Європейський інвестиційний банк виділить 840 мільйонів євро на відновлення України

Європейський інвестиційний банк виділить 840 мільйонів євро на відновлення України

Європейський інвестиційний банк виділить 840 мільйонів євро на відновлення України
. Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр, фото: Мінінфраструктури

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр підписали Меморандум, що передбачає виділення 840 мільйонів євро на відновлення української інфраструктури.

Зокрема, передбачені Меморандумом 840 мільйонів євро будуть спрямовані на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проєктів відновлення:

  • муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо);
  • громадських будівель з урахуванням енергоефективності;
  • інфраструктури водопостачання та водовідведення;
  • транспортних мереж і міського громадського транспорту.

Окрім цього, Меморандум передбачає співпрацю України та ЄІБ щодо:

  • використання спеціального трастового фонду від ЄІБ "EU for Ukraine Fund";
  • кредитування проєктів в Україні за підтримки гарантій Європейського фонду сталого розвитку плюс (EFSD+).
"Ми будемо спільно працювати над низкою проєктів, спрямованих на відновлення муніципальної та транспортної інфраструктури, поліпшення енергоефективності тощо. Ми цінуємо підтримку, яку Банк уже надав українцям, і дякуємо президенту ЄІБ Вернеру Хойєру за співпрацю та критичну важливу роль Банку для стійкості України в умовах війни", — прокоментував підписання Меморандуму Кубраков.

Документ було підписано на полях Ukraine Recovery Conference 2023, яка відбувається цього тижня в Лондоні.

Раніше, 13 червня, Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) погодилися надати гарантію ЄС, яка дозволить ЄІБ надати Україні нову позику у розмірі 100 мільйонів євро.

Як відбувається Конференція з відбудови України

У столиці Великої Британії Лондоні 21 червня розпочалася Конференція з відбудови України, метою якої є залучення міжнародних інвестицій для відновлення країни після російського вторгнення.

Очікується, що для участі у заході до Лондона прибудуть загалом понад 1000 іноземних високопосадовців із 61 держави, представники неурядових організацій та сотні бізнес-лідерів та підприємців. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак відкрив конференцію разом із президентом України Володимиром Зеленським, який долучився до заходу віртуально. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн та держсекретар США Ентоні Блінкен також виступили на відкритті конференції.

Дводенний саміт стане найбільшою міжнародною конференцією, яку Велика Британія приймає цього року.

На початок