"Жодного листа не надсилали". Вадим Гутцайт заперечив відмову у виїзді гросмейстера Іванчука на Кубок світу з шахів

"Жодного листа не надсилали". Вадим Гутцайт заперечив відмову у виїзді гросмейстера Іванчука на Кубок світу з шахів

"Жодного листа не надсилали". Вадим Гутцайт заперечив відмову у виїзді гросмейстера Іванчука на Кубок світу з шахів
. Василь Іванчук. Фото: FIDE

Як коментує новину очільник українського Національного олімпійського комітету.

Міністр молоді та спорту України й очільник НОК Вадим Гутцайт прокоментував новини про відмову в наданні гросмейстеру Василю Іванчуку дозволу на виїзд за кордон. Відповідний коментар функціонер надав телемарафону "Єдині новини".

Від початку тижня Міжнародна федерація шахів (FIDE) виступила із заявою, в якій закликала українську сторону надати Іванчуку можливість виїхати на Кубок світу в Баку, Азербайджан. Під листом підписалися провідні шахісти світу, як-от Магнус Карлсен та другий номер світового рейтингу Хікару Накамура.

Кубок світу, що стартує в Баку 30 липня, визначатиме майбутніх учасників Турніру претендентів. А на тому шахісти вже змагатимуться за право зіграти з чинним чемпіоном світу Дінем Ліженєм.

Гутцайт, утім, заперечив, що отримував запит на перетин Іванчуком кордону. На його думку, історію в ЗМІ "розхитують" у російській федерації та самій FIDE, очолюваній росіянином Аркадієм Дворковичем.

"Всесвітня федерація шахів, якою керує росіянин Дворкович, розхитує цю ситуацію, бо на цих змаганнях будуть змагатися росіяни. Щоб всі зрозуміли: я кожного дня з президентом всеукраїнської федерації [шахів], паном Капустіним, на зв'язку. Жодного листа мені не надіслали щодо перетину кордону", — пояснив міністр.

"Це розхитує федерація [шахів] Росії, міжнародна федерація — і підхоплюють наші, на жаль, українські, може, ті, хто підтримують цю федерацію. Ми працюємо, як і працювали, у нас практично всі спортсмени перетинають кордон".

"Але, на жаль, комусь вигідно, щоб я зараз став не героєм, а якимось ворогом наших спортсменів. Бо багато всього зроблено з початку війни, багато зроблено проти росіян та білорусів, [залишаються] багато федерацій, які до сьогоднішнього часу ще не допустили росіян та білорусів".

Що відомо

  • Серед українців на Кубок світу також заявилися Антон Коробов, Володимир Баклан, Юрій Кузубов, Андрій Волокітін, Віталій Бернадський та Руслан Пономарьов.
  • На Кубку світу в Баку також будуть представлені російські шахісти. Вони виступатимуть на турнірі в нейтральному статусі.
  • Іванчук, а також українці Пономарьов, Волокітін, Коробов, отримали прямі путівки до другого раунду Кубка світу й пропускатимуть 1/128 фіналу.
  • Василь Іванчук — віцечемпіон світу 2002 року й чемпіон Європи-2004. Вигравав світову першість з бліцу (2007) та швидких шахів (2016). Володіє титулом гросмейстера з 1988 року.
На початок