Справа нардепа "ЄС" Алєксєєва. До суду подали клопотання про арешт — ДБР

Справа нардепа "ЄС" Алєксєєва. До суду подали клопотання про арешт — ДБР

Нардеп Сергій Алєксєєв
. Нардеп від "ЄС" Сергій Алєксєєв. Фото: з Фейсбуку Сергія Алєксєєва

Клопотання щодо обрання запобіжного заходу народному депутату від “Європейської Солідарності” Сергію Алєксєєву, якого підозрюють у шахрайстві, подали до суду. Про це під час брифінгу 30 червня у Києві заявив представник ДБР Олександр Удовиченко, передає Укрінформ. Йдеться про тримання під вартою з альтернативою застави у 10 мільйонів гривень.

У справі щодо шахрайства, у якій фігурує народний депутат Сергій Алєксєєв, лише він є підозрюваним, розповів заступник Генпрокурора Антон Войтенко.

"Наразі є лише один підозрюваний — народний депутат. Ми працюємо над тим, щоб перевірити можливу причетність інших осіб до вчинення народним депутатом кримінального правопорушення, але наразі інших осіб не задокументовано", — сказав Войтенко.

Як заявив начальник Головного слідчого управління ДБР Олександр Удовиченко, слідчі, оперативні співробітники і прокурори діяли виключно у межах закону. Розслідування справи триває.

"Це тільки початковий етап — викриття особи. Нас іще чекає спільна копітка робота. Однак діє група найфаховіших слідчих, прокурорів та оперативних співробітників СБУ", — сказав Удовиченко.

За словами заступника голови СБУ Сергія Наумюка, підозрюваний протиправно заволодів коштами іноземного громадянина за сприяння в отриманні статусу біженця.

Наумюк розповів, що провели весь комплекс слідчих заходів, зокрема і негласні слідчі дії, які зафіксували відповідне порушення закону. Весь перебіг подій ретельно задокументований співробітниками СБУ.

“Перша розмова, де народний депутат запропонував свої послуги, відбулася 1 червня, а вже 17-го червня нардеп отримав першу частину коштів — 20 тис. доларів США", — розповів Наумюк.

За його словами, 26 червня нардеп повідомив іноземцю, що потрібні ще кошти для вирішення питання в суді першої інстанції. Тож 29 червня ввечері СБУ, ДБР та прокурори викрили його на гарячому під час отримання другого траншу — 30 тис. доларів США, повідомив Наумюк.

Наумюк розповів, що фігурант справи, вдався до різних маневрів, що ускладнити документування. Зокрема, він призначав зустрічі в елітних ресторанах Києва та області у пізній час, часто переносив час зустрічей, використовував умовні жести.

Правоохоронці продемонстрували запис розмови підозрюваного із ще одним фігурантом справи, де підозрюваний говорить про те, що може бути прослуховування.

“Він розуміє, що його дії незаконні, тому намагається їх якомога краще завуалювати і зробити непомітними для правоохоронців у разі такого документування”, — сказав заступник Генпрокурора Войтенко.

Безпосереднє отримання коштів відбувалося у його будинку у закритому котеджному містечку під Києвом, розповів представник СБУ. При цьому містечко охороняється, також у підозрюваного є власна охорона з-поміж колишніх правоохоронців, які мають дозвіл на носіння зброї.

“Документування у провадження було непростим, навіть складним, тому що підозрюваний обізнаний про форми та методи документування такого виду злочинів, оскільки є заслуженим юристом України, має адвокатський досвід, і є головою підкомітету в комітету ВР з питань правоохоронної діяльності. Не дивлячись на це, завдяки злагодженим діям прокурорів, слідчих, ДБР, незаконна діяльність означеного народного обранця була припинена”, — сказав Войтенко.

Що відомо про підозру нардепу Алєксєєву у шахрайстві

Зранку 30 червня Офіс Генпрокурора заявив, що народному депутатові України, голові підкомітету у Комітеті Верховної ради з питань правоохоронної діяльності оголосили підозру у шахрайстві (ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України). За місцем його проживання відбувалися невідкладні слідчі дії.

Згідно з версією СБУ, народний депутат за 50 тисяч доларів обіцяв іноземцю сприяння в уникненні екстрадиції. Для цього парламентарій, як зазначають в СБУ, "гарантував" використати власні зв’язки у суді, щоб там скасували рішення Державної міграційної служби про відмову у наданні іноземцю статусу біженця”.

Досудове розслідування здійснює Державне бюро розслідувань.

У партії "Європейська солідарність" назвали обшуки у народного депутата Сергія Алєксєєва "продовженням провокацій і тиску" на її представників.

На початок