Хокей: чемпіонат світу
"Треба прагнути до медалей". Дмитро Христич — про перемогу України над Литвою і вихід у дивізіон ІА ЧС з хокею

"Треба прагнути до медалей". Дмитро Христич — про перемогу України над Литвою і вихід у дивізіон ІА ЧС з хокею

Ексклюзивно
Дмитро Христич, збірна України з хокею, ЧС-2024
Дмитро Христич. ФХУ

Ексклюзивний коментар головного тренера збірної України для Суспільне Спорт.

Збірна України тріумфально завершила чемпіонат світу з хокею 2024 року у дивізіоні ІВ. "Синьо-жовті" виграли усі п'ять матчів та здобули підвищення у класі.

Вирішальним для України став останній матч у Вільнюсі проти Литви, яка також здобула максимальні 12 очок у перших чотирьох поєдинках. У цій зустрічі вирішувалась доля єдиної путівки у дивізіон ІА.

Україна зрештою обіграла Литву з рахунком 4:1. Команда Дмитра Христича у 2025 році виступить у дивізіоні ЧС ІА, другому за рангом у світовому хокеї.

Після матчу з Литвою головний тренер збірної України з хокею Дмитро Христич у розмові із Суспільне Спорт підбив підсумки поєдинку останнього туру, прокоментував перемогу України у дивізіоні ІВ та оцінив перспективи команди у дивізіоні ІА.

  • Що означає перемога на ЧС з хокею

"Може більш відповідальна через те, що команда виграла, а не я в команді. Команда, яку мені довірили, і це дуже приємно".

  • Чи задоволений грою проти Литви

"Задовольнило те, що це була гра іншого ґатунку на цьому чемпіонаті світу, і ми з нею впоралися. Це було дуже добре. Виходить, що ми впродовж цього сезону грали з сильнішими суперниками і мали гарний результат. Дуже вдячний гравцям за те, що показали себе з кращого боку".

  • Як вплинула підтримка Литви вболівальниками
"Тиск відчуває команда і гравці, а тренери — так, можуть чути чи ні. Можу сказати, що трибуни були досить справедливі: коли їхня команда мала перевагу чи деякі шанси, то вони їм допомагали. Але й коли ми мали шанси, було чутно свисти. Проте я вдячний, що ми грали з глядачами на трибунах. Це також гарний для нас досвід".
  • Про відбір на Олімпіаду-2026У серпні Україна зіграє в олімпійській кваліфікації до Ігор-2026. "Синьо-жовті" потрапили у групу з Латвією, Францією та Словенією.

"Знаємо, що це буде перед нами. Заздалегідь те, що треба зробити, ми й робимо. А так, коли прийде час, тоді й можна казати щось більше".

  • Про завдання України у дивізіоні ІА
"Група ІА дуже цікава, там три команди завжди змінюються. Може й буде якась проміжна ціль, але треба прагнути до медалей. А так, треба пограти і подивитися, що ми там можемо. Протистояли командам з дивізіону ІА і знаємо, що можемо проти них грати. Треба лише це повторити".

Що відомо

  • Україна втретє в історії виграла чемпіонат світу у дивізіоні ІВ, який є третім за рангом у світовому хокеї. Раніше це траплялось у 2013 та 2016 роках.
  • Найціннішим гравцем турніру був визнаний захисник Ігор Мережко. Він же отримав звання найкращого захисника чемпіонату світу-2024.
  • Суперники України на світовій першості 2025 року визначаться після ЧС-2024 у дивізіоні ІА, який проходить зараз та триватиме до 4 травня. У цьому дивізіоні виступають Словенія, Румунія, Угорщина, Італія, Японія та Південна Корея, топ-2 команди вийдуть в еліту, корейці достроково вилетіли у дивізіон ІВ.
На початок