МЗС займається поверненням українців з російсько-грузинського кордону

МЗС займається поверненням українців з російсько-грузинського кордону

Ексклюзивно
МЗС України
Будівля Міністерства закордонних справ України. Getty Images

Міністерство закордонних справ України працює над поверненням шістьох громадян України, які "застрягли" на кордоні Росії та Грузії на пункті пропуску Верхній Ларс.

Про це Суспільному повідомили у пресслужбі МЗС.

"МЗС разом із компетентними органами України займається справою шістьох українців, які нині знаходяться на російсько-грузинському кордоні. За наявною інформацією, згадані громадяни відбували покарання на тимчасово окупованій території України та були вивезені російською окупаційною армією до Росії", — повідомили у міністерстві.

Зараз здійснюється перевірка їхніх осіб, юридичних аспектів відбуття визначеного судом покарання, та опрацьовується питання їхнього повернення до України.

Наразі волонтери Choose to helpОрганізація з гуманітарної допомоги для українців у Тбілісі передають українцям воду, їжу та медикаменти.

"Отримала інформацію, що на верхньому Ларсі застрягла група громадян України і що їм потрібна активна допомога, тому що їжа у них закінчувалася і буквально її вистачало до (вчорашнього) вечора. Ми в такому режимі стихійного штабу почали збирати гроші й організувати доставку на нейтральну частину Верхнього Ларса", — розповіла Суспільному Ася, волонтерка Choose to help.

За її словами, волонтери шукали попутну машину, щоб передати українцям необхідні речі

"Ми вчора закупили продуктів і медикаментів за списками, яку склали українці, і на попутну машину завантажили, і вранці вони отримали перший необхідний набір допомоги. Зараз планується друга машина, яка привезе теплі речі, одяг, якийсь набір їжі та води. Найімовірніше, до вечора вони до вечора отримають додаткову допомогу. Сподіваюся, що їм привезуть теплі речі, тому що ночувати на КПП досить холодно", — сказала волонтерка.

Представниця Choose to help зазначила, що шестеро українців зараз перебувають на КПП Дар'ял, на грузинській стороні, одразу за паспортним контролем і "вони буквально на кахельній плитці перебувають усі ці 7 днів".

"Я знаю, що всі служби, які можуть бути залучені до вирішення цього питання — вони вже залучені, включно з ООН. Але поки що системної допомоги ще не організовано. Я знаю, що українська сторона теж у курсі і намагається вирішити це питання", — сказала вона.

Михайло Стріляний, один з українців, який перебуває на КПП Верхній Ларс, розповів Суспільному, що 31 травня прилетів в аеропорт Адлер, щоб забрати свою сестру в Європу, оскільки він там проживає.

"В аеропорту на КПП мені дали папірець, де було необхідно підписати, що я підтримую "сво", що я підтримую входження Херсонської, Запорізької областей до складу Росії, що я підтримую російський Крим і ще перелік з 11 питань. Я відмовився їх підписувати, після чого мене завели в окремий кабінет в аеропорту і почали бити", — сказав він.

Після цього чоловіка на добу посадили у "мавпятник" в Сочинському райвідділі поліції, а потім Сочинський міський суд присудив йому 15 діб за непокору співробітникам поліції.

"Після того, як я відбув ці 15 діб, під час виходу мене зустріли знову ж таки співробітники поліції і повторилося те саме. І так ось так чотири рази, у підсумку я 58 днів провів у КПЗ, не виходячи взагалі на вулицю, і періодично мене били, принижували, називали нацистом, хохлом і так далі за мою позицію, що я не підтримував "сво", — розповів Михайло.

Через 58 днів його відвезли в депортаційну в'язницю, де він познайомився з колишніми ув'язненими з Херсонської, Запорізької областей, яких насильно вивезли за межі України, коли ця територія була анексована.

"Кожен із них досиджував свої строки, скільки залишилося за законами України, після закінчення цих строків їх відправляли в міграційні в'язниці, у кого були документи, депортували назад в Україну, у кого документів не залишалося — сидять там і досі і чекають рішення щодо депортації", — розповів він.

За словами Стріляного, у вивезених в'язнів українських документів у них немає, а російські

"Їх били, принижували, забрали весь одяг і привезли в міграційну в'язницю. Документи російські вони брати відмовляються і тому сидять там і чекають. В'язниця ця називається центр утримання іноземних громадян, мікрорайон Гулькевичі, селище Новоукраїнське. За моїми даними, там перебуває близько 150 ув'язнених, з них більша частина українців, які відбували покарання в Херсонській, Запорізькій областях", — сказав чоловік.

Михайло також розповів, що його разом із п'ятьма іншими українцями у наручниках привезли до російського кордону, на КПП поставили печатку про заборону в'їзду в РФ. Чоловіки дісталися до грузинської сторони на КПП Верхній Ларс, де їм відмовили у в'їзді у Грузію.

"Нам відмовили у в'їзді з їхніх причин, домогтися жодної інформації не змогли. Почали звертатися до начальника КПП про надання притулку, нам відмовили і взагалі нам не дають жодної інформації. Після того як нам відмовили у в'їзді, ми на територію РФ не плануємо повертатися ніколи, тому що боїмося за своє життя і здоров'я", — сказав Михайло Стріляний.

За його словами, два дні вони пробули в ущелині, де спали на своїх речах, потім грузинські прикордонники дозволили їм скористатися приміщенням на території КПП.

"Ми спимо тут на підлозі, у нас тут 2 матраци на 6 осіб. Волонтери приносять нам їжу і воду, спасибі їм за це. Ми тут із 16 серпня перебуваємо на території. Тут був туалет і душ із гарячою водою. Учора його демонтували, тому що ми перебуваємо на території, де буде будуватися магазин. Тепер душу в нас немає взагалі, тільки біотуалет на вулиці, який просто жахливий, на нього дивитися страшно, не кажучи про те, щоб ним скористатися", — розповів чоловік.

Михайло зазначив, що з моменту їхнього прибуття на КПП Верхній Ларс, з ними не зв'язався жодний український дипломат.

"Консульської підтримки нам не надано, ми не маємо прямого зв'язку ні з консулом, ні з посольством у Грузії. Усі наші телефони є інтернеті та у всіх волонтерів. З нами не зв'язувався жоден представник посольства України в Грузії, не знаю з чим це пов'язано", — сказав він.

Видання Tbilisi life повідомило, що МЗС Грузії заявило, що негайно поінформувало тимчасового представника у справах України та запропонувало дипмісії допомогти з переведенням громадян в Україну.

"Тимчасовий представник України подякував грузинській стороні за інформацію та співпрацю. За його словами, біля кордону з Грузією особи, які відбували покарання у в'язниці, мають внутрішні паспорти України. Однак необхідно їх ідентифікувати та отримати дозволи відповідних органів України, що потребує додаткового часу. Як зазначив дипломат, він проінформує про цей факт Київ і чекатиме на їхні вказівки", — зазначили у грузинському міністерстві.

За інформацією самих українців, у двох з них на руках закордонний паспорт (у одного зверху ще посвідка на проживання однієї з європейських країн), у чотирьох ID. Вони стверджують, що з їхніми документами все гаразд.

Раніше грузинські ЗМІ повідомляли, що шестеро українців вже тиждень перебувають у нейтральній зоні на пункті пропуску Верхній Ларс. Вони були колишніми вʼязнями, яких російські окупанти вивезли з Херсонщини.

На початок