З початку війни в Україні ЄС скоротив імпорт нафти і газу — Євростат

З початку війни в Україні ЄС скоротив імпорт нафти і газу — Євростат

Росія, нафта, танкер
. Нафтовий танкер San Sebastian біля нафтопереробного заводу ISAB (Сицилія, 31 травня 2022 року). ISAB належить російському Лукойлу. Фото: АР

Частка Росії в імпорті вугілля, природного газу та нафти з країн поза ЄС до блоку безперервно скорочується з другого кварталу 2022 року.

Про це свідчать дані Європейського статистичного бюро.

"У період між 2021 і 2022 роками відбулося значне зростання імпорту енергоресурсів в ЄС як середньомісячного значення (+121%), так і в кількості (+9%). Однак у I кварталі 2023 року зафіксовано зниження обох показників. Порівняно з I кварталом 2022 року вартісне зменшення є на рівні -9,2%, а у кількості – на -3%", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, санкції ЄС прямо чи опосередковано вплинули на російську торгівлю нафтою та природним газом. Країни значно диверсифікували постачальників енергоносіїв.

Таким чином, частка Росії в імпорті вугілля, природного газу та нафти з країн поза ЄС безперервно зменшувалася з другого кварталу 2022 року.

Дані Євростату свідчать, що у I кварталі 2022 року РФ була найбільшим постачальником нафти з часткою 26%, то у I кварталі 2023 року частка Росії становила лише 3,2%, зменшившись на 22,8%, порівняно з I кварталом 2022 року.

Водночас за той же період збільшилися обсяги постачання нафти з Норвегії (+3,8%), Саудівської Аравії (+3,4%) і США (+2,7%).

Подібна ситуація була з природним газом, адже країни ЄС звернулися до інших джерел постачання енергоносія.

У I кварталі 2022 року Росія була найбільшим постачальником до ЄС з часткою 38,8%, але в I кварталі 2023 року частка Росії впала на 21,4%.

Що стосується зрідженого природного газу, то Росія (18,1%) була другим за величиною постачальником в ЄС після США (48,6%) у першому кварталі 2022 року. Якщо порівняти з першим кварталом 2023 року, то частка Росії впала на 4,9%. Водночас зросли частки Норвегії (+6,5%), Катару та Алжиру (+2,4%), а частка США зменшилася на 8,4%.

Що відомо про нафтові санкції

5 грудня набули чинності обмеження цін країн Європейського Союзу на російську нафту морського походження. 3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель.

Слідом за ЄС країни G7 та Австралія запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Росії, на рівні 60 доларів за барель.

Росія збільшила продаж зі знижкою до Китаю та Індії, зокрема, після того, як вона постраждала від західних санкцій та цінової стелі G7, покликаної обмежити її здатність фінансувати війну в Україні коштом доходів від нафти.

На початок