Танення крижаного покриву Гренландії вже не вдасться зупинити — вчені

Танення крижаного покриву Гренландії вже не вдасться зупинити — вчені

Танення крижаного покриву Гренландії вже не вдасться зупинити — вчені
. Ілюстративне фото/Pixabay

Американські вчені з університету штату Огайо заявили, що крижаний покрив Гренландії продовжить танути, навіть якщо людство зупинить кліматичну кризу.

Як зазначили науковці у дослідженні, світ вже пройшов "точку неповерненняТочка неповернення (PNR або PONR) є точкою, куди фізично неможливо або надзвичайно важко повернутися. Конкретна незворотна дія, наприклад, вибух чи остаточне підписання контракту, може бути точкою неповернення.", і змінити ситуацію буде неможливо.

Учені заявляють, що щорічно Гренландія скидає в океан понад 280 мільярдів тонн льоду. Це одна з головних причин, чому підвищується рівень Світового океану на міліметр на рік. За прогнозами дослідників, до кінця століття рівень води підніметься майже на метр. Це ставить під загрозу прибережні штати США та острівні держави.

Читайте також: "Небезпека зміни клімату та 12 способів допомогти планеті вже сьогодні"

"Наразі ми спостерігаємо спокійний крижаний покрив, але вже в найближчому майбутньому почнеться фаза швидкого танення", — зазначають науковці й додають, що зупинити це навряд чи вийде.

Для своїх досліджень команда використовувала супутникові дані щодо Гренландії за останні 40 років. З 2000 року крижаний щит стоншується настільки швидко, що новий покрив просто не встигає зібратися.

Що відомо

  • Вперше за всю історію Антарктики температура піднялася вище 20 градусів. Окрім цього, 6 лютого аргентинська дослідницька станція на Есперансі заміряла 18,3°С, що стало найвищим показником на континентальному Антарктичному півострові. Цей регіон зберігає близько 70% прісної води у світі у вигляді снігу і льоду.
  • Вчені ООН прогнозують, що до кінця цього століття океан буде на 30-110 см вище залежно від зусиль людини щодо скорочення викидів і чутливості крижаних щитів.
  • Кліматичні зміни призвели до того, що поверх талого льоду на Антарктиді почали цвісти зелені водорості, які видно навіть з космосу.
На початок