Європейські ігри
Європейські ігри
"Якби не було цього, то я б уже була чемпіонкою світу". Найкраща бі-гьорл України Пономаренко – про травми в брейкінгу

"Якби не було цього, то я б уже була чемпіонкою світу". Найкраща бі-гьорл України Пономаренко – про травми в брейкінгу

Ексклюзивно
"Якби не було цього, то я б уже була чемпіонкою світу". Найкраща бі-гьорл України Пономаренко – про травми в брейкінгу
. Анна Пономаренко / Фото: Haru Graphics

Танцівниця повернулась у спорт після важкого пошкодження і зараз бореться за олімпійську ліцензію.

Анна Stefani Пономаренко – найсильніша українська бі-гьорл, яка нині посідає восьме місце у світовому рейтингу World DanceSport Federation, а також уже гарантувала собі потрапляння до другої стадіїУкраїнська танцівниця відібралась до серії турнірів Olympic Qualifier Series, які пройдуть у 2024 році. Саме на цих змаганнях розігруватимуться путівки на Ігри-2024 в Парижі. олімпійської кваліфікації до Парижа-2024 завдяки "сріблу" на чемпіонаті Європи.

На Європейських іграх-2023 Анна завоювала "срібло", зупинившись в одному кроці від загальної перемоги. Однак ще кілька років тому танцівниця ризикувала завершити спортивну кар'єру. У віці 22-х років вона зазнала паралічу верхньої частини тіла, який спровокувала грижа в шийному відділі хребта.

Як Анна Пономаренко зуміла повернутись до тренувань і виступів – українська бі-гьорл розповіла в інтерв'ю Суспільне Спорт.

  • Про проблеми з хребтом і параліч у 22 роки

"Гриж у мене, на жаль, аж вісім штук. Дві, які турбують мене найбільше, – у шийному відділі та в попереку. У шийному відділі якраз була найбільш проблемна ситуація: перетиснуло нервове закінчення та знерухомило верхню частину тіла. Я тоді працювала в Туреччині, а в них будь-яка ситуація – треба робити операцію. Як мені пояснили, якщо я не зроблю операцію та не видалю грижу, то воно, скоріше за все, порушить нервові закінчення, і я залишусь паралізована назавжди.

Ми консультувались і з українськими лікарями, вони сказали, що "50 на 50": усе залежить від мене. Сказали, що є імовірність, що не відпустить нерв, без операції все буде погано. Водночас був шанс спробувати терапію, можливо, це допомогло б відпустити нерв.

  • Про відновлення

"Мені повідомили, якщо я зроблю операцію, то про великий спорт можу забути, навантаження вже не можна буде робити на верхню частину тіла, особливо, на шийний відділ. Лікарі сказали вчиняти на свій розсуд. Операція означала б те, що я більше не зможу танцювати, я не уявляла цього. Я вирішила для себе, що буду пробувати відновлюватись без операції. Почала відвідувати терапію. Два місяці лежала в лікарні під електрофорезом, били струмом. Майже кожен день мене возили на процедури. Через два місяці прописали мені фізіотерапію, я вже почала рухати руками, грижа потроху йшла. На фізіотерапії ходила на різні вправи, розтяжки. Якось за пів року й відновилась.

Грижа все ще є, ми постійно за нею спостерігаємо, але вона не тисне на нерв. Іноді буває, якщо перетренуюсь, то через м’язовий тонус воно все перетягує й перетискає, у мене німіють руки. Але загалом усе в порядку. У мене в поперековому відділі ще грижа, яка перетискає нерв і від цього німіють ноги, але все це під наглядом. Усе дивимось, поки що нічого критичного. Сказали підтримувати – робити процедури, масажі, вправи. Має бути все добре".

  • Про виступи з грижами та вплив травм на результати

"Це все мені дуже заважає. Мені здається, якби не було цього всього, то я вже була б чемпіонкою світу і у всіх давно виграла. Є, наприклад, техніка елемента. Для себе я повинна винайти свою. Бо за звичайною я не можу робити таке навантаження на плечовий, шийний відділ. Різко скручуватись у попереку не можу, бо воно все мені тисне, тягне, болить. Треба знаходити свої підходи до свого ж тіла. Дуже сильно заважає, і морально дуже важко. Ти йдеш на тренування, у тебе є сили, енергія, ти хочеш повністю викластись. Але ти не можеш. У тебе все болить. Ти через силу намагаєшся працювати зі своїм тілом, аби якось уникнути цього всього болю. Але я вже звикла до цього, воно зі мною вже понад сім років, тож намагаюсь знаходити підхід".

Хто така Анна Пономаренко?

  • 29-річна танцівниця, яка представляє Харківську область.
  • Срібна призерка чемпіонату Європи-2023 з брейкінгу.
  • Станом на червень 2023 року Анна посідає восьме місце у світовому рейтингу відбору на Олімпійські ігри в Парижі.
  • Цього сезону тричі потрапляла в топ-10 на змаганнях серії BfG World Series. Її найкращий результат – п'яте місце в японському Кітакюсю.
На початок