Невизначеність з цінами. Яким є яблучний сезон цього року в Україні й на Кіровоградщині

Невизначеність з цінами. Яким є яблучний сезон цього року в Україні й на Кіровоградщині

Невизначеність з цінами. Яким є яблучний сезон цього року в Україні й на Кіровоградщині
. Фото ілюстративне: Pixabay

Цього року в Європейському Союзі очікують зібрати 11,4 мільйони тонн яблук і 1,7 мільйони тонн груш. Про це йшлося під час конгресу в Трентіно, Італія. Якщо порівнювати з 2022 роком, урожай яблук скоротиться на три відсотки, груш – на 13 відсотків. В Україні цього року планують зібрати трохи більше, як один мільйон тонн яблук. Це все традиційні обсяги для Європи й України. Про це розповів в етері Суспільне.Спротив голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка. Він спрогнозував ціни й розповів про особливості цьогорічного яблучного сезону в Україні. Журналісти Суспільного також поцікавилися думкою кропивницького виробника яблук Сергія Супруна.

Які прогнози на врожай яблук і груш в Україні

Українці не відчують дефіциту яблук і груш, сказав Дмитро Крошка.

"Останні три роки обсяг урожаю не змінюється. Він, скажімо так, середньорічний по північній півкулі. В Україні є кілька факторів, які впливають на врожай. Ми стабільно щороку збирали близько 1,5 мільйона тонн яблук. Переважно це робили люди в домогосподарствах, на своїх подвір'ях. Сьогодні ж через окупацію частини території України й часткове знищення підприємств, які займаються виробництвом яблук і груш на окупованих територіях і тих, де відбуваються активні бойові дії, ми справді будемо мати менший обсяг цієї продукції на ринку України. Водночас збільшується частка саме промислового виробництва. Тоді як обсяги, зібрані в людей на подвір’ях, зменшуються. Така ситуація дозволить максимально широко забезпечити яблуками та грушами полиці супермаркетів і ринки".

Зі слів Дмитра Крошки, Україна експортує яблука в інші країни.

"Ми вже стабілізували логістичні ланцюжки щодо експорту яблук з України. Україна є однією з двох десятків країн – постійних виробників стабільних обсягів яблук".

Україна відмовляється від традиційних радянських сортів яблук

В Україні змінюється сортовий склад яблук, які вирощують у садах.

"Росія була найбільшим імпортером яблук з України, – каже Дмитро Крошка. – Продукцію, яку вона імпортувала, була традиційною для країн пострадянського союзу. Це, наприклад, такі сорти, як Айдаред, Ренет Симиренка й інші. Їх ми пам’ятаємо з дитинства, але водночас вони взагалі невідомі в більшості країн світу. Сьогодні виробники яблук відмовляються постачати цю продукцію на ринок Росії, Білорусі, і це стимулює їх змінювати власне виробництво й відмовлятися від традиційних радянських сортів. І це стосується не тільки України, а й Польщі, яка є найбільшим виробником яблук в ЄС".

Дмитро Крошка вважає, що український ринок безповоротно змінився.

"Це має наслідки досить глобальні, оскільки після завершення війни виробники просто не будуть відновлювати постачання цих продуктів на ринки Білорусі й Росії. Відповідно, відбувається переорієнтування на інших імпортерів яблук і груш — це країни Африки, Перської затоки, Південно-Східної Азії. Там ці продукти є екзотичними, і ми вже навчилися постачати їх туди. До 2014 року експорт тільки яблук з України до Росії складав 96%, сьогодні — нуль. Я вважаю, що це дуже крута тенденція, сподіваюсь, вона протримається віками".

Якими будуть ціни на яблука й груші в Україні

До кінця року ціни знижуватимуться через сезонний чинник, говорить голова Української асоціації аграрного експорту.

"Ми вже бачимо на полицях супермаркетів і на ринках яблука нового врожаю – літні сорти, а з вересня-жовтня відбудеться основний збір яблук. Відповідно до кінця року ціни однозначно падатимуть. Але загалом ситуація така, що потім вартість яблук суттєво не буде підвищуватися. Торік ціни зросли, бо через повномасштабне вторгнення виробники пропустили один-два місяці й не змогли ефективно обробляти сади. Також працівники активно виїжджали за кордон. Цього року, думаємо, такого не відбудеться".

Дмитро Крошка також не прогнозує стрибка цін на груші.

"Україна завжди імпортувала її, попри те, що ми досить багато вирощуємо. Цей фрукт завжди був дорогим: як груша з Європи, так і українська груша. Тому особливого якогось здорожчання не буде".

Що каже кропивницький виробник яблук і груш

Сергій Супрун — директор приватного підприємства з села Первозванівка Кропивницького району. Там вирощують полуниці, черешні, яблука й груші. Яблука ростуть на шести гектарах. Підприємець наразі не робить прогнози на цьогорічний урожай.

"Яблука трохи попеклися на сонці через спеку. Що буде далі, я не можу сказати. Якби це був закритий сад, то ще можна було спрогнозувати 40 чи 50 тонн з гектара. А коли він просто неба, то це питання відкрите. Урожаю зараз вже не багато. Попередніми роками було приблизно 40 тонн з гектара".

Сергій Супрун продає яблука з вересня по березень. Реалізація відбувається на ринках області й у кропивницькій мережі супермаркетів. 10 відсотків фруктів ідуть на сік.

"Я використовую потужності іншого підприємства. Вони їх переробляють і розливають у мої пакети. Усі яблука не пускаю на сік, бо для цього немає стільки покупців. Для того, щоб його продавати, треба заходити на ринок в супермаркети. На переробку йдуть не залишки, а абсолютно цілі, товарні яблука. Решту яблук продаю. Експортувати в інші країні мені не доводилося".

Радянських сортів у садах підприємця немає. Там ростуть переважно сорти Гала (новозеландський сорт – ред.), Голден (зі США), Фуджі (з Японії). Вартість яблук і груш Сергій Супрун також не прогнозує.

"Виробництво яблук подорожчало через зростання вартості електроенергії, засобів захисту рослин. А прийнятна відпускна ціна для нас, виробників, з’являється лише в березні чи квітні. Цього року навесні, наприклад, вона була. Наскільки ж це буде доступно для населення, я не можу сказати. Усе зав’язане на купівельній спроможності".

На початок