Учні кропивницької гімназії вчаться дистанційно через відсутність води. Коли зможуть відвідувати школу?

Учні кропивницької гімназії вчаться дистанційно через відсутність води. Коли зможуть відвідувати школу?

Учні кропивницької гімназії вчаться дистанційно через відсутність води. Коли зможуть відвідувати школу?
. Вчителька початкових класів Завадівської гімназії Ганна Мерещенко. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому через відсутність водопостачання учні Завадівської гімназії вчаться дистанційно. Планували змішану форму, сказала керівниця школи Ольга Бойко. Попри те, що мають запаси дві тисячі літрів води, навчатись у школі не дозволила Держпродспоживслужба. Суспільне дізнавалось, чому та коли діти зможуть відвідувати гімназію.

Вчителька в класі, діти – вдома. У Завадівській гімназії діти навчаються дистанційно. Для спілкування організували відеоконференцію. Щоб краще засвоїти матеріал потрібне очне навчання, говорить вчителька початкових класів Ганна Мерещенко. Особливо для початкових класів.

"Не у всіх дітей є гаджети. Не всі батьки є вдома, щоб допомогти учням початкових класів підключитися, зайти в зумконференцію чи і інші програми. Я бачу тільки усний зворотній зв'язок. Але на письмових уроках таких як, наприклад, математика, українська мова я не можу подивитись до діток у зошит і глянути, що там відбувається".
Учні кропивницької гімназії вчаться дистанційно через відсутність води. Коли зможуть відвідувати школу?
У Завадівській школі навчається 141 дитина з першого по дев'ятий класи. Фото: Суспільне Кропивницький

Онлайн навчання організували вимушено, через відсутність у гімназії води, каже виконувачка обов’язків директорки Ольга Бойко. У школі заготовили дві тисячі літрів води. Цього б вистачило на тиждень роботи. У школі навчається 141 дитина з першого по дев'ятий класи.

"Держпродспоживслужба не дозволяє проводити навчання через те, що в нас немає централізованого водопостачання. Але це проблема не тільки нашої школи, а цілого мікрорайону. Якби вода була, ми б навчались на змішаній формі. У нас є укриття на 30 місць. Тож одні учні тиждень ходили б в першу зміну, інші – в другу. Тиждень вдома навчалися дистанційно".
"Ми завезли ще туди ємності. На два місяці уклали договір з водоканалом, що раз на тиждень вони доставлятимуть у школу воду", – каже начальниця міського управління освіти Лариса Костенко.

Мама третьокласниці Ольга Немченко говорить, до дистанційного навчання ставиться з розумінням, але чекає, коли донька зможе ходити на уроки в школу.

"Під час дистанційного навчання дитині потрібна допомога, щоб під'єднатися до уроків. Не завжди є інтернет, не завжди донька може розібратись, на яку кнопку їй натискати".

Щоб діти відвідували школу, там має бути проточна вода. Так вимагають санітарні правила, пояснює працівниця Держпродспоживслужби Тамара Третяк.

"Які б не були запаси води, ми не можемо забезпечити роботу шкільних вбиралень. Дитина не може помити руки, тому що немає проточної води. І навіть для елементарного миття підлоги після кожного уроку теж потрібна вода. Тому таке рішення ухвалили з метою профілактики гострих-кишкових інфекцій, вірусних інфекцій та гепатитів".

Воду у мікрорайон Завадівка та у школу постачає шахта "Інгульська" державного підприємства "СхідГЗК". Поки водопостачання немає, воду підвозять машинами комунальних підприємств. Води немає, бо потребують ремонту свердловини та водопровід, сказав Суспільному керівник підприємства Ігор Бугайов.

"Ми будемо ремонтувати водопровід, довжиною 500 метрів. Що стосується свердловини, то ці роботи виконуватимуть за кошти громади. Ремонт водогону розпочнеться через тиждень".

Зі слів керівника, роботи триватимуть місяць. Ремонт водопроводу обійдеться у 480 тисяч гривень, свердловини – майже в мільйон.

На початок