Відмовляються працювати. Гірникам Новокостянтинівської шахти заборгували заробітну плату за пів року

Відмовляються працювати. Гірникам Новокостянтинівської шахти заборгували заробітну плату за пів року

Доповнено
Відмовляються працювати. Гірникам Новокостянтинівської шахти заборгували заробітну плату за пів року
Страйк другої зміни Новокостянтинівської шахти / 13 липня 2023 року. Фото: Facebook Михайла Волинця

Працівники другої зміни урановидобувної шахти "Новокостянтинівська" державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", яка розташована на території Кіровоградської області, відмовляються спускатися у копальню до повного погашення заборгованості із заробітної плати. Це інформація від голови Національної профспілки гірників України Михайла Волинця. Попередньо йдеться про 30-40 працівників.

За його словами, шахтарям заборгували заробітну плату за шість місяців. Сума боргу перевищила 300 мільйонів гривень.

Голова профспілки підприємства Віталій Скуба в коментарі Суспільному сказав, що відвідав шахту і поспілкувався з учасниками страйку: "Ситуація напружена давно, адже заборгували зарплату за 5,5 місяців. Грошей, щоб виплатити борг за один раз, у комбінату немає, бо ми не виробляємо нині відповідної кількості продукції. Але керівництво комбінату нині у Києві вирішує питання фінансування одразу з декількох джерел – усіх назвати не можу, але одне з них – Енергоатом".

Зі слів голови профспілки, на 14 липня на Новокостянтинівській шахті відмовляються працювати 150-200 людей: "Це ті, хто відмовляються спускатись у копальні. Відповідно, не працює і наземна інфраструктура. Відмовились вже три зміни".

Вимога тих, хто страйкує – виплатити заборгованість, але жодної письмової заяви з цього приводу немає. Під час 40-хвилинної зустрічі зі страйкарями першої та нічної змін, за словами Віталія Скуби, від імені керівника підприємства запропонував їм два варіанти дій: не працювати і не отримувати жодного прибутку або повертаємось до роботи з надією поступового погашення заборгованості: "Мова йшла про зарплату за місяць. Вони відмовились".

За інформацією Віталія Скуби, з жовтня 2022 року відбуваються регулярні виплати шахтарям: "Так, не у повному обсязі, якась частина зарплати щомісяця, але ці виплати відбуваються".

Працівник шахти, який попросив не називати його ім'я та прізвище, розповів Суспільному, що страйкуватимуть до повної виплати заборгованої зарплати.

"Відмовилася працювати повністю вся шахта – підземна й поверхнева групи, – каже шахтар. – Це понад 400 людей. І так буде до повної виплати зарплати. У нас заборгованість з січня. За січень ми отримали, наскільки я пам’ятаю, 68%. А потім кожного місяця вони дають якісь відсотки. А зарплати ж різні. Хтось отримає всього 5 тисяч гривень і не знає, що робити з цими грошима. Люди мають борги – по кредитах і за комунальні послуги. Виконавчі служби починають блокувати нам зарплатні рахунки. Просто накипіло вже. Коли ми в жовтні виходили з простою, вони просили потерпіти два-три місяці й казали, що все налагодиться. Минуло дев’ять місяців і нічого не змінилося. Скільки ж можна терпіти?".

Що відомо про підприємство

"СхідГЗК" входив до десятка найбільших виробників урану – 2% від світового видобутку, і був єдиним в Україні підприємством, яке забезпечувало видобуток уранової руди та виробництво концентрату природного урану.

Підприємство здатне забезпечувати до 40% потреб в урані українських атомних станцій. До його складу входять чотири шахти, три з яких розташовані на території Кіровоградської області – Новокостянтинівська, Інгульська та Смолінська.

Нині понад 600 працівників підприємства мобілізовані до лав Збройних сил України.

На початок