У фонді "Save Ukraine" розповіли, як повертають додому вивезених РФ дітей

У фонді "Save Ukraine" розповіли, як повертають додому вивезених РФ дітей

У фонді "Save Ukraine" розповіли, як повертають вивезених РФ дітей додому
. 10-річного Микиту росіяни викрали з Олешківського інтернату у жовтні минулого року. Зараз він у безпеці. Фото: з Фейсбук-сторінки фонду Save Ukraine

Шляхи, якими Україна знаходить викрадених росіянами дітей, завжди різні. Зокрема,  фонд “Save Ukraine” має “гарячу лінію”, на яку звертаються і батьки, і часто діти. Також працює так зване “сарафанне радіо”.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомила юристка фонду “Save Ukraine” Мирослава Харченко.

“Діти, як вже повернулися, контактують з тими, хто залишився, і передають наші контакти, вони з нами зв’язуються. Нам повідомляє про дітей, яких треба повернути, і поліція, і місцеві служби з прав дітей, соціальні служби. Вони знають, що діти зникли, вони звертаються до нас з проханням розшукати і повернути. Кожного разу — це абсолютно різні шляхи комунікації”, — сказала Харченко.

Відповідаючи на запитання, куди звертатися щодо розшуку дітей, Харченко пояснила, що всі шляхи комунікації є на сайті “Save Ukraine”, на Інстаграм- та Фейсбук-сторінках “Save Ukraine”. Єдине, що потрібно, це доступ до інтернету.

Як розповіла Харченко, всі злочини та всі показання дітей фіксуються правоохоронними органами.

“З нещодавнього — ми повернули 8-річного хлопчика, не можу сказати місто, в якому його тримали. Але він був у притулку для так званих дітей вулиці. І ті засоби виховання і знущання над дітьми, які вони використовують, ці колаборанти, це жахливо. Вони змушують дітей старшого віку час від часу приходити до дітей молодшого віку і бити їх. Використовують методи “дідівщини”, — розповіла Харченко.

За її словами, молодші діти там залякані, безправні, розуміють, що ніхто не прийде їм на допомогу, бо вони в притулку.

“Власники цих дітей — це керівництво цього закладу. Старші діти, яких заохочують до насильства, це підлітки, які скоро стануть на бік російської армії. Вони вже знають смак насильства, мають промиті мізки — півтора року діти провели в окупації — і такими методами вони “виховують” наших дітей. Базові потреби не задовольняються. Дітям дозволяють один раз на тиждень сходити в душ. Це катування і знущання над нашими українськими дітьми”, — розповіла юристка фонду “Save Ukraine”.

Вона також розповіла, що найчастіший спосіб вивезення дітей — це вивезення їх у так звані відпочинкові табори. Зокрема, дітей з Херсонщини на початку жовтня повивозили в літні оздоровчі табори і утримували по цю пору в Криму.

“Це ті місця, які не пристосовані, щоб діти проживали там зимою. Діти, яких нам вдалося повернути, розповідали, що було дуже холодно. Благали дати їм обігрівач. Навіть, якщо давали, то один на всю кімнату. Кімната велика, протяги, діти хворіли. Діти спали в холодних, смердючих ліжках. Це взагалі нелюдські умови, в яких перебували тривалий час наші діти”, — сказала Харченко.

Говорячи про фільтрацію, вона сказала, що у росіян немає ніяких меж. Вони керуються не законами, а якимось своїм внутрішнім баченням: ось цю дитину я відправлю на фільтрацію, ось цю розлучу з мамою, осб цю маму я притримаю і не скажу їй, де її дитина.

“У них єдине бажання покарати дітей не за злочини, а за те, що вони просто є українцями. За те, що вони дозволяють собі висловити якусь українську позицію. В них ціль — знищити Україну як націю. Зараз росіяни намагаються зробити все, щоб позбавити Україну майбутнього. Але ми боремося до кінця. Поки кожна дитина не повернеться в свою родину, ми не зупинимося”, — сказала представниця фонду “Save Ukraine”.

Раніше Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Україні 8 вересня вдалося повернути додому 9 українських дітей.

Перед тим, 25 серпня, Україна повернула ще 11 неповнолітніх, яких викрала Росія.

1 вересня уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що наразі є підтвердження про всиновлення 386 українських дітей, яких РФ депортувала на свої території.

Раніше уповноважена РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія "прийняла" близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч — діти. Уповноважена президента України з прав дитини Дар'я Герасимчук заявила, що озвучена російською обмудсменкою Марією Львовою-Бєловою цифра у понад 700 тисяч прийнятих РФ українських дітей може бути завищена.

24 травня в Офісі генпрокурора повідомили, що Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні українських дітей з тимчасово окупованих Росією територій.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук повідомляла, що станом на кінець березня українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію частини території України.

За даними Центру нацспротиву на квітень, росіяни на тимчасово окупованих територіях України проводять примусові "медогляди" дітей, аби мати підставу для їх депортації. І з початку року зі сходу України незаконно вивезли близько 103 тисяч неповнолітніх українців.

5 квітня 49 країн світу у спільній заяві засудили Росію за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово захоплених територій, йдеться у спільній заяві цих країн. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

В Офісі генпрокурора повідомили, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

На початок