Європарламент схвалив плани ЄС щодо надання Україні більшої кількості боєприпасів

Європарламент схвалив плани ЄС щодо надання Україні більшої кількості боєприпасів

Європарламент схвалив плани ЄС щодо надання Україні більшої кількості боєприпасів
Будівля Європарламенту. AP

Європарламент 13 липня ухвалив плани щодо збільшення виробництва боєприпасів та ракет в Євросоюзі для подолання поточного дефіциту. Це прискорить надання військової допомоги Україні.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Згідно з текстом, узгодженим з Радою ЄС минулого тижня, Акт на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) має на меті прискорити постачання боєприпасів і ракет в Україну та допомогти державам-членам поповнити свої арсенали.

ASAP має на меті збільшити виробничі потужності ЄС для вирішення поточної нестачі оборонної продукції, зокрема, артилерійських боєприпасів, ракет та їхніх компонентів, впроваджуючи цільові заходи, які включають фінансування у розмірі 500 мільйонів євро.

Під час переговорів з Радою ЄС депутати Європарламенту домоглися того, щоб фінансування отримували більш різноманітні проекти, а малі та середні підприємства мали право на вищий рівень фінансування. Депутати Європарламенту також наполягали на тому, що країни ЄС надаватимуть Україні боєприпаси, які фінансуються відповідно до цього законодавства, без обмежень на експорт.

За словами керівника переговорної групи Європарламенту Крістіана Бушойя, це голосування знаменує собою ще один крок вперед у сфері безпеки й оборони Європи.

"Сьогоднішнє голосування знаменує собою ще один крок вперед у сфері безпеки й оборони Європи, а також у нашій непохитній підтримці України перед обличчям російської агресії. Ми ухвалили найбільш нагальний аспект закону: забезпечення надання Україні більшої кількості боєприпасів. Це є свідченням солідарності Європи та нашої колективної безпеки", — сказав Бушой.

Зазначається, що законодавча ініціатива була прийнята 505 голосами, проти проголосувало 56 депутатів, 21 утримався. Тепер вона також має бути схвалена Радою ЄС, щоб стати законом.

Сполучені Штати 7 липня оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів, що включає зокрема касетні боєприпаси.

На початок