"Не тиснути руку, не спілкуватися". Як українські шахісти виступають на турнірах за участі росіян і білорусів

"Не тиснути руку, не спілкуватися". Як українські шахісти виступають на турнірах за участі росіян і білорусів

Ексклюзивно
"Не тиснути руку, не спілкуватися". Як українські шахісти виступають на турнірах за участі росіян і білорусів
. Василь Іванчук. Фото: FIDE/Mark Livshitz

Чому рішення Мінмолодьспорту скасувати бойкот міжнародних змагань спростило життя українським шахістам, але не вирішило всі їхні проблеми.

За майже три з половиною місяці після набуття чинності бойкоту України на міжнародній спортивній арені Міністерство молоді та спорту України прийняло рішення про внесення змін щодо наказу №4435. Відтак українські спортсмени не можуть брати участь лише в тих змаганнях, де представники Росії та Білорусі виступають під національними прапорами. Змагатись із "нейтральними" атлетами тепер можна.

Водночас до цього моменту українці були змушені пропустити чимало стартів через присутність там представників країн-агресорок, хай навіть і під нейтральним стягом. Збірники України не змагалися на турнірах із дзюдо, фехтування, де можна було вибороти олімпійські ліцензії. Під питанням була участь у чемпіонаті світу збірної з пляжного футболу, адже до фінальної частини пробилися білоруси.

Останнім таким інцидентом був невиїзд на шаховий Кубок світу провідного українського гроссмейстера Василя Іванчука: 54-річному львів’янину не дали дозвіл на перетин кордону. За словами міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта, до установи не надходило жодних листів щодо віцечемпіона світу та чемпіона Європи з шахів.

Суспільне Спорт поспілкувалося на цю тему із українськими шахістами та дізналося їхню думку, якими мають бути кроки у протидії російського засилля у світових шахах.

Російський слід на Кубку світу в Баку

У чоловічій сітці турніру в Баку заявлені семеро українців. Таких проблем, які виникли у Василя Іванчука, у них не було: усі вони зараз перебувають за кордоном.

Чемпіон України 2021 року, львів’янин Андрій Волокитін змагання тут розпочне із другого раунду, завдяки своєму рейтингу. А вже у третьому може зустрітися із росіянином Даніїлом Дубовим. Цей шахіст після вторгнення його країни засудив агресію і зараз мешкає за кордоном, але все ще виступає як представник РФ.

Ще до рішення Мінмолодьспорту про скасування бойкоту Андрій Волокитін був готовий зіграти з таким суперником. Хоча з моменту російського вторгнення свідомо уникав зустрічей із представниками країн-агресорок.

"Не грав узагалі, фактично я бойкотував, не брав участі в змаганнях, де були росіяни та білоруси. Наступний чемпіонат Європи я просто пропустив. Час іде, і в нас є дуже і дуже непростий вибір між поганим і дуже поганим. Треба було щось вибирати. І бачу, що більше року цей президент [Аркадій Дворкович] сидить на своїй посаді, ніякі санкції не вводяться. Або просто пропускати всі змагання, це вже скільки – чотири роки підряд…", – каже Волокитін.
Український гросмейстер Андрій Волокитін під час змагань у Львові
Український гросмейстер Андрій Волокитін під час змагань у Львові. Український шахіств Андрій Волокитін. Фото: Кравс Євгеній / УНІАН

Андрій Волокитін зазначає: для нього ефективним результатом протидії російській присутності у світових шахах були б санкції проти нинішнього президента FIDE, росіянина Аркадія Дворковича. Цю людину він називає “ставлеником Кремля”, що через шахи просуває інтереси своєї країни. Дворкович очолює міжнародну федерацію із 2018 року, у 2022 його переобрали на цю посаду. Під жодні санкції він не потрапив. І з моменту російського вторгнення шахи залишалися одним із видів спорту, звідки повністю не усунули російських спортсменів. Заборонили лише участь в командних турнірах та використання державної символіки в особистих змаганнях.

Протидія російським і білоруським шахістам

"Якщо іде виступ на турнірах, то не тиснути руку росіянам, не спілкуватися, не фотографуватися. У нас була низка ситуацій в останній рік, які викликали певний суспільний резонанс і осуд", – так бачить участь українців у турнірах, де присутні росіяни чи білоруси, віцепрезидент федерації шахів України Артем Сачук.

Федерацію критикували за минулорічне спільне фото сестер Анни та Марії Музичук із Аркадієм Дворковичем чи за те, що українець Павло Ельянов потиснув руку колишньому чемпіонові світу, росіянину Владіміру Крамніку перед поєдинком у червні цього року.

Анна та Марія Музичук на спільній світлині з Аркадієм Дворковичем на турнірі в Монако в жовтні 2022 року. Фото: FIDE
Анна та Марія Музичук на спільній світлині з Аркадієм Дворковичем на турнірі в Монако в жовтні 2022 року. Фото: FIDE. Фото: FIDE

"Я вважаю неприпустимим так, як роблять деякі наші шахісти, які подають, граючи на тих турнірах. Ельянов Павло руку подає Крамнику, це взагалі неприпустимо. Я думаю, є способи це уникнути", критикує свого колегу вже колишній тренер чоловічої збірної України Олександр Сулипа.

Із моменту початку повномасштабного вторгнення Федерація шахів України не виходила з публічною заявою про те, як саме мають поводитись українські шахісти на змаганнях, де виступають, зокрема, і представники РФ і Білорусі. Та й траплялися такі ситуації нечасто: найпомітнішою була участь сестер Музичук у минулорічному Турнірі претенденток, де турнірна сітка могла вивести їх на одну з трьох росіянок, але такого поєдинку не сталося. Про позбавлення ФШУ статусу "національної" жодного разу мова не йшла, хоча таке покарання було зафіксовано в попередній редакції наказу про бойкот.

Україна на Кубку світу в Баку

На турнірі із загальним призовим фондом у майже два мільйони доларів для шахістів є додаткова мотивація виступити якнайкраще: перша трійка спортсменів зможе наступного року опинитися серед восьми учасників турніру претендентів – змагання за участю майбутнього чемпіона світу.

У чоловічому турнірі від України цьогоріч виступатимуть Антон Коробов, Володимир Баклан, Юрій Кузубов, Андрій Волокитін, Віталій Бернадський та Руслан Пономарьов. При цьому зможе доєднатись до цих українських шахістів і Василь Іванчук. За чотири дні до старту Кубка світу він все-таки отримав дозвіл на виїзд. Це сталось у той же день, коли Мінмолодьспорту України внесло зміни до наказу про бойкот Україною міжнародних змагань за участю російських і білоруських спортсменів.

Щодо жіночого турніру, то там від України змагатиметься шість представниць, а саме Наталя Букса, сестри Музичук, Ганна Ушеніна, Анастасія Рахмангулова та Юлія Осьмак. При цьому як в жіночих, так і в чоловічих змаганнях у сітці є шахісти з країн-агресорок. Так, серед жінок є шість спортсменок, які виступатимуть під прапором FIDE, коли серед чоловіків – одразу 11. Водночас жоден із них не випав українцям у стартових зустрічах Кубка світу.

На початок