"Тепер я заново вчусь ходити". Військовий з Кіровоградщини, який втратив на фронті обидві ноги

"Тепер я заново вчусь ходити". Військовий з Кіровоградщини, який втратив на фронті обидві ноги

Марафон
"Тепер я заново вчусь ходити". Військовий з Кіровоградщини, який втратив на фронті обидві ноги
. Боєць з Цибулевого Кропивницького району Вадим Федоров. Фото: Вадима Федорова

Боєць Вадим Федоров з села Цибулеве Дмитрівської громади Кропивницького району втратив на війні дві ноги. У березні 2023 року чоловік поїхав у Сполучені Штати Америки на безплатне протезування. Зі слів чоловіка, нині вчиться заново ходити. Суспільне Кропивницький підготувало серію матеріалів до Дня Незалежності України. Перша історія — про військову службу та плани Вадима Федорова після повернення в Україну.

Перше поранення отримав 2021 року в День добровольця

Вадим Федоров пішов захищати Україну 2015 року, служив у складі 128-ї гірсько-штурмової бригади. Брав участь у боях на Донеччині у Станиці Луганській, Богданівці, Гранітному, Зайцевому. Перше поранення отримав під Горлівкою 14 березня 2021 року в День добровольця. Бійця поранив снайпер.

"Куля влучила правіше хребта й вилетіла через плече. Я лікувався у Харкові. Потім треба було пройти реабілітацію, але я відмовився від неї та поїхав далі на фронт воювати. Я ж сам спортсмен, займався важкою атлетикою, а тренуватися мені не можна було через травму плеча. Я чекав, поки все загоїться, і за чотири місяці повернувся у свою фізичну форму".

Вадим Федоров
Вадим Федоров під час боїв з російськими військами на Київщині. Фото: Вадима Федорова

Повномасштабна війна застала Вадима під містом Ковель Волинської області, що біля кордону з Білоруссю. Там військові облаштували блокпости та чекали на ворога.

"Через декілька днів нас замінили інші мобілізовані, а ми відправилися у місто Малин Житомирської області. Там протягом місяця тримали оборону. Російські війська обстрілювали нас з усього, чого тільки можна було — танків, градів, смерчів, артилерії, з літаків скидали по наших позиціях авіабомби. Там була така місцевість, що не було як окопатися, усюди була вода. Але ми вистояли. Ховалися під дорогою у бетонній трубі, яка витримувала удари".

Вадим Федоров з друзями.
Вадим Федоров з друзями. Фото: Вадима Федорова

У Бахмуті потрапив під танковий обстріл

Після п’ятиденного відпочинку Вадим Федоров поїхав воювати у Бахмут на Донеччину. 8 червня 2022 року з побратимами потрапили під танковий обстріл. Боєць отримав численні осколкові поранення. У нього були розтрощені обидві ноги та рука.

"8 червня ми розділилися на дві групи й вирушили до наших окопів. Виявилось, що ворог уже зайняв ці позиції, нас почали обстрілювати. Я був командиром першої штурмової групи. Командир другої групи дав наказ відступати. В цей час нас обстріляв російський танк і я отримав поранення. Під обстрілами мене евакуювали на білому "Москвичі" до місця чергування медичної служби. Мені запам'ятався цей момент. Там перевантажили в іншу машину та відвезли у госпіталь міста Бахмут, — пигадує військовий. — Шість днів перебував у комі, а коли отямився, то вже був у лікарні імені Мечникова в Дніпрі, де мені відрізали ліву ногу. 22 червня мене потягом відправили у Київ та ампутували праву ногу".

Вадим Федоров в США
Вадим Федоров з березня 2023 року перебуває на протезуванні у Сполучених Штатах Америки. Фото: Вадима Федорова

Протезування

Під час перебування у лікарні Києва волонтери запропонували Вадиму безплатне протезування за кордоном. Він погодився. Після лікування у Вінниці, 12 березня 2023 року відправився у Сполучені Штати Америки. Усі витрати на лікування взяла благодійна платформа з протезування українців Protez FoundationЦе організація в США, яка безкоштовно допомагає українцям отримати протези. Співзасновниками благодійного фонду є українці за походженням Яків Градинар та Юрій Арошидзе..

"Усього в нашій групі було восьмеро людей. В Америці нас дуже тепло зустріли, дарували квіти, присутні співали Гімн України, було дуже зворушливо, аж за серце брало".

“Тепер я заново вчусь ходити”. Військовий з Кіровоградщини, який втратив на фронті обидві ноги
Вадим Федоров в США. Фото: Вадима Федорова

В США Вадим перебуває протягом п'яти місяців. За цей час йому зробили операцію з подолання фантомного болю Біль, що виникає в ділянці тіла, яку ампутували. та виготовили біонічні протезиЦе надфункціональні засоби, що дозволяють, наскільки це можливо, повернути людині дрібну моторику рук та природність ходи..

"Я лише вчусь ходити на протезах, наразі мені дуже важко тримати рівновагу, сконцентруватися та балансувати. Поки ходжу на брусах. Пробував йти на милицях, але ще рано, поки падаю".

Плани бійця

У вересні захисник повернеться в Україну після реабілітації. З його слів, має багато планів, однак чим буде займатись, ще не вирішив.

"Я поїду на Закарпаття у місто Свалява на десятиденну реабілітацію. Потім проходитиму військово-лікарську комісію. На жаль, мені доведеться звільнитись з військової служби. Через ампутацію ніг я більше не зможу бігати на фронті. Планів у мене багато, але ще не знаю, чим я буду займатись. Спершу мені треба навчитися добре ходити, тож в Україні продовжу активно тренуватися".

На початок