Підвищення тарифу на воду на Кіровоградщині скасували. Що відомо

Підвищення тарифу на воду на Кіровоградщині скасували. Що відомо

Доповнено
Підвищення тарифу на воду на Кіровоградщині скасували. Що відомо
Квартирний лічильник для води. Квартирний лічильник для води. Фото: Уніан (ілюстративне)

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, під час свого позачергового засідання скасувала рішення від 29 червня 2023 року щодо коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Рішення ухвалили одноголосно. Про це сказав керівник апарату комісії Олег Кострикін.

За словами Олега Кострикіна, на рішення комісії про підвищення тарифів відреагував Президент Володимир Зеленський.

"Верховний головнокомандувач в період воєнного стану висловився проти рішення про перегляд тарифів на водопостачання і водовідведення, що є самодостатньою підставою для скасування ухваленого комісією рішення. При цьому прем’єр-міністр наголосив на необхідності проведення додаткових консультацій щодо такого рішення. Я доручаю департаменту з регулювання відносин у сфері водопостачання терміново підготувати для подання уряду необхідних матеріалів щодо проведення таких консультацій", – сказав Олег Кострикін.

Згідно з постановою, з 1 липня новий тариф встановили для 34 водоканалів України. На Кіровоградщині він мав підвищитись на 19 % і становити 55 гривень 2 копійки. Другий етап підвищення мав бути з 1 вересня – тариф планувався 63 гривні 95 копійок.

Споживачами комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград" є 400 тисяч жителів Кіровоградської області. Нинішній тариф на воду – 45 гривень 97 копійок (25,21 гривні – за постачання води й 20,76 гривні за водовідведення). Його ухвалили у грудні 2021 року. Нині він збитковий, каже керівник підприємства Микола Романюк.

"Зараз ми виходили з ситуації за рахунок того, що не гасили кредит світового банку. Нам надали допомогу з обласного бюджету (завтра ось сесія). Також міські бюджети допомагали. Ми не завжди встигали виплачувати заробітну плату вчасно. Далі ще більше піднімається вартість електроенергії. Все одно виникає поточна заборгованість, і ми точно її не зможемо гасити, а це значить, що ми вийдемо на ПОН – поставщика останньої надіїПостачальник останньої надії — це страховка від раптової втрати поточного постачальникаю. ПОН за певних обставин не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу або електроенергії на обмежений проміжок часу. На ринку електроенергії в Україні це державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", а підвищення буде в два рази. Так само ми не можемо гасити вартість підняття реагентів, а без них ми не можемо очищувати воду. Також ускладнюється і закупка пально-мастильних матеріалів і матеріалів для усунення аварій та виїзд взагалі бригад".

За словами Миколи Романюка, після консультацій з Урядом комісія може ухвалити нове рішення щодо тарифу.

На початок