Зеленський і Дуда прокоментували можливі ризики "переїзду "вагнерівців" до Білорусі

Зеленський і Дуда прокоментували можливі ризики "переїзду "вагнерівців" до Білорусі

Важливо
Володимир Зеленський, Анджей Дуда, Гітанас Науседа в Києві, 28 червня 2023
. Володимир Зеленський, Анджей Дуда, Гітанас Науседа в Києві, 28 червня 2023 року. Фото: Владислав Мусієнко / Суспільне

Президенти України та Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда прокоментували можливі ризики від базування найманців ПВК "Вагнер" Білорусі.

Про це вони сказали на пресконференції у Києві.

Зеленський вважає, що контингент "вагнерівців" у Білорусі не буде дуже великим.

"Вагнерівці є на ТОТ України, вони є і були на Луганщині. І це правда, багато з них знищили наші сили оборони та безпеки — понад 20 тисяч. Та кількість, яка пішла в позитивному сенсі на Москву, в порівнянні з тим, скільки було у нас — це не можливо порівняти, тому я не можу сказати, наскільки вони будуть комусь загрожувати на території Білорусі, тому що, вважаю, що контингент цей буде не дуже великий", — сказав він.

За словами президента, українська розвідка щодня йому доповідає про кількість вагнерівців, які будуть на території Білорусі.,

Ми проводимо кілька разів на тиждень військовий кабінет, де наші командувачі доповідають, вони мені показували, говорили деякі деталі, наша армія вважає, що ситуація на півночі нашої держави незмінна, ситуація нами контрольована", — сказав він.

Зеленський також наголосив, що в Україні такий марш "вагнерівців", як у Росії, не вийде, бо "у нас потужна сучасна армія і не на словах, усі це розуміють".

Президент Польщі Анджей Дуда своєю чергою зазначив, що група досвідчених у боях і добре навчених солдатів, а такими є найманці "Вагнера", яка нараховує можливо кілька тисяч солдатів, завжди становить потенційну небезпеку.

"Ніхто з нас сьогодні не знає, яке має бути використання цих солдатів, які будуть перенесені де-факто у Білорусь, які будуть їхні завдання. Ми не знаємо, чи будуть вони створювати загрозу для України з півночі, чи вони будуть підтримувати міграційні потоки на польському, литовському і латвійському кордонах, чи матимуть якісь інші завдання направлені проти Північноатлантичного союзу, чи проти України", — сказав він.

За словами польського президента, сьогодні складно відповісти на ці запитання.

"Але враховуючи, що практично одночасно Путін реалізує свої слова про перенесення і перекидає тактичну атомну зброю на територію Білорусі, то це є факти настільки значущі, що ми не маємо жодних сумнівів, що вони по суті змінюють архітектуру безпеки в нашому регіоні, особливо з точки зору Північноатлантичного пакту, який має захисні завдання", — сказав Дуда.

Він наголосив, що це питання мусить бути детально розглянуте і проаналізоване в НАТО.

"Я буду старатися, щоб в рамках НАТО були прийняті конкретні рішення також у цьому питанні", — сказав президент Польщі.

Що відомо про заколот Пригожина в Росії

У Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот повідомила пресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

26 червня Євген Пригожин оприлюднив перший після спроби заколоту аудіозапис, в якому пояснив причини свого вчинку.

На початок