Спимо на підлозі, туалет на вулиці, консульської підтримки не надали: Українець про перебування на кордоні РФ і Грузії

Спимо на підлозі, туалет на вулиці, консульської підтримки не надали: Українець про перебування на кордоні РФ і Грузії

Ексклюзивно
Грузія, КПП Верхній Ларс
. Митний пункт "Верхній Ларс" між Грузією і Росією, Приблизно в 200 км від Тбілісі, 25 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Шестеро українців, яких не пустили з Росії у Грузію і які перебувають на КПП Верхній Ларс на російсько-грузинському кордоні, сплять на підлозі на двох матрацах, отримують воду і їжу від волонтерів і досі не отримали консульської підтримки.

Про це в Суспільному розповів Михайло Стріляний, один з українців, який перебуває на КПП Верхній Ларс.

Чоловік 31 травня прилетів в аеропорт Адлер, щоб забрати свою сестру в Європу, оскільки він там проживає.

"В аеропорту на КПП мені дали папірець, де було необхідно підписати, що я підтримую "сво", що я підтримую входження Херсонської, Запорізької областей до складу Росії, що я підтримую російський Крим і ще перелік з 11 питань. Я відмовився їх підписувати, після чого мене завели в окремий кабінет в аеропорту і почали бити", — сказав він.

Після цього чоловіка на добу посадили у "мавпятник" в Сочинському райвідділі поліції, а потім Сочинський міський суд присудив йому 15 діб за непокору співробітникам поліції.

"Після того, як я відбув ці 15 діб, під час виходу мене зустріли знову ж таки співробітники поліції і повторилося те саме. І так ось так чотири рази, у підсумку я 58 днів провів у КПЗ, не виходячи взагалі на вулицю, і періодично мене били, принижували, називали нацистом, хохлом і так далі за мою позицію, що я не підтримував "сво", — розповів Михайло.

Через 58 днів його відвезли в депортаційну в'язницю, де він познайомився з колишніми ув'язненими з Херсонської, Запорізької областей, яких насильно вивезли за межі України, коли ця територія була анексована.

"Кожен із них досиджував свої строки, скільки залишилося за законами України, після закінчення цих строків їх відправляли в міграційні в'язниці, у кого були документи, депортували назад в Україну, у кого документів не залишалося — сидять там і досі і чекають рішення щодо депортації", — розповів він.

За словами Стріляного, у вивезених в'язнів українських документів у них немає, а російські

"Їх били, принижували, забрали весь одяг і привезли в міграційну в'язницю. Документи російські вони брати відмовляються і тому сидять там і чекають. Серед них є справжні патріоти України і шкода цих людей, які, можливо, колись оступилися, але вони залишаються нашими громадянами і потребують допомоги держави. В'язниця ця називається центр утримання іноземних громадян, мікрорайон Гулькевичі, селище Новоукраїнське. За моїми даними, там перебуває близько 150 ув'язнених, з них більша частина українців, які відбували покарання в Херсонській, Запорізькій областях", — сказав чоловік.

Михайло також розповів, що його разом із п'ятьма іншими українцями у наручниках привезли до російського кордону, на КПП поставили печатку про заборону в'їзду в РФ. Чоловіки дісталися до грузинської сторони на КПП Верхній Ларсі, щоб пройти кордон.

"Один хлопець пройшов, інших відправили в 333 кабінет начальника, який ухвалює рішення впускати громадян чи ні. Він зібрав нас усіх, і запитав: "Де шостий?". Тобто якусь інформацію було передано, що нас буде шестеро... Або нас повинні були зустрічати, або нас не повинні були пропустити, і ми повинні були побути на кордоні деякий час, і повернутися назад до депортаційного центру, і чекати роками нашої долі... ", — сказав він.

Грузинські прикордонники відмовили українцям у в'їзді без пояснення причин.

"Нам відмовили у в'їзді з їхніх причин, домогтися жодної інформації не змогли. Почали звертатися до начальника КПП про надання притулку, нам відмовили і взагалі нам не дають жодної інформації. Після того як нам відмовили у в'їзді, ми на територію РФ не плануємо повертатися ніколи, тому що боїмося за своє життя і здоров'я", — сказав Михайло Стріляний.

За його словами, два дні вони пробули в ущелині, де спали на своїх речах, потім грузинські прикордонники дозволили їм скористатися приміщенням на території КПП.

"Ми спимо тут на підлозі, у нас тут 2 матраци на 6 осіб. Волонтери приносять нам їжу і воду, спасибі їм за це. Ми тут із 16 серпня перебуваємо на території. Тут був туалет і душ із гарячою водою. Учора його демонтували, тому що ми перебуваємо на території, де буде будуватися магазин. Тепер душу в нас немає взагалі, тільки біотуалет на вулиці, який просто жахливий, на нього дивитися страшно, не кажучи про те, щоб ним скористатися", — розповів чоловік.

Михайло зазначив, що з моменту їхнього прибуття на КПП Верхній Ларс, з ними не зв'язався жодний український дипломат.

"Консульської підтримки нам не надано, ми не маємо прямого зв'язку ні з консулом, ні з посольством у Грузії. Усі наші телефони є інтернеті та у всіх волонтерів. З нами не зв'язувався жоден представник посольства України в Грузії, не знаю з чим це пов'язано", — сказав він.

Михайло Стріляний також повідомив, що три дні тому одного з чоловіків хотіли викрасти невідомі.

"Двоє цивільних прибули на територію КПП Верхній Ларс і намагалися його скрутити і доставити в автомобіль. Вони були без форми, завдяки тільки тому, що ми здійняли галас, підійшли грузинські прикордонники і не дозволили цим особам забрати його з собою. Люди були великі, спортивної статури, можливо це були представники силових структур Росії", — сказав чоловік.

Він також розповів, що одного з українців представники міграційної в'язниці намагалися заманити на російський КПП.

"Також за кілька днів після того, як ми прибули на КПП Верхній Ларс, з одним із наших громадян зв'язувалися з міграційної в'язниці з проханням повернутися на російський КПП підписати якісь папери. Сказали: "Ми вас відпустимо, тільки приходьте назад", — розповів Михайло Стріляний.

У листопаді 2022 року правоохоронці виявили та передали пенітенціарній службі 166 ув'язнених херсонського слідчого ізолятора, яких випустили на волю російські військові під час відводу військ на лівий берег Дніпра.

19 серпня стало відомо, що грузинські прикордонники не впустили до країни п’ятьох колишніх ув’язнених із Херсонської області. Їх російські окупанти насильно вивезли, а після закінчення строку покарання депортували з Росії.

Згодом стало відомо, що українців шестеро. У МЗС повідомили Суспільному, що працюють над поверненням шістьох громадян України, які "застрягли" на кордоні Росії та Грузії на пункті пропуску Верхній Ларс.

На початок