У ЄС почав працювати механізм регулювання викидів вуглецю на кордоні. Що це значить?

У ЄС почав працювати механізм регулювання викидів вуглецю на кордоні. Що це значить?

Найбільший хімічний завод у східній Німеччині, 1 березня 2016 р., фото: AP
. Найбільший хімічний завод у східній Німеччині, 1 березня 2016 р., фото: AP

1 жовтня стартував перший етап механізму регулювання викидів вуглецю на кордоні з Євросоюзом (CBAM), який зобов’язує експортерів у шести вуглецевовмісних галузях промисловості повідомляти владі ЄС про свої викиди.

Про це пише Euractiv.

CBAM має на меті забезпечити рівні умови для виробників ЄС, які платять за дозволи на забруднення вуглецем, але конкурують з іноземними фірмами, які підпадають під слабші екологічні правила.

Відповідно до CBAM, іноземні виробники повинні будуть платити таку саму ціну на викиди вуглецю, що й виробники з ЄС. Це крок, спрямований на заохочення до чистого виробництва за кордоном.

"Цієї неділі ми почнемо впроваджувати новаторський інструмент, який згодом поширить ті самі принципи ціноутворення, що й наша система торгівлі викидами, на всі вуглецевмісні продукти, імпортовані до ЄС", — сказав комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні.

Зазначається, що механізм CBAM заохочуватиме промисловість у всьому світі використовувати екологічніші технології. Це також допоможе запобігти так званому витоку вуглецю або переміщенню виробництва за межі кордонів ЄС до країн із нижчими екологічними стандартами.

На початковому етапі CBAM буде націлений на імпорт шести вуглецевих галузей промисловості – чавуну та сталі, цементу, добрив, алюмінію, виробництва електроенергії та водню.

З 1 жовтня іноземні компанії в цих секторах повинні будуть збирати дані про викиди та повідомляти про них у тимчасовий реєстр, який веде Європейська комісія, щоб продовжувати експорт до Європи.

З 1 січня 2026 року імпортери шести відповідних видів продукції повинні будуть щороку декларувати кількість товарів, імпортованих до ЄС за попередній рік, а також їхні вбудовані викиди вуглецю. З огляду на ці дані, їм доведеться сплатити коригувальний збір, щоб покрити різницю в цінах на викиди вуглецю між продуктами поза ЄС і ЄС.

Наслідки для міжнародної торгівлі

Наслідки цієї схеми для міжнародної торгівлі ще невідомі, але представники німецької хімічної промисловості вже поскаржилися на "бюрократичне божевілля", яке створить CBAM. Згідно з новим звітом The Conference Board, очікується, що CBAM підвищить ціни на імпортовані в Європу продукти та вплине на рішення про купівлю, що призведе до потенційних наслідків для світової торгівлі.

Прямі витрати на збір за викиди вуглецю та додаткові адміністративні витрати від CBAM, ймовірно, підвищать ціни на товари та послуги. Крім того, у звіті встановлено, що механізм також може впливати на рішення про купівлю, але невизначені наслідки CBAM для міжнародної торгівлі ускладнюють оцінку його впливу на поведінку покупців.

Що відомо про СВАМ?

СВАМ (Carbon Border Adjustment Mechanism) – це механізм, що покликаний запобігти забрудненню навколишнього середовища вуглецем, шляхом збору податку з імпортерів ЄС за ввезення товарів із вуглецевим слідом.

З 1 січня цього року в Україні функціонує система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. А Концепція CBAM для України відображатиме європейську систему торгівлі квотами на викиди парникових газів та водночас закладатиме можливість зменшення суми виплат для імпортерів у разі наявності національного механізму оплати саме за викиди парникових газів.

В Україні вже діє податок на викиди двоокису вуглецю як один з механізмів оплати за викиди парникових газів та активно ведеться робота над впровадженням національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів.

На початок