"Голоси полеглих Героїв": родичі загиблих бійців вимагають збудувати військове кладовище

"Голоси полеглих Героїв": родичі загиблих бійців вимагають збудувати військове кладовище

Акція родичів загиблих військових
Акція родичів загиблих військових на Майдані Незалежності. Київ. 23 вересня, 2023р. Фото: Анна Железняк/Суспільне

Сьогодні, 26 вересня, у Києві на Майдані Незалежності на акцію "Голоси полеглих Героїв" зібралися родичі загиблих військовослужбовців. Вони просять збудувати Національне військове меморіальне кладовище не в Гатному Фастівського району, а у столиці в Биківні. Також вимагають, аби президент підписав закон про створення військового кладовища, який Верховна Рада ухвалила 2 травня 2023 року.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Учасники акції кажуть, що вони досі не можуть поховати своїх дітей, чоловіків, братів і побратимів. Їм нема, куди принести квіти, зібратися в день народження чи роковини загибелі бійців.

Родичі загиблих бійців вимагають збудувати військове кладовище у Биківні
Учасники акції фото загиблих військових і плакати з вимогою збудувати військове кладовище у Биківні. Київ, 26 вересня, 2023р. Фото: Анна Железняк/Суспільне

На акцію прийшла Віра Литвиненко. Її син — військовослужбовець полку "Азов" радіотелеграфіст групи розвідки спеціального призначення Владислав "Вектор" Литвиненко. 23 березня 2022 року він загинув від артилерійського обстрілу поблизу драмтеатру в Маріуполі під час виконання бойового завдання. Урну з прахом сина Віра Литвиненко тимчасового зберігає у крематорії. Але строк тимчасового зберігання там — один рік і він скоро сплине, розповіла жінка.

За її словами, Національне військове меморіальне кладовище мають збудувати саме в Биківні, а не в Гатному, як це пропонує Уряд.

"Кабмін створив постанову (про створення Національного меморіального військового кладовища у Гатному — ред.) в супереч закону, який був проголосований конституційною більшістю ще 2 травня, і потрапив до Офісу президента. І з травня місяці він лежить на підписі президента. Але це не Гатне насправді. Це Одеська траса — 20 чи 30 кілометрів біля Південного кладовища. Там, до речі, поряд знаходиться Німецьке кладовище, де поховані фашисти", — сказала Суспільному Віра Литвиненко.
Акція родичів загиблих бійців на Майдані Незалежності
Акція родичів загиблих бійців з вимогою збудувати Національне військове кладовище у Биківні. Київ, 26 вересня, 2023р. Фото: Анна Железняк/Суспільне

Вікторія Красовська — дружина загиблого бійця полку "Азов" Віталія Красовського з позивним "Крос", авторка петиції про створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Урну з прахом свого чоловіка Вікторія тримає вдома, адже поховати хоче з гідністю на Національному військовому кладовищі.

"Ця петиція створена для того, щоб нагадати пану президенту, що у нього був строк 15 діб, якщо конституційна більшість прийняла закон 9240. Ці 15 діб вже тривають понад 4 місяці. Це нагадування від діючих військовослужбовців, від родин загиблих, що він має підписати закон", — наголосила Вікторія Красовська.
Родичі загиблих бійців просять збудувати Національне військове кладовище у Биківні
Учасники акції тримають в руках плакати з вимогою до президента підписати закон про створення Національного меморіального військового кладовища. Київ, 26 вересня, 2023р. Фото: Анна Железняк/Суспільне

Серед присутніх на акції і мама двох бійців полку "Азов" Неля Шептун. Жінка розповіла, що один із її синів загинув торік 1 квітня. Інший був в полоні і потрапив під обмін полоненими наприкінці 2022 року.

"Це все люди (учасники акції — ред.), які мають тіла своїх рідних, але не мають місця, де їх поховати. Влада обіцяла в травні, що у нас у Биківні буде Національне військове меморіальне кладовище. Потім 2 серпня ми зустрічалися з пані міністеркою (у справах ветеранів Юлією Лапутіною — ред.), яка сказала, що Биківня вже не розглядається і переносимо у Гатне. Але ми вважаємо, що це не є достойне місце для наших героїв", — сказала Неля Шептун.
Родичі загиблих бійців просять збудувати Національне військове кладовище у Биківні
Акція родичів загиблих військовослужбовців з вимогою збудувати військове кладовище у Биківні. Київ, 26 вересня, 2023р. Фото: Анна Железняк/Суспільне

Учасники акції з Майдану Незалежності вирушили до Міністерства ветеранів, яке відповідальне за будівництво Національного меморіального військового кладовища. Суспільне намагається з'ясувати позицію відомства щодо того, чи можливо облаштувати військовий цвинтар у Биківні, а не у Гатному.

Що відомо про створення Національного військового кладовища

На виконання доручення прем'єра Дениса Шмигаля 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора".

Екологи та активісти були проти розташування меморіалу на Лисій горі. Тогоріч у листопаді на сайті Київради було зареєстровано петицію проти створення військового кладовища на "Лисій Горі".

Київрада ту петицію не підтримала.

У січні прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення в Києві національного військового кладовища замість Лисої гори.

Згодом Київська міська рада відвела землю під створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Під будівництво була відведена ділянка 8 гектарів комунального лісу на Броварському проспекті. Однак, частина території Биківнянського лісу, на якій було заплановано розмістити Національне військове меморіальне кладовище, є досі повністю не дослідженою і може містити певну кількість ще не виявлених поховань. Зважаючи на це, а також низку інших об'єктивних причин, побудова меморіального кладовища на території Биківнянського лісу у заявлені найкоротші терміни неможлива, тоді заявили у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили".

У серпні 2023 року Кабмін змінив місце будівництва Національного військового меморіального кладовища. До 30 липня 2025 року цвинтар мають побудувати у селищі Гатне Фастівського району Київської області.

На початок