Ігри Нескорених
Ігри Нескорених
"Ви втілюєте справжній дух України та Invictus". Як збірну України зустріли на відкритті Ігор нескорених-2023

"Ви втілюєте справжній дух України та Invictus". Як збірну України зустріли на відкритті Ігор нескорених-2023

"Ви втілюєте справжній дух України та Invictus". Як збірну України зустріли на відкритті Ігор нескорених-2023
. Збірна України під час параду країн на церемонії відкриття Ігор нескорених-2023. Фото: Getty Images

Головні миті церемонії відкриття Invictus Games 2023 для України.

У німецькому Дюссельдорфі відбулася церемонія відкриття Ігор нескорених-2023: мультиспортивних змагань, що об'єднують поранених і травмованих військових та ветеранів.

Збірна України приїхала до Німеччини в найбільшому складі за всю історію: цього разу до команди ввійшли 25 учасників. Капітаном "синьо-жовтих" обрали військовослужбовця ЗСУ Олександра "Макошу" Маковея. Утім, під час параду країн прапор України ніс ветеран Микола "Вир" Заріцький.

Вихід команди супроводжувала композиція "Стефанія" переможців Євробачення-2022 Kalush Orchestra. Українців бурхливо зустрічали трибуни, а представники інших команд тисли їм руки, поки ті крокували сценою.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Ігор нескорених-2023. Дивіться усі змагання Ігор нескорених на телеканалі та сайті Суспільне Спорт.

Повернення Тайри – "духу України"

У складі української делегації прибула й парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська, яка долучилася до збірної за спеціальним запрошенням від організаторів. Волонтерка мала брати участь в Іграх-2022, проте не змогла приїхати до Гааги, адже в березні того року потрапила до російського полону. У Нідерландах тоді виступила її дочка Анна-Софія Пузанова, яка таким чином хотіла привернути увагу міжнародної спільноти до злочину Росії.

У червні 2022-го Тайру звільнили, і наступного року вона взяла участь у відборі до Invictus Games.

Присутність Юлії Паєвської на цьогорічних Іграх нескорених у своїй промові відзначив принц Гаррі, який є засновником цих змагань.

"Одним із моїх улюблених моментів на Іграх нескорених є можливість знову побачити знайомі обличчя та познайомитися з новими. Я хочу скористатися нагодою, аби відзначити збірну України й, зокрема, одну особливу людину – Тайру. Гадаю, я ніколи не зустрічав сміливішої та стійкішої людини, ніж ви. Ви втілюєте справжній дух України та Invictus. Я дуже радий вас бачити й відчувати вашу енергію особисто, адже нам вас бракувало минулого року".

"Захоплення сміливістю": як Україну зустріло німецьке керівництво

Про збірну України також окремо згадав канцлер Німеччини Олаф Шольц, який заявив у відеозверненні до команд:

"Ваша сміливість надихає нас ніколи не здаватися, коли йдеться про захист нашої свободи та цінностей. Як наші українські брати та сестри, які захищають свою батьківщину, волю й право жити в мирі в протистоянні з жорстокою агресією Росії. Тож я хотів завершити [своє звернення] теплими вітаннями сміливій команді України. Слава Україні!"

Наприкінці церемонії відкриття збірну України вшанували аплодисментами стоячи після слів міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса:

"Дозвольте відзначити актуальність і важливість того, що тут присутні наші українські друзі. Це дуже важливо й багато значить для мене. Я захоплююся їхньою сміливістю й відданістю в їхній боротьбі проти російської агресії. Це боротьба не лише за їхню свободу й територіальний суверенітет. Це боротьба й за нашу свободу й безпеку, а отже, любі друзі, ми ніколи не маємо припиняти підтримувати Україну в цій війні стільки, скільки буде потрібно".

Що відомо про Ігри нескорених-2023

  • Ігри нескорених триватимуть з 9 до 16 вересня та об'єднають близько 600 учасників із 22 країн.
  • Турнір, який започаткував британський принц Гаррі, проходить з 2014 року. Наразі до програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, паверліфтинг, плавання, велоспорт, волейбол сидячи, баскетбол і регбі на візках та – уперше в історії – настільний теніс.
  • Українська збірна буде представлена в усіх видах спорту, крім регбі на візках. Проте деякі учасники отримають можливість зіграти й у цьому виді, але в змішаній команді разом із військовими й ветеранами з інших країн.
  • Україна дебютувала на Іграх нескорених у 2017-му, тож змагання 2023 року стануть для неї четвертими. До складу української збірної ввійшли військові й волонтери ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції та добровольчих батальйонів.
На початок