Україна вперше в історії завоювала медаль на чемпіонаті Європи з брейкінгу

Україна вперше в історії завоювала медаль на чемпіонаті Європи з брейкінгу

Україна вперше в історії завоювала медаль на чемпіонаті Європи з брейкінгу
. B-Girs Stefani, фото: instagram.com/kypros_photography

Це новий олімпійський вид спорту.

Збірна України з брейкдансингу з найкращим результатом в історії завершила виступ на чемпіонаті Європи-2023. Уперше на континентальній першості представник України піднявся на подіум, а в топ-8 найкращих (серед чоловіків та жінок) було одразу троє українців.

Євро з брейкінгу проводять з 2021 року, а особливість турніру в 2023 році – це був відбір на Європейські ігри, а також важливі змагання з точки зору олімпійської кваліфікації.

На Євро-2023, що відбулося в іспанській Альмерії, заявилися 80 спортсменок та понад 150 спортсменів. А на старт зрештою вийшли 75 бі-гьорл та 180 бі-боїв. Україна була представлена 11 спортсменками та 8 спортсменками.

Як виступили найкращі з українців на Євро-2023 з брейкінгу

  • До 1/8 фіналу дійшли четверо українців – Олег Kuzya Кузнєцов та Олександр LussySky Гатин-Лозинський (серед чоловіків), а також Катерина Kate Павленко і Анна Stefani Пономаренко (серед жінок).
  • До 1/4 фіналу пройшли троє з них (вилетів Kuzya), а до півфіналу – лише Анна Stefani Пономаренко.
  • Бі-гьорл Stefani у півфіналі перемогла (2:1) одну з найсильніших бі-гьорл світу, італійку Anti. Вихід у фінал гарантував українці медаль.
  • У "золотому фіналі" Stefani поступилася 15-річній представниці Литви Домініці Nicka Баневіч, яка в 1/4 фіналу вибила українку Kate. Отже, 27-річна Анна Stefani Пономаренко здобула "срібло" чемпіонату Європи-2023.

  • Це перша медаль на континентальних чемпіонатах для збірної України.
  • Анна Stefani Пономаренко відібралася також на Європейські ігри, куди автоматично потрапляли топ-4 найкращих серед чоловіків та жінок.

Брейкінг на Олімпіаді-2024: що відомо

  • Брейкдансинг дебютує на Олімпіаді-2024, де змагатимуться по 16 чоловіків та жінок в особистих змаганнях.
  • Одну країну може представляти на Олімпіаді не більше двох бі-гьорл і бі-боїв, відповідно.
  • Автоматичну ліцензію на Ігри-2024 в Париж здобудуть переможці Європейських ігор, а також переможці чемпіонату світу. Ще по 7 місць будуть розіграні на Олімпійських кваліфікаційних серіях у 2024 році.
На початок