Борг "СхідГЗК" 3,7 мільярди. Кіровоградська облрада звернулась до влади

Борг "СхідГЗК" 3,7 мільярди. Кіровоградська облрада звернулась до влади

Борг "СхідГЗК" 3,7 мільярди. Кіровоградська облрада звернулась до влади
. Фото: Кіровоградська обласна рада

На засідання Кіровоградської обласної ради приїхали представники державного урановидобувного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Просили направити звернення до президента, Верховної Ради й Кабміну стосовно виведення підприємства з кризи. Борг підприємства 3,7 мільярди гривень.

"Східний гірничо-збагачувальний комбінат" – єдине в Україні підприємство, яке забезпечує видобуток уранової руди. До його складу входять чотири шахти, три з яких розташовані на території Кіровоградської області – Новокостянтинівська, Інгульська та Смолінська.

Три шахти, які знаходяться на території області – це підприємства, які дають роботу працівникам та платять податки, нагадав голова профспілки підприємства "СхідГЗК" Віталій Скуба.

"Борги у нас вже понад 3,7 мільярди гривень. З цих боргів – п'ять місяців заборгованості по зарплаті. Це приблизно 350 мільйонів гривень. Також є борги перед людьми, які звільнилися, але розрахуватися грошей немає у підприємства".

Депутати ухвалили рішення про звернення. Голова облради Юрій Дрозд сказав, підприємство платило в місцеві бюджети регіону майже 200 мільйонів податків у рік. "Що таке для нашої області втратити 200 мільйонів, коли наш бюджет 2 мільярди 400? Це буквально 10%. По цьому питанню не лише ми звернулися до президента, звернулися і профспілки всієї атомної енергетики, звернулись і "СхідГЗК".

При Міністерстві енергетики працює робоча група з подолання кризи на "СхідГЗК". Вона була створена за наказом прем'єр-міністра улітку 2022 року, розповів Суспільному у березні генеральний директор комбінату Ігор Бугайов. "Якби ця група напрацювала якусь можливість, навіть не на умовах фінансової допомоги, а хоча б на рівні кредиту, я впевнений, ми б викрутились з цієї ситуації".

У червні 2022 року Кіровоградська обласна рада зверталась до президента з проханням визначити людину, яка патронуватиме ситуацію з кризою урановидобувної галузі.

Працівники "СхідГЗК" неодноразово протестували проти невиплат їм зарплат та недофінансування виробництва. Наймасштабніші протести були в липні та січні 2021 року. Гірники перекривали дороги, влаштовували протести біля будівель Міністерства енергетики та Офісу президента у Києві.

На початок