Клеверлі: Ніхто у світі не говорить про застосування ядерної зброї, окрім Росії

Клеверлі: Ніхто у світі не говорить про застосування ядерної зброї, окрім Росії

Ексклюзивно
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі
. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, фото: Associated Press

Для Росії з боку ядерних держав немає ніяких загроз і наразі ніхто з міжнародної спільноти не говорить про те, що проти РФ має бути застосована ядерна зброя.

Про це сказав міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі під час Конференції з відбудови України, яка проходить у Лондоні, коментуючи заяви президента РФ Володимира Путіна і президента Білорусі Олександра Лукашенка про розміщення ядерної зброї на території РБ, передає кореспондентка Суспільного.

"Варто нагадати як російському керівництву, так і росіянам, що для них немає ніяких загроз. Ми підтримуємо Україну через те, що Росія розгорнула неспровоковане повномасштабне вторгнення. І ніхто більше з міжнародної спільноти не говорить про застосування ядерної зброї, окрім самої Росії. Говорити про це беззмістовно і недоцільно", — заявив Джеймс Клеверлі.

За словами очільника МЗС Великої Британії, на підтримку позиції про невикористання ядерної зброї "лунало багато голосів", зокрема й від лідера Китаю Сі Цзіньпіня.

"На підтримку цієї позиції лунало багато голосів у світі, і я вітаю, наприклад, заяви лідера Китаю Сі Цзіньпіна, який дуже чітко дав зрозуміти в пропозиціях, висунутих Китаєм, що ми всі повинні дотримуватися невикористання ядерної зброї. Я гадаю, що це (залякування РФ — ред.) - вчинки лідера, який знає, що його досягнення на полі бою є безрезультатними й зрештою будуть невтішними", — сказав Джеймс Клеверлі.

Він зазначив, що найкращим варіантом завершення війни в Україні буде виведення російських військ.

"Ясна річ, ми хочемо, щоб ця війна завершилася, і ми хочемо, щоби вона дійшла до хорошого завершення. Найкращий варіант — це, щоб Росія вивела свої війська, щоб президент РФ Путін визнав безглуздість своїх намірів і що військовий шлях для нього не принесе бажаного результату. Це те, до чого ми закликаємо", — зауважив Клеверлі.

Британський урядовець підкреслив, що партнери не припинять підтримку України й Володимир Путін також повинен про це знати.

"Путін і увесь світ повинні знати, що ми не припинимо нашу підтримку Статуту ООН, нашу підтримку територіальної цілісності та національного суверенітету та, зрештою, підтримки зусиль України захищатися у цій боротьбі", — наголосив міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

19 червня президент США Джо Байден під час зустрічі із групою фінансових донорів у Каліфорнії заявив, що Росія може вдатися до застосування тактичної ядерної зброї на тлі розміщення таких озброєнь у Білорусі.

25 травня міністри оборони Росії Сергій Шойгу та Білорусі Віктор Хрєнін підписали документи про розміщення російської нестратегічної ядерної зброї на території Білорусі. В той самий день президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що російську зброю ядерну зброю вже почали переміщувати на територію країни.

9 червня президент РФ Володимир Путін під час зустрічі з Олександром Лукашенком заявив, що тактичну ядерну зброю доправлятимуть до Білорусі після 7-8 липня.

16 червня президент РФ Володимир Путін заявив, що до Білорусі доставлено першу партію ядерних зарядів, які планується розмістити на території країни.

19 червня представник президента у парламенті Федір Веніславський повідомив, що Україна наразі не має доказів щодо розміщення Росією ядерної зброї на території Білорусі.

Що відомо про розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі

Президент РФ Путін заявив, що Росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю. За його словами, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко вже давно порушує питання про розміщення в Білорусії російської тактичної ядерної зброї. Він додав, що такі дії є своєрідною відповіддю на рішення Великої Британії передати Україні танкові снаряди, які містять збіднений уран.

Він додав, що Росія не передає Білорусі тактичну ядерну зброю, але розмістить її та навчить військових.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що намір Росії розмістити в Білорусі ядерну зброю призведе до внутрішньої дестабілізації країни та остаточно зіпсує російську репутацію в очах білоруського суспільства.

Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (ICAN) засудила заяву президента Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

Федеральний уряд Німеччини заявив, що президент Росії Володимир Путін вдається до ядерного залякування, погрожуючи розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

Якщо Росія розмістить в Білорусі свою тактичну ядерну зброю, це загострить безпекову ситуацію та може призвести до впровадження нових санкцій з боку Європейського Союзу, заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

28 березня у міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що розміщення російських ядерних боєголовок на території країни без передачі Мінську контролю над ними не суперечить міжнародному праву.

4 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія передала Білорусі ракетний комплекс "Іскандер-М", який може нести звичайні та ядерні заряди.

На початок