Велика Британія готується до розпаду Росії

Велика Британія готується до розпаду Росії

ЗМІ
Прапор Великої Британії
Прапор Великої Британії. Getty Images

В уряді Великої Британії вважають, що через спробу заколоту у РФ є підстави готуватися до сценарію несподіваного розпаду Російської Федерації уже зараз.

Про це пише The Times, з посиланням на співрозмовників у британському уряді та на внутрішні оцінки влади країни.

Один зі співрозмовників видання у британському уряді розповів, що ще від початку повномасштабної війни Лондон припускав, що це може обернутися для Росії нестабільністю всередині країни.

Проте, за його словами, швидкі темпи розвитку подій з моменту, коли власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин оголосив "похід на Москву", спонукали дипломатів швидко готувати план дій на різні сценарії.

"Ми маємо чекати й дивитися, що буде далі. Це може бути лише "перший розділ" чогось нового", – підкреслив співрозмовник.

Колишній військовий аташе Великої Британії у Москві, Джон Форман вважає, що "успішне захоплення влади Пригожиним було б найгіршим сценарієм".

"Не варто мати ілюзій, що він нібито більш ліберальний, схильний до миру демократ, тому що це фашист", – сказав Форман.

Ексаташе додав, що "марш Пригожина на Москву" був несподіванкою, оскільки у Лондоні думали, що все відбуватиметься поступово.

На думку колишнього представника Міноборони лорда Річарда із Герстмонсе, російський президент Володимир Путін, попри удар заколоту по його авторитету, ще залишається небезпечним противником і Захід ризикує недооцінити Росію.

Експосол Великої Британії в Росії Родерік Лайн вважає, що заколот ПВК "Вагнер" зменшив шанси Путіна довічно залишитися російським правителем, але додає, що "зараз він все ще на своїй посаді".

Що відомо про заколот Пригожина в Росії

У Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот повідомила пресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

На початок