“Сумно, що в нас багато хто не вірить”. Волейболістка Міленко - про виступи за збірну й майбутній відбір на Олімпіаду

“Сумно, що в нас багато хто не вірить”. Волейболістка Міленко - про виступи за збірну й майбутній відбір на Олімпіаду

Ексклюзивно
“Сумно, що в нас багато хто не вірить”. Волейболістка Міленко - про виступи за збірну й майбутній відбір на Олімпіаду
. Олександра Міленко. Фото: CEV

Ексклюзивний коментар однієї з лідерок збірної України з волейболу.

Літній сезон для національної жіночої збірної України виявився насиченим на турніри. Українки встигли зіграти у Золотій Євролізі, Кубку претенденток, чемпіонаті Європи.

На континентальній першості підопічні Івана Петкова посіли дев’яту сходинку, програвши суперницям із Чехії в 1/8 турніру. Для збірної це стало повторенням найкращого виступу за 20 років: у 2003-му, на чемпіонаті Європи у Туреччині, українки також були дев’ятими.

Попереду в української команди ще один відповідальний турнір - відбір на Олімпійські ігри, який відбудеться в Китаї у вересні. Про очікування від цих поєдинків, враження від виступів на попередніх турнірах та особисту кар’єру в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт розповіла одна з лідерок збірної Олександра Міленко.

  • Про емоції після поразки в 1/8 фіналу чемпіонату Європи

"Після поразки від Чехії ми були всі засмучені. Я знаю, що могли зробити більше. Ми могли виграти, ми сильніші. На даному етапі так, зараз такий результат. Думаю, ми багато чого взяли з цього чемпіонату Європи. У нас в основному склад - це молоді гравчині, які ще не грали на такому рівні, не грали на чемпіонаті Європи і проти таких суперниць. Але це досвід. Я щаслива, що ми змогли там зіграти, пережити ці емоції. У когось, може, був страх, хтось відчував піднесення. Вдячна команді, що дійшли до такого етапу, але ми можемо більше і краще, тому ще покажемо себе".

  • Про очікування від кваліфікаційних матчів на Олімпіаду-2024
"Мені дуже сумно, що в нас багато хто не вірить. Так само було і перед Золотою Євролігою, яку ми виграли, до речі, посіли перше місце. Ніхто не вірив у нас. Звичайно, всі вірили у чоловіків, там досвідчені, круті гравці, які грають на світовому рівні в таких класних клубах. Не скажу, що буде легко на кваліфікації, але це також буде великий досвід. Там будуть такі команди, там будуть такі гравчині..."

"Але я впевнена, що ми свою планку знижувати не будемо. У нас багато молодих волейболісток, яким ще розвиватися, рости, набиратися досвіду, розуміння гри. У нас є майбутнє: як у кожного, так і в команді. Для нас, коли ми граємо за збірну, волейбол - щось більше за гру. Коли ви одне ціле, допомагаєте одне-одному… Про це не знають наші суперниці, хтось може нас недооцінювати, не розуміти, як ми можемо зіграти".

  • Про перепочинок між турнірами

"Кілька днів нам дали відпочити. І це з дорогою, тому максимально корисно намагаємося їх використати, ці дні. Треба відпочити, це був складний, уже чотиримісячний сезон збірної. Золота Євроліга, Челленджер, чемпіонат Європи, попереду відбір на Олімпіаду. Коли були вільні дні, то трішки з батьками, трішки з хлопцем проводила час. У сезон їхати далеко від родини - це складно, хочеться максимально більше часу з ними проводити".

  • Про клубну кар’єру

"Минулий сезон я грала за “Прометей”, наступний - виступатиму за команду “Нілуфер” із Бурси, яка грає в турецькій лізі. Чемпіонат там сильний, цікавий. Думаю, буде весело. Нові гравчині, тренер. Наставник більш відомий у чоловічому волейболі, недавно перейшов у жіночий. Сподіваюся, багато корисного для себе дізнатися. Після збірної я одразу приїду в розташування клубу, не буде часу, щоб знайти контакт на новому місці. Треба буде одразу включитися в роботу, показувати результат. Виснажена ти, чи ні - нема різниці".

Олександра Міленко у складі "Прометея" стала чемпіонкою України
Олександра Міленко у складі "Прометея" стала чемпіонкою України. Фото: СК "Прометей"

"1 жовтня буде матч на кубок, а 10-го стартує сам чемпіонат. Побачу, як швидко ми повернемось із Китаю. Проблем із клубом через ігри у збірній немає. Сильні команди завжди мають легіонерів, які можуть грати за збірну. І клуб не може заборонити за неї виступати чи вимагати приїхати швидше. І навіть усі чемпіонати підлаштовуються під повернення легіонерів з міжнародних турнірів, з цим ніколи проблем не було".

  • Про розвиток волейболу в Україні

"Раніше волейболістки часто міняли громадянство, багато дівчат поїхали до Азербайджану. Що змінилося за останній час? Не знаю, я останні пару років граю за кордоном. Але я помітила, що є багато команд у дитячих лігах, додаються клуби у Суперлігу. І це тішить, бо волейбол - не просто хобі, де можна пограти на дачі м’ячем. Це може бути сенсом життя, я кайфую від того, чим займаюся. Хотілося б, щоб більше людей долучалися до розвитку волейболу. Спонсорування дитячих чемпіонатів, створення команд. Багато хто зараз став дивитися волейбол, вболівати. Мені багато пишуть різні люди, які кажуть, що полюбили цю гру за гарні емоції, відчуття. Пишуть і після перемог, і поразок. Це гріє душу і підтримує, особливо - після поразок".

Що відомо про Олександру Міленко

  • Олександра Міленко - українська волейболістка, 24-річна уроджениця Білої Церкви. Представляє клуб “Нілуфер Беледієспор”, який виступає у найсильнішій турецькій жіночій лізі.
  • Виступала за клуби: “Галичанка” (Тернопіль), “Сєвєрянка” (Росія), “Прометей” (Кам’янське).
  • Переможниця Золотої Євроліги-2023 у складі збірної України.
  • Чемпіонка України сезону 2022/2023.
На початок