Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Багато сподівань від чемпіонату світу". Українка Карпюк уперше в кар'єрі виступить на ЧС в особистому забігу

"Багато сподівань від чемпіонату світу". Українка Карпюк уперше в кар'єрі виступить на ЧС в особистому забігу

Ексклюзивно
"Багато сподівань від чемпіонату світу". Українка Карпюк уперше в кар'єрі виступить на ЧС в особистому забігу
. facebook.com/winner.klymiuk.1

Ексклюзивний коментар української бігунки для Суспільне Спорт.

Автор коментаря: Віталій Волочай

Збірна України з легкої атлетики завершує підготовку до чемпіонату світу, що розпочнеться 19 серпня, у Будапешті. Там українці виступлять у складі 29 легкоатлетів.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату світу-2023 з легкої атлетики в Україні. Дивіться прямі трансляції змагань на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих телеканалах Суспільного.

У бігових дисциплінах Україна буде представлена сімома спортсменами, однією з яких є Катерина Карпюк, що виступатиме на дистанції 400 метрів. Для неї ЧС-2023 буде четвертим у кар'єрі, однак саме у Будапешті вона дебютуватиме на такому рівні в особистому забігу - на трьох попередніх змагалася лише в естафетах (жіночих і змішаних).

Можливість виступити на 400-метрівці на чемпіонаті світу у Будапешті Карпюк отримала в останній момент завдяки добору. Водночас, для самої бігунки світова першість в Угорщині стане другим великим стартом у сезоні: на Європейських іграх вона фінішувала шостою у другому дивізіоні.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт 28-річна бігунка розповіла про настрій, з яким підходить до чемпіонату світу. А також звернула увагу на різницю між її майбутнім виступом у Будапешті та минулорічним у Орегоні, де у складі жіночої естафети 4х400 метрів вона припинила виступи вже за підсумками кваліфікаційних забігів.

  • Про настрій перед стартом чемпіонату світу

"Настрій супер. Думаю, що цей мій настрій буде тривати аж до кінця чемпіонату світу, тому що я рада найбільше від того, що сюди відібралася, адже там були такі сумнівні моменти. І коли я дізналася, що сюди їду, в мене ще тримається радість, тому настрій безумовно прекрасний".

  • Про різницю між ЧС у Будапешті з минулорічним у Орегоні

"Різниці, чи я готуюся до естафетного бігу, чи до особистого немає, тому що треную 400 м, і біжу в повну силу в будь-якому випадку. Але різниця є в тому, що ми дещо змінюємо щороку. Там була Америка, це інший кліматичний пояс, там був період адаптації. Тут це майже, можна сказати, Україна: дуже близько до нас, тому нічого змінювати не треба. Отак от, наповну, на всьому ходу тренуюся всі дні. Не потрібно робити корекцію для цієї адаптації від часового поясу".

  • Про завдання на сезон на ЧС у Будапешті
"У цьому сезоні, як завжди, хочеться покращувати особистий рекорд. Поки що це не вдалося. Це близько до мого особистого [рекорду], просто потрібно, щоб усі умови склалися ідеально. На жаль, в цьому сезоні так не склалося, тому що всі мої закордонні старти мали дуже важку дорогу. І бігти через один або два дні після автобусу, після 30 або 15 годин, це дуже складно. Через це мені не вдалося реалізувати все задумане. Але хороший сезон, хороший. І багато сподівань від чемпіонату світу. Тому що це такі змагання, які дають тобі внутрішню енергію і таку мотивацію, що жодне змагання такого не робить з тобою перед стартом".
Катерина Карпюк у складі змішаної естафети України на Європейських іграх
Микита Барабанов, Катерина Карпюк, Анна Рижикова та Олександр Погорілко на Європейських іграх-2023. Фото: European Games 2023
  • Про відсутність на чемпіонаті світу Сідні Маклафлін-Леврон

"Я знала, що вона хоче 400 м пробігти на цьому чемпіонаті. Але оскільки я була всі ці дні в дорозі, тренування, мені треба було багатьма питаннями зайнятися - пропустила цей момент, що вона не біжить 400 м. Так, звісно, круто бігти з такими лідерками. Це навіть лідерка не те, що сезону, а, я б сказала, епохи, тому що на бар'єрах вона має дуже швидкий час, рекордсменка світу. І це хороша була б історія для онуків, що я бігала в одному забігу з рекордсменкою світу, але, на жаль, цього не сталося".

"Це в мене така ж ситуація з Усейном Болтом, коли я поїхала на чемпіонат світу в 2017-му в Лондон. Він там завершував свою кар'єру, а це був мій перший дорослий чемпіонат світу. Ще встигла застрибнути в ту епоху, коли він ще біг, і зараз розказую: Усейн Болт, я була з ним на одних змаганнях".

Хто така Катерина Карпюк

  • 28-річна українська легкоатлетка, яка спеціалізується на бігові на короткі дистанції, представлятиме на ЧС Запорізьку область.
  • Бронзова призерка чемпіонату Європи-2017 серед молоді (жіноча естафета 4х400 м). Чемпіонка Універсіади-2019 у складі жіночої естафети 4х400 м.
  • Учасниця Олімпійських ігор і чемпіонатів світу. Єдиний фінал за участі Карпюк - жіноча естафета на ЧС-2019 (шосте місце)
  • Особистий рекорд на дистанції 400 м – 51.84 секунд, встановлений у 2020 році.
На початок