ було виявлено СБУ в ході розслідування на запит одного з компетентних органів. Яких саме — у відомстві не зазначили.

В СБУ пояснили, що Міністерство молоді та спорту після отримання відповідної інформації звернулося до Державної прикордонної служби з пропозицією відмовити Шахрайчуку в перетині українського кордону. Суспільне Спорт вже звернулося за коментарем до Держприкордонслужби і міграційної служби.

Як реагують на ситуацію в українському хокеї?

У вересні президент Федерації хокею України Георгій Зубко розповів, що очолювана ним організація продовжує власне розслідування щодо наявності в Шахрайчука російського паспорта.

"Наскільки мені відомо, йде дисциплінарне провадження, — пояснював Зубко на заході до початку нового хокейного сезону в Україні. — Я впевнений, воно матиме об'єктивніше рішення. Коментувати його, на жаль, не можу".

"Ми сприймаємо Вадима Шахрайчука [як] відомого, заслуженого українського гравця і тренера, який чесно працював на користь української збірної. [...] Для мене Шахрайчук — це людина, яка допомагала і, сподіваюся, буде допомагати українському хокею, збірній та збірникам, гравцям".

Відреагували на провадження і в клубі "Київ Кепіталз", головну команду якого Шахрайчук очолює в новому хокейному сезоні 2023/24. Звинувачення проти тренера там назвали "необґрунтованими".

"Ми розчаровані останніми рішеннями ФХУ. Будь-які подальші маніпуляції можуть зашкодити підготовці наших гравців і тренерського штабу. [...] Ми хочемо зазначити, що ми добре поінформовані про висунуті звинувачення, та можемо підтвердити, що вони необґрунтовані".

"Ми твердо стоїмо на боці Вадима Шахрайчука і будемо продовжувати регулярні та конструктивні діалоги з нашим хокейним керівництвом. Наша головна мета — знайти справедливе вирішення".

Що відомо про роботу Вадима Шахрайчука в Росії?

  • У листі СБУ, який наводили українські медіа, ішлося, що Шахрайчук отримав російське громадянство у 2008 році. На той час українець продовжував кар'єру хокеїста саме в російських клубах.
  • Впродовж кар'єри гравця Шахрайчук представляв у чемпіонаті Росії низку місцевих клубів, зокрема московські "Спартак" і "Динамо".
  • Працював Шахрайчук у Росії і в статусі тренера: у 2017 році очолював "Металург" з міста Новокузнецьк у Континентальній хокейній лізі.
На початок