Ігри Нескорених
Ігри Нескорених
Україна здобула чотири медалі в перший змагальний день Ігор нескорених-2023: усі результати

Україна здобула чотири медалі в перший змагальний день Ігор нескорених-2023: усі результати

Оновлено
Україна здобула чотири медалі в перший змагальний день Ігор нескорених-2023: усі результати
. Олександр Маковей на Іграх нескорених-2023. Фото: Getty Images

Як виступили українські "нескорені" на старті Invictus Games.

Збірна України розпочала виступи на Іграх нескорених-2023, що стартували в німецькому Дюссельдорфі. У перший змагальний день мультиспортивного турніру серед ветеранів і військовослужбовців розіграли медалі в легкій атлетиці й паверліфтингу, а також відбулися стартові матчі з регбі на візках.

За підсумком дня українці завоювали чотири медалі: одне "золото", два "срібла" та одну "бронзу".

ОНОВЛЕНО: Попри місця в топ-3 у Володимира Гери та Вадима Мазніченка, вони не отримали нагороди, адже в їхніх дисциплінах виступали лише двоє й троє учасників відповідно. За правилами Ігор нескорених, за таких умов учасники, які посідають останні місця, не вважаються призерами.

Як виступили українці

Легка атлетика

Ветеран ЗСУ Вадим Мазніченко став першим українцем, який увійшов до топ-3 на цих змаганнях. Учасник посів третє місце в штовханні ядра в категорії IF6 серед чоловіків. Одразу ж у першій спробі Мазніченко показав свій найкращий, хоч і не медальний, результат – 6.19 метра. Його випередили йорданець Хуссам Альхвайян (7.05) та американець Ґарретт Кувада (7.05).

Вадим Мазніченко на Іграх нескорених-2023, штовхання ядра
Invictus Games Team Ukraine

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Ігор нескорених-2023. Дивіться усі змагання Ігор нескорених на телеканалі та сайті Суспільне Спорт.

Також у штовханні ядра, але в класі IF7, військовослужбовець Володимир Гера став другим з результатом 4.84 метра, який йому підкорився в п'ятій спробі. Переможцем у цій категорії став представник країни-дебютантки, Колумбії – Джон Александер Сьєрра Авіла (5.73).

На руці Володимира був зображений літак із підписом: "Нам потрібні F16".

Володимир Гера на Іграх нескорених-2023, штовхання ядра
Володимир Гера на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Єдине "золото" для України першого дня завоював капітан команди Олександр Маковей. Військовий став найкращим у штовханні ядра серед чоловіків у класі IF8. Його переможною спробою виявилася остання, третя – на 10.4 метра. Усього на 0.2 пункта він перевершив американця Ґреґорі Кворлеса (10.2). Третє місце посів інший представник США Джеральд Блейклі (9.18).

Ще одну нагороду – вже в метанні диска – додав прапороносець збірної України на церемонії відкриття Микола Заріцький. Ветеран виборов "срібло" в класі IF1 з результатом 29.32 метра, який він показав у другій спробі. Колумбійці Хуан Давид Санчес Хіральдо (30.23) та Віктор Едуардо Леаль (27.57) виграли "золото" й "бронзу" відповідно. Інший українець Ігор Дерман посів у цій категорії дев'яте місце (21.18).

Останнім українським учасником легкоатлетичних змагань був ветеран Нацгвардії Володимир Товкис. У метанні диска в класі IF2 він продемонстрував третій результат: "бронзу" йому приніс кидок на 22.32 метра в другій спробі. На перших двох сходинках розмістилися канадець Рорі Фільйола (30.19) та американець Джеффрі Петерз (26.56).

Паверліфтинг

Україна піднялася на п'єдестал і в паверліфтингу. Срібну медаль виборов ветеран Максим Зубов. У категорії IP6 серед чоловіків колишній військовий підняв найбільшу вагу серед учасників – 75 кг у третій спробі. Проте його суперник, нігерієць Пісмейкер Азуеґбулам, мав краще співвідношення взятої ваги до власної (55.7), тому українець мінімально поступився з результатом 55.54 кг і став другим.

Ще один українець Семен Лагун зупинився за крок до п'єдесталу в класі IP8 (четверте місце з 94.57 кг), а Олександр "Терен" Будько посів п'яту позицію в IP7 (79.59 кг).

У паверліфтингу змагалася й українська парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська, яка посіла 12-те місце в класі IP3-IP5 серед жінок. Учасниця взяла вагу 30 кг у другій спробі, але не впоралася з 40 кг у третій та завершила змагання з результатом 25.74 кг.

Регбі на візках

Українці взяли участь у змаганнях з регбі на візках у складі об'єднаної команди Unconquered ("нескорені") разом із представниками збірних Великої Британії, США та Південної Кореї. "Нескорені" розпочали турнір із розгромної перемоги над Італією – 15:3. У матчі зіграли українці Веніамін Бондарчук, який став найрезультативнішим учасником зустрічі (сім спроб), Максим Дмитраш, Павло Лучків та Богдан Яроцький.

У наступних двох поєдинках змішана команда поступилася Франції (7:23) та Великій Британії (9:18). До останнього також долучився Олександр Маковей.

За підсумком групової стадії "нескорені" дізналися суперників за чвертьфіналом: 11 вересня вони зіграють з Австралією.

Усі медалі України на Іграх нескорених-2023

  • "Золото": Олександр Маковей (легка атлетика, штовхання ядра, IF8).
  • "Срібло": Микола Заріцький (легка атлетика, метання диска, IF1), Максим Зубов (паверліфтинг, IP6).
  • "Бронза": Володимир Товкис (легка атлетика, метання диска, IF2).

Що відомо про Ігри нескорених-2023

  • Ігри нескорених триватимуть з 9 до 16 вересня та об'єднають близько 600 учасників із 22 країн.
  • Турнір, який започаткував британський принц Гаррі, проходить з 2014 року. Наразі до програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, паверліфтинг, плавання, велоспорт, волейбол сидячи, баскетбол і регбі на візках та – уперше в історії – настільний теніс.
  • Україна дебютувала на Іграх нескорених у 2017-му, тож змагання 2023 року для неї четверті в історії. До складу української збірної ввійшли 25 учасників: військових і волонтерів ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції та добровольчих батальйонів. Це найбільше представництво України за історію її участі в Invictus Games.
  • Українська збірна представлена в усіх видах спорту, крім регбі на візках. Проте деякі учасники отримали можливість зіграти й у цьому виді, але в змішаній команді разом із військовими й ветеранами з інших країн.
На початок