Конференція з відновлення в Лондоні: Що пообіцяли партнери Україні в перший день

Конференція з відновлення в Лондоні: Що пообіцяли партнери Україні в перший день

Конференція з відновлення в Лондоні: Що пообіцяли партнери Україні в перший день
. Міжнародна Конференція з відновлення України в Лондоні. 21 червня 2023. Фото: AP

У столиці Великої Британії Лондоні 21 червня розпочалася Конференція з відбудови України, метою якої є залучення міжнародних інвестицій для відновлення країни після російського вторгнення. Вона триватиме два дні і стане найбільшою міжнародною конференцією, яку Велика Британія приймає цього року. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль разом із президентом України Володимиром Зеленським відкрили конференцію.

Прем’єр-міністр королівства Ріші Сунак заявив, що відновлення України необхідно прискорити за допомогою швидких інвестицій та інновацій. Він також закликав інвесторів та бізнес підтримувати країну у довгостроковій перспективі.

За словами Сунака, фінансова боротьба за те, щоб Україна могла відновитися та відбудуватись, є її власною формою контрнаступу проти Росії. При цьому в рамках конференції Велика Британія готується запустити низку цифрових інструментів, щоб допомогти країні швидко залучити закордонні інвестиції.

Деякі з інноваційних інструментів, які, як очікується, будуть анонсовані на саміті, включатимуть цифрову платформу, яка зв'яже український бізнес із глобальними компаніями. Ця ініціатива має забезпечити віртуальні мережі та стимулювати співпрацю з усіх питань — від питань ланцюжка постачання до розширення бізнесу.

Водночас міністерка бізнесу та торгівлі Нусрат Гані у Лондоні ввечері 21 червня у партнерстві з урядом України запустить новий британсько-український TechBridge.

"Ініціатива була вперше запропонована перед повномасштабним вторгненням в Україну, але в останні місяці вона набрала обертів, оскільки стало зрозумілим, що вона може надати життєво важливі можливості для підприємств, які намагаються відновитися та розвиватися в Україні", — пояснює британський уряд.

TechBridge буде створений як фізичний простір, що поєднує британських та українських новаторів, підприємців, а також технологічні та фінансові галузі, щоб сприяти тіснішій співпраці для стимулювання відновлення та реконструкції. Центр також пропонуватиме навчання, підвищення кваліфікації та бізнес-підтримку у технологічному секторі.

У рамках просування інновацій Велика Британія також запустить на саміті фонд InnovateUkraine Green Energy Challenge Fund із фінансуванням на рівні 10 мільйонів фунтів стерлінгів.

Очікується, що загалом для участі у заході до Лондона прибудуть загалом понад 1000 іноземних високопосадовців із 61 держави, представники неурядових організацій та сотні бізнес-лідерів та підприємців.

Що пообіцяли виділити Україні

Велика Британія оголосила про багаторічний пакет фінансової підтримки для України, який містить кредитні гарантії від Світового банку на 3 мільярди доларів. Гроші спрямують на підтримку життєво важливих державних послуг, зокрема роботу шкіл і лікарень.

США виділять 1,3 мільярда доларів додаткової допомоги для відновлення України, заявив держсекретар Ентоні Блінкен. Гроші спрямують на ремонт енергосистеми та допомогу підприємствам, оцифрування систем, а також на модернізацію КПП, залізничних ліній, портів та іншої критичної інфраструктури.

Європейський інвестиційний банк виділить Україні 840 мільйонів євро на цьогорічну реалізацію проєктів з відновлення шкіл і лікарень, транспортних мереж, інфраструктури водопостачання та відведення, а також профінансує розвиток цифрової трансформації та посилення кібербезпеки. Відповідний меморандум підписали міністр інфраструктури Кубраков і президент ЄІБ Хойєр Хойєр.

Німеччина надасть Україні додаткові 381 мільйон євро на гуманітарну допомогу в 2023 році, повідомила міністерка закордонних справ Бербок.

Від МЗС Франції Україна отримає додаткові 40 мільйонів євро допомоги для цьогорічної реконструкції. Міністерка закордонних справ Колонна також заявила, що країна готує багаторічний пакет цивільної допомоги Україні, який здебільшого складатиметься з грантів.

Євросоюз пообіцяв покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні її відновлення до 2027 року: це будуть гранти, кредити та заморожені раніше активи РФ. За словами голови Єврокомісії фон дер Ляєн, це — приблизно 50 мільярдів євро.

На початок