У Кропивницькому з психологічною реабілітацією допомагатиме віртуальна реальність. Як це працює

У Кропивницькому з психологічною реабілітацією допомагатиме віртуальна реальність. Як це працює

У Кропивницькому з психологічною реабілітацією допомагатиме віртуальна реальність. Як це працює
Завдяки шолому на відео можна побачити краєвиди Карпат. Фото: Telegram-канал Затишно space Кропивницький

У Кропивницькому з психологічною реабілітацією допомагатиме віртуальна реальність. Для цього використовуватимуть VR-шоломи. Працюватимуть з таким обладнанням у просторі для жінок і дівчат "Затишно space". Про це розповіла комунікаційниця кропивницького простору Христина Донець. Сеанси безоплатні.

VR-шолом для психологічної реабілітації — це український проєкт. Його розробила команда стартапу Aspichi, який працює з технологіями віртуальної реальності. У мережі просторів "Затишно space" такі шоломи братимуть для роботи з жінками й дівчатами, які опинилися у складних життєвих обставинах і мають психологічні проблеми.

"Використання таких шоломів знижує симптоми тривоги, депресії й відчуження. Людина стає більш стресостійкою", — говорить Христина Донець.

Шолом створює ефект присутності у різних локаціях. Там можна побачити природу України — гірські, морські й інші краєвиди.

"Проєкт тільки починається. Тому ми ще не можемо говорити про кількість жінок, які звернулися. Окрім того, призначати його всім не можна. Доцільність таких сеансів визначатиме психолог. Тому ми запрошуємо жінок і дівчат на індивідуальні консультації", — каже Христина Донець.
Групове заняття в "Затишно space", Кропивницький, 29 березня 2023 року
Групове заняття в "Затишно space", Кропивницький, 29 березня 2023 року. Фото: Суспільне Кропивницький

Окрім Кропивницького, такі проєкти ще працюють у Запоріжжі, Вінниці, Черкасах і Миколаєві — там, де є осередки "Затишно space".

"Нагадую, що в мережі "Затишно space" допомагають жінкам і дівчатам, які постраждали від гендерно зумовленого насильства, від війни, і просто яким зараз важко. З ними працюють психологиня, юристка, соціальна працівниця та кейс-менеджерка. Вони можуть опанувати нову професію, спитати поради щодо різних життєвих ситуацій. Також у просторі є ігрова кімната для дітей й педагогині-виховательки, які працюють з дітьми, поки мами зайняті. Усе це безоплатно", — каже комунікаційниця кропивницького простору.

Що відомо про "Затишно Space" у Кропивницькому

Мережу безпечних просторів "Затишно space" реалізує Благодійний фонд "Восток SOS" спільно з "Консорціумом реагування" – об’єднанням організацій, що впродовж 12 місяців впроваджують мультисекторальну гуманітарну інтервенцію для задоволення критичних і термінових потреб постраждалого населення в Україні за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID Ukraine – USAID Україна (BHA). "Восток SOS" є імплементаційним партнером гуманітарної організації CARE, що входить до консорціуму.

Подяки, які жінки залишають консультанткам простору "Затишно space", Кропивницький, 29 березня 2023 року
Подяки, які жінки залишають консультанткам простору "Затишно space", Кропивницький, 29 березня 2023 року. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому з психологічною реабілітацією допомагатиме віртуальна реальність. Як це працює
У Кропивницькому в просторі "Затишно space" отримали допомогу понад 600 жінок. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому безпечний простір відкрили 16 січня 2023 року. За цей час там допомогли понад 600 жінкам. Фахівчині простору разом із запрошеними гостями провели понад 300 заходів. Це різні курси, лекції, заняття, майстер-класи, перегляд фільмів з експертками, зустрічі й обговорення.

"Затишно space" у місті Кропивницький працює за адресою Михайлівська, 53 з понеділка по суботу. Телефон +38(093) 251 38 55. Є Telegram-канал.

Також можна звернутися анонімно.

Слухайте програму про психологічну реабілітацією віртуальними шоломами на Українському Радіо Кропивницького на платформі SoundCloud.

На початок