Боррель попередив про наслідки появи на території Білорусі російської ядерної зброї

Боррель попередив про наслідки появи на території Білорусі російської ядерної зброї

Боррель попередив про наслідки появи на території Білорусі російської ядерної зброї
. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель під час зустрічі голів МЗС Євросоюзу, 20 березня 2023 року. Фото: AP

Якщо Росія розмістить в Білорусі свою тактичну ядерну зброю, це загострить безпекову ситуацію та може призвести до впровадження нових санкцій з боку Європейського Союзу.

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Розміщення в Білорусі російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію і загрозу європейській безпеці", — написав він у своєму Twitter.

Посадовець додав, що Білорусь все ще може зупинити цей процес, наголосивши, що "це її вибір".

"ЄС готовий відповісти подальшими санкціями", — підсумував Боррель.

Що відомо про розміщення ядерної зброї в Білорусі

Президент РФ Путін заявив, що Росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю. За його словами, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко вже давно порушує питання про розміщення в Білорусії російської тактичної ядерної зброї. Він додав, що такі дії є своєрідною відповіддю на рішення Великої Британії передати Україні танкові снаряди, які містять збіднений уран.

Він додав, що Росія не передає Білорусі тактичну ядерну зброю, але розмістить її та навчить військових.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що намір Росії розмістити в Білорусі ядерну зброю призведе до внутрішньої дестабілізації країни та остаточно зіпсує російську репутацію в очах білоруського суспільства.

Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (ICAN) засудила заяву президента Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

"Поки президент Путін має ядерну зброю, Європа не може бути в безпеці. Він виправдовує цю небезпечну ескалацію, посилаючись на десятиліття спільного використання ядерної зброї НАТО", — заявив виконувач обов'язків директора ICAN Даніель Хегста.

За його словами, допоки країни продовжують розглядати ядерну зброю як щось інше, ніж глобальну проблему, це допомагає Путіну уникнути покарання за подібну поведінку.

Федеральний уряд Німеччини заявив, що президент Росії Володимир Путін вдається до ядерного залякування, погрожуючи розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

Україна завила, що вимагає скликати Раду безпеки ООН у зв’язку з наміром Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю.

Читайте також

Росія будує ядерне сховище у Білорусі, Міноборони України закликало до інформаційної тиші. 396 день війни. Онлайн

На початок