Польща та країни Балтії вимагають, щоб ПВК "Вагнер" покинула Білорусь

Польща та країни Балтії вимагають, щоб ПВК "Вагнер" покинула Білорусь

Польща та країни Балтії вимагають, щоб ПВК "Вагнер" покинула Білорусь
. Чоловіки у камуфляжі біля входу в Центр ПВК "Вагнер" у Санкт-Петербурзі. Фото: Associated Press

Польща, Латвія, Литва та Естонія вимагають, аби приватна військова компанія "Вагнер" покинула білоруську територію, та погодились закрити кордон у разі виникнення "критичного інциденту".

Про це повідомив польський міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський за підсумками зустрічі зі своїми колегами з країн Балтії, передає Polsat News.

За його словами, влада чотирьох держав очікує можливих інцидентів, зокрема збройного характеру, через присутність "вагнерівців" у Білорусі.

"Якщо станеться критичний інцидент, незалежно від того, на якому кордоні це буде, ми застосуємо негайні заходи у відповідь. Всі прикордонні переходи, які наразі відкриті — як пасажирські, так і вантажні — будуть закриті", — сказав Камінський.

Як зазначив посадовець, смерть ватажків ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина і Дмитра Уткіна "не змінює фактичної ситуації в Білорусі".

Глава МВС підкреслив, що "вагнерівці" повинні покинути регіон, тому що "цього вимагає міжнародна безпека". Міністр додав, що наразі не зрозуміло, хто відповідає за діяльність російських найманців.

Що відомо про падіння літака Пригожина

23 серпня у Росії, біля села Куженкіно Бологівського району Тверської області, розбився бізнес-джет Embraer. 10 людей, які були на борту, загинули.

За фактом інциденту, слідчий комітет РФ розпочав розслідування. У "Росавиации" поінформували, що в списках пасажирів на літак був Пригожин.

Як Пригожин став "кухарем Путіна" та заснував ПВК "Вагнер"

До того, як з'явитися у медіа як військовий, з 1979 року Пригожин 9 років просидів у тюрмі за статтями: груповий розбій, шахрайство і втягнення неповнолітніх у заняття проституцією.

Після колонії він почав розвивати бізнес у продовольчій сфері та став ресторатором у Санкт-Петербурзі. З кінця 2000-х свої зусилля Пригожин зосередив на Москві. Наприкінці 2012 року Міноборони РФ уклало угоду із компанією Пригожина "Конкорд" на 50 мільярдів рублів. Саме тоді він став головним постачальником харчів для російської армії та отримав прізвисько — "кухар Путіна".

У 2013 році в Росії утворився "Слов'янський корпус", де з усієї країни набирали найманців для служби. Власником її був Пригожин, а командиром — Дмитро Уткін із позивним "Вагнер", що отримав "кличку" на честь композитора Ріхарда Вагнера, якого любив Гітлер.

У межах укладених домовленостей з Башаром аль-Асадом перші найманці відправилися в Сирію у вересні 2013 року. Згодом "Слов'янський корпус" перейменували у приватну військову компанію "Вагнер".

"Вагнерівці" за збройної та фінансової підтримки Кремля виконували завдання в Судані, Лівії, ЦАР, брали участь у війні в Сирії та на Донбасі. З березня 2022 року ПВК вважали найбільш боєздатною силою РФ, яка воювала на території України.

На початок