Ціна на дрова у Кіровоградській області більша за торішню на 3-5%

Ціна на дрова у Кіровоградській області більша за торішню на 3-5%

Ціна на дрова у Кіровоградській області більша за торішню на 3-5%
Ціна на дрова у 2023 році вища від торішньої на 305 відсотків. Ілюстративне фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області на 3-5% зросли ціни на дрова від лісгоспів регіону, якщо порівнювати з торішніми цінами. З початку літа філії Центрального лісового офісу (Голованівський, Долинський, Оникіївський та Чорноліський) продають паливні дрова трьох груп – твердолистяні, мʼяколистяні та хвойні. Це зробили для того, аби люди завчасно купували деревину та не створювали ажіотаж перед опалювальним сезоном.

Чому зросли ціни на дрова

За інформацією речниці Центрального лісового офісу Тетяни Будько, нині жителі області найбільше купують твердолистяні породи, оскільки ці дрова мають високу теплотворну здатність.

Ціни для населення твердолистяних порід (дуб, ясен, клен, граб, акація, горіх) у філіях Кіровоградщини складають від 900 до 960 гривень (торік було 820). Мʼяколистяні (липа, тополя, верба) – від 720 до 818 гривень (торік було 660), хвойні (сосна, ялина) – від 780 до 818 гривень. Це вартість одного кубометра дров. Кожна філія формує свою ціну. Послуги з доставки дров не надають, тож люди повинні це врахувати.

Ціна на дрова в порівнянні з минулим роком зросла в середньому від трьох до п'яти відсотків. Це пов'язано з підвищенням вартості паливно-мастильних матеріалів.

"Цьогоріч ми фіксуємо збільшення обʼємів продажу дров населенню, – говорить Тетяна Будько. – З початку року філії регіону продали майже 129 тисяч кубометрів дров, з них для населення – майже 125 тисяч кубометрів".

Анжела Шаповал проживає у селі Рівне Новоукраїнського району. У їхньому населеному пункті газу немає, тож сім’я жінки щороку купує дрова. Говорить, на цей опалювальний сезон витратить в межах 10 тисяч гривень.

"Один складометр (0,7 кубометра) порубаних дров у нашій громаді коштує 2300 гривень. Ми ж замовили наразі чотири складометри не рубаних дров, ціна одного 1300 гривень. Торік можна було взяти від 1100 до 1200 гривень. Їх треба ще порізати. Для цього буду наймати людей, купувати пальне для бензопили. Коли все зробимо, то потім ще замовимо три складометри. Сподіваюсь, що вкладемося у 10 тисяч гривень".

З жовтня минулого року жителі Кіровоградської області можуть купити дрова, скориставшись інтернет-магазином "ДроваЄ". Пік продажу дров щороку припадає на період із серпня до листопада. Діють обмеження – одній людині продають 15 кубометрів дров.

Площа лісів Кіровоградської області, які підпорядковуються державному підприємству "Ліси України", 130 392 гектари. Чотири філії області, які заготовляють дрова, торік продали 180 тисяч кубометрів.

На початок