"Тут був апокаліпсис". Півтора десятка людей перебувають у лікарні: який стан поранених у Покровську

"Тут був апокаліпсис". Півтора десятка людей перебувають у лікарні: який стан поранених у Покровську

"Тут був апокаліпсис". Півтора десятка людей перебувають у лікарні: який стан поранених у Покровську
. Покровськ. Зруйнований будинок через обстріл міста 7 серпня. Фото: Суспільне Донбас

У лікарні в Покровську 8 серпня лишаються півтора десятка людей, які травмувалися через ракетний обстріл міста 7 серпня.

Про це Суспільному Донбас розповіла медична директорка Покровської клінічної лікарні інтенсивного лікування Вікторія Переяслова.

Який стан поранених Покровську

За даними на вчора, 7 серпня, після обстрілу міста до лікарні зверталися 66 людей з пораненнями різного ступеню тяжкості. Всього до лікарень Покровська та Дніпра госпіталізовані 24 людини.

"В основному це важко хворі, які не могли піти до дому. Інші отримували допомогу і йшли до дому. Сьогодні звертаються за амбулаторним лікуванням. Шістьох людей ми вчора відправили до лікарень міста Дніпра. Тому що це було критично і це було вкрай важливо зробити вчора. На сьогодні ми ще три людини із важкими травмами будемо відправляти до лікарень міста Дніпро на подальше лікування. Люди важкі", — повідомила лікарка.

За її словами, ушпиталені люди з мінно-вибуховими травмами, а саме:

  • контузії,
  • поранення кінцівок,
  • поранення органів грудної, черевної порожнини, голови.

"Персонал прийшов весь. І ті, хто були на чергуванні, і всі, хто були вдома. Були всі — від лікарів і медичного персоналу екстреної допомоги. Хірургічних відділень, вся терапія прийшла, гінекологи прийшли. Тут був апокаліпсис, але ми витримали це все", — зазначила директорка лікарні.

Стан поранених, яких відвезли у Дніпро

Як розповів кореспондентам Суспільного лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко, з 3 години ночі 8 серпня у лікарні приймають важких пацієнтів із такими травмами, які несумісні з життям.

Зокрема, у лікарні перебуває 60-річна жінка, якій 60 років, яка потрапила з дуже низьким гемоглобіном, їй зараз перелили близько двох літрів крові, в неї важкі травми, сказав медик.

"Також два працівники з ДСНС мають теж складні травми вже одному провели важку операцію на голові. Він поки в комі, але маємо надію, що він обов’язково одужає. В другого керівника служби є проблеми, на жаль, дуже велика проблема з легенями. І той гемопневмоторакс, який не дає йому змоги дихати, він також готується на операцію. Все тіло в нього, більш як 60% тіла, обпечене", — уточнив лікар.

За його інформацією, всі інші пацієнти перебувають у важкому стані, крім одного з керівників, який має поранення у стегно, і зараз травматологи готують його до операції.

"Боремося з 3 години ночі, не відходячи від кожного пораненого українця", — зазначив Риженко.

Свідчення пораненого поліцейського про ракетний обстріл Покровська

Поліцейський Володимир Нікулін був поранений у Покровську під час повторного ракетного удару. 7 серпня ввечері він, почувши вибухи, приїхав на місце допомагати.

Чоловік каже, що знав про можливість другого ракетного удару по місту, однак продовжував надавати допомогу постраждалим.

"Я вийшов вже після закінчення свого робочого часу, однак почув, що був вибух у місті і зрозумів, що потрібна допомога поліції. Я приїхав на місце, там допомагали працівникам "швидкої" вантажити постраждалих. Надавали допомогу, кому було необхідно. Так, була інформація, що може буде другий удар, але в той час, коли перебували там, треба було людям надавати допомогу. Ми перебували біля готелю "Дружба", коли вже було чути звук ракети", — розповів він.

Чоловік нині перебуває у лікарні, уламок, розповідає, потрапив у спину, пробив легені.

"Це жахливий злочин. Такий злочин не повинен бути безкарним в жодному разі. Тому що той, хто направляв цю ракету в центр міста, розумів, що там знаходяться лише цивільні. В більшості цивільні. І той, хто вдруге бив по цьому місцю, злочинець вдвічі. Адже він розумів, що будуть людям надавати допомогу", — переконаний поліцейський.

Володимир — герой документального фільму "20 днів у Маріуполі". Він лишався в оточеному росіянами місті, працював, надавав допомогу людям. Саме він, за словами автора стрічки Мстислава Чернова, врятував життя знімальній групі Associated Press. Поліцейський допоміг виїхати журналістами з міста і вивезти матеріали, що стали основою фільму про перші тижні повномасштабної війни в окупованому нині Маріуполі.

Що відомо про ракетну атаку РФ по Покровську

Армія РФ ввечері 7 серпня двома ракетами обстріляла місто на Донеччині. За попередніми висновками експертів, повідомляли у обласній прокуратурі, застосували ракети "Іскандер". Перша з них влучила в п’ятиповерхівку, за сорок хвилин, коли на місці працювали медики, рятувальники та інші служби та надавали допомогу людям, друга ракета поцілила у готель, що поблизу.

На момент публікації відомо про сімох загиблих та понад 80 поранених. Ці дані повідомив у телемарафоні "Єдині новини" очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Серед поранених двоє дітей.

Що відомо про руйнування у Покровську

За словами Добряка, в будинку, куди поцілила перша ракета, жили майже 200 людей. Всім надали прихисток міському шелтері.

"Загиблим виплачуємо по 100 тисяч. Квартири, які зруйновані отримають по 80 тисяч. Пошкоджені — через єВідновлення", — додав начальник МВА.

За його словами, готель, який був пошкоджений, другим ракетним ударом не працював.

"Місяць вже не працює готель. Через небезпеку його і закрили. Там зупинялись цивільні люди, журналісти, гуманітарна місія зупинялась", — розказав Добряк.

Обсяги руйнувань у місті наразі встановлюють. За словами Добряка, в п’ятиповерхівці пошкоджені вікна, балкони двері: всі 60 квартир мають руйнування.

"Ви розумієте, що великий радіус розльоту, тому ще підраховуємо. Бо після "крайнього" прильоту було 160 пошкоджених домівок. Я впевнений: зараз ми підрахуємо — буде більше", — вважає начальник міської військової адміністрації.

За даними обласної військової адміністрації, пошкоджені дванадцять багатоповерхівок, готель, будівлі прокуратури та пенсійного фонду, аптеки, магазини, кафе та автівки.

Допомога на місці ракетного удару у Покровську

На місці ракетного удару від ранку жителям пошкоджених квартир допомагають гуманітарні організації та місцева влада.

Видають плівку та плити, аби закрити пошкоджені вікна.

"На місці руйнувань працює 10 бригади по 4 особи, які допомагають забивати вікна у квартирах та під'їздах, повідомили у Покровській міській військовій адміністрації.

"Громадяни мають змогу отримати набори, які містять найнеобхідніші матеріали для екстреного ремонту будівель, а саме: 500 одиниць OSB, плівки, дошки, рейки, саморізи тощо", — розказав начальник житлово-комунального відділу Дмитро Візенков.

Також на місці прийом організували фахівці управління соцзахисту населення: розповідають людям про виплати та порядок оформлення, необхідні документи.

“Розповідаємо які документи треба зібрати та як зареєструвати зруйноване житло через додаток "Дія". Також фахівці приймають заяви наші міжнародні організації, які надають допомогу”, — розповіла заступниця начальника УСЗН Тетяна Белкіна.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок