Як зустріти військового, що повернувся з фронту – поради кропивницького психолога

Як зустріти військового, що повернувся з фронту – поради кропивницького психолога

Як зустріти військового, що повернувся з фронту – поради кропивницького психолога
Кризовий психолог з Кропивницького Андрій Фоменко. Фото: Суспільне Кропивницький

Про що говорити з військовим, який щойно повернувся з фронту, про що можна питати у нього та які питання можуть викликати агресію і нервовий стрес. Про це розповів Суспільному кризовий психолог з Кропивницького Андрій Фоменко. Він працює з військовими з 2014 року. Говорить, бійцеві, який щойно повернуся з фронту, треба дати час на психологічне переналаштування. Не потрібно нав'язувати план дій, складений спеціально до його приїзду, треба спочатку запитати чого хоче сам військовий. Головне — бути щирим у спілкуванні та дати йому виговоритися.

Чи потрібні військовим психологи у "гарячих точках"?

Минулого літа мені довелося об'їхати кілька військових підрозділів з метою психологічної підготовки бійців. Ми були на позиціях протягом місяця. Нещодавно відвідали один підрозділ на Херсонщині. На початку війни ми думали, що психологу необхідно бути поруч з військовими, там де їм важко. У нашій професії є багато жінок, які вміють і допомагають військовослужбовцям, не маючи бойового досвіду. Тож, виявилось, що виїзди в "гарячі точки" вони не потрібні. Немає там що говорити хлопцям, бо вони повністю в роботі. Там є командири, які самі підтримують бійців. Але якщо є питання, то ми долучаємося та консультуємо.

Про що говорити з військовим, який щойно повернувся з фронту, про що можна питати у нього, наприклад журналісту?

Якщо це кадрові військові, які тривалий час готувалися до участі в бойових діях, мають досвід, то ці хлопці добре контролюють свої почуття та емоції. Зазвичай, вони охочі до спілкування. Можливо не з усіма, але якщо погоджуються на зустріч, то йдуть на неї свідомо. Під час розмови у них можна спитати: "Як ти себе почуваєш?" Поцікавитися їхнім здоров'ям, настроєм і дати можливість висловитися. Оце важливо.

У той же час є багато бійців, в яких немає глибокого уявлення про військову службу і про війну — це цивільні люди й вони подекуди шоковані тими умовами, в яких перебувають. Дуже часто буває, що такі захисники вимагають до себе певної уваги, коректного ставлення. Деякі питання для них можуть звучати дуже різко. Наприклад: "Що ти думаєш з приводу командування?", "Коли закінчиться війна?", "Що там видно". Що може бути видно хлопцеві з окопів чи штурмового підрозділу? Йому видно тільки його задачу та біль боїв. Такі питання викликають у хлопців оборонні патерни, тобто захисні форми поведінки. Коли щось трапляється неприємне або вразливе, людина це відчуває, і увесь негатив виривається назовні. Тому треба висловити повагу та поводитися щиро. Вони дуже чутливі до нещирої поведінки.

Про що можна говорити з чоловіком або дружиною, що повернулися з війни?

Якщо до війни у родині не було чвар, питань недовіри, то, зазвичай, нічого не змінюється. В тих сім'ях, де не було близького контакту, на жаль, все загострюється, призводить до розлучень й розірвання зв'язків. Військова служба і повернення людини до цивільного життя тільки загострює ті питання, які вже були.

Які питання можуть викликати агресію і нервовий зрив?

Якщо військовий повертається з важких умов, не треба нав'язувати свої порядки, йому потрібен час, щоб оговтатися, поспостерігати. Людина стає уважною до деталей, це те, що дозволяло йому вижити в умовах бойових дій. Він буде спостерігати за поведінкою рідних, буде відчувати зміни, які відбулися за його відсутності. Не треба намагатися ним керувати, щось пропоновувати, наприклад — пішли в гості. Він сам скаже, коли відчує потребу вийти в люди. Один чоловік розповів мені, що після повернення з фронту хотів тільки бути вдома і нікуди не виходити. Але потім опанував себе.

Чи можна жінкам, які щойно повернулися з фронту, пропонувати відвідування вечірок, жіночих процедур?

Все залежить від того, чи не відбулося щось травматичне з жінкою, яка повернулася з війни. Один з серйозних психофізичних інструментів — це відчути своє тіло і повернутися до нього після травмуючих подій та психоемоційних тисків. Я рекомендую відвідувати масажиста, щоб оновити відчуття в тілі. Це дуже важлива процедура.

Чи можна робити сюрпризи військовим?

Повернемося до умовного ділення на "нових" військових і військових з досвідом. Я зустрівся з досвідченим бійцем, який повернувся з "гарячої точки", ми з ним пили каву, він дивився навколо і сказав: – "Тут нічого не відбувається". А вже через день розповідав з захватом про спортивні успіхи своєї дитини. Це вміння перемикатися є у кадрових військових, вони це вміють робити.

"Нові" військові, ті, що пішли на війну у лютому 2022 року, вони вразливіші. Важко уявити, коли ви приїхали додому з тривалої подорожі, а вас очікує вся велика родина. Це може бути як добре, так і погано. Невідомо з якими думками людина повертається. Можливо їй погано, а тут їй кажуть веселись.

Що не можна робити ні в якому разі при поверненні військового?

Завжди все індивідуально, але запитуйте, як людина бачить своє повернення, яким чином все організувати, кого запросити. Запитайте чи хотів би відпочити, чи може кудись виїхати, все треба проговорювати. Ключове — це довіра між чоловіком та дружиною, сином та батьками, яка були до війни. Якщо цей контакт є, то все буде гаразд.

На початок