Марта Костюк — про нерви на корті, політику та незабутнє побачення

Марта Костюк — про нерви на корті, політику та незабутнє побачення

Ексклюзивно
Марта Костюк — про нерви на корті, політику та незабутнє побачення
. АР

Українська тенісистка в гостях рубрики Press Start Youtube-каналу "Суспільне Спорт"

Чи задумується Марта Костюк про власний бізнес? А кого зі спортсменів вона взяла б на роботу? Як тенісистці вдалося подолати один зі своїх найбільших страхів? Про все це та багато іншого 18-річна Костюк розповіла в інтерв’ю для рубрики Press Start Youtube-каналу "Суспільне Спорт".

Чи існують забобони у тенісистів? І які стереотипи про теніс можеш зруйнувати?

Щодо забобон, то дуже багато гравців стежать і чекають на м'яч, яким вони виграли розіграш. Вони стежать, поки м'яч повернеться на їхній бік і знову грають ним. А якщо програють розіграш, то цей м'яч одразу відкидають.

Є такий стереотип про тенісистів: вважають, що гравці високого рівня не бояться грати і не бояться виходити на корт, але бояться всі. І перед кожним матчем навіть досвідчені спортсмени дуже переживають.

Які речі нервують на корті?

Я перфекціоністка і для мене дуже важливо, щоб все було ідеально. В тенісі це неможливо, навіть якщо ти виграєш матч дуже легко, ти у будь-якому разі програєш 20-30-40 розіграшів. Не буває такого, щоб ти виграв матч і не програв жодного розіграшу.

Якщо нервуюся, то на корті здебільшого щось викрикую, можу ще вдарити ракетку. Коли була молодша, в 13-14 років, дуже багато лаялася на корті, причому голосно. З часом роблю це все рідше й рідше. Зараз теж трапляються такі ситуації, але не більше двох разів за матч.

Чи пригадуєш період кар'єри, який можеш назвати переломним?

Коли я виграла турнір в Каїрі в лютому цього року, нарешті почало трішки налагоджуватися моє життя. Тобто я обираю правильних людей в своє оточення, не тримаю біля себе тих, хто для мене токсичний, непотрібний. Також навчилася відпускати минуле.

Марта Костюк - про нерви на корті, політику та незабутнє побачення
Марта Костюк - про нерви на корті, політику та незабутнє побачення. АР

Дуже багато досвіду отримала за останні два роки, і 80% цього досвіду дуже болісні. Мені здавалося, що я більше ніколи не гратиму в теніс, ніколи добре не гратиму в теніс. Моя самооцінка… її просто не було. Я себе не любила, не сприймала, в мене були істерики. Мені дуже допомагала мама, й були інші люди... Але не можу сказати, що конкретно мама чи психолог мене врятували. Велика частина й маминої роботи, і моєї.

Якби я писала лист собі, на 5 років молодшій, то написала б: "Люби себе і вчись ставити кордони людям". Це все.

Читайте також: Марта Костюк в основній сітці US Open

Які коментарі залишають хейтери? І як взагалі реагуєш на такі повідомлення?

Була ситуація, коли мені тільки виповнилося 14 років, я поїхала на змагання в Україні й отримала таке повідомлення, після якого дуже сильно й довго плакала. А так мені пишуть різне: наприклад, що мене поб’ють, як буду в Києві. Людина просто поставила на мене, а я програла матч.

Пишуть жорстокі речі: що мама помре від всіх хвороб, що я всі ноги собі зламаю. Я одразу блокую, якщо щось дуже погане говорять.

"Дуже багато досвіду отримала за останні два роки, 80% досвіду дуже болісного. Мені здавалося, що я більше ніколи не гратиму в теніс, ніколи добре не гратиму в теніс. Моя самооцінка… її просто не було. Я себе не любила, не сприймала, в мене були істерики", - Марта Костюк

Окрім тенісу, які інші види спорту подобаються?

Коли був чемпіонат світу-2018 з футболу, я багато [матчів] дивилася, мені це дуже подобалося. Бо цікавіше, коли [грає ]країна проти країна, ніж команда проти команда у футболі.

Також люблю дивитися баскетбол, але він більш розвинений в США. Люблю грати в баскетбол, хоча й давно не грала. Якщо є можливість піти на баскетбольний матч, навіть в Європі, якщо шанс випадає, то завжди йду.

Якби відкривала власний бізнес, що б це було?

Це щось має бути смачне, якісь булочки, якийсь хліб несолодке, не цукерки. Це пекарня, але така - з великим асортиментом, я б зробила туди свій великий внесок з приводу рецептів, це те що я люблю і що мені цікаво. Це сфера, в якій хочу розвиватися. На кулінарні блоги я підписана в Телеграмі, у мене там 15 груп, цілими днями читаю рецепти: більше в цих групах часу проводжу, ніж в Інстаграмі.

На роботу я б точно взяла Лесю Цуренко - вона була б організатором. Катю Завацьку теж взяла б - вона разом зі мною готувала б, я ніколи не пробувала її страви, але знаю, що вона любить готувати.

Читайте також: Леся Цуренко - про роботу після спорту та бажання зробити комусь ремонт

Чи траплялися курйозні випадки на побаченнях?

Згадала історію, так. Мені тоді було 14 років, пішла на побачення у ресторан. Я люблю поїсти: не те, щоб бургер з'їдаю на першому побаченні, але і не замовляю тільки воду. Я замовила собі піцу, так нервувалася, що не замовила нічого попити. Хоча у мене перепитали, чи нічого не хочу пити.

І коли ми їли піцу, то я ж їла як леді: ножем, виделкою. Я відрізала шматок, а а він полетів на мене - швидко зреагувала, але така смішна ситуація була.

Марта Костюк
Марта Костюк. АР

Чи варто спортсменам коментувати політичні питання?

Я навіть не знаю, чи є сенс ставити [якісь глобальні політичні питання] таким молодим спортсменам, і взагалі спортсменам. Я не говорю, що це різні речі, що спортсмени не мають стосунку до цього: просто вважаю, що атлети володіють дуже малою кількістю інформації. Аби мати поняття про політику і всі ці питання, треба володіти величезною кількістю інформації, щоб нікого не образити. Бо якщо ти не так щось говориш, одразу можеш стати ворогом народу.

Я патріотка, але по-перше мені лише 18, по-друге людям достатньо знати хоча б те, що я ночувала на Майдані.

Марта Костюк стала уже десятою героїнею рубрики Press Start. У першому випуску на запитання відповідала фехтувальниця Ольга Харлан.

Також брали участь в шоу каратист Станіслав Горуна, скелетоніст Владислав Гераскевич, стронгмен Василь Вірастюк, фехтувальниця Олена Кривицька, дзюдоїст Георгій Зантарая, фристайлер Олександр Абраменко, гімнастка Діана Варінська та тенісистка Леся Цуренко.

Передивитися усі відео можна на Youtube-каналі "Суспільне Спорт".

Формат рубрики Press Start нагадує шкільну анкету для друзів: різні спортсмени відповідають на схожі запитання як про спорт, так і про звичайне життя, уявляють себе в різноманітних ситуаціях. Відтак, атлети розкриваються як звичайні люди, зі своїми маленькими слабкостями, іноді дивними музичними смаками, чудовим гумором, веселими дитячими історіями.

На початок