Прибуття швидкої до 10 хвилин: у МОЗ анонсували зміни у наданні екстреної допомоги

Прибуття швидкої до 10 хвилин: у МОЗ анонсували зміни у наданні екстреної допомоги

Прибуття швидкої до 10 хвилин: у МОЗ анонсували зміни у наданні екстреної допомоги
. Патрульна поліція Одеса

Заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як заявила, що у відомстві планують реформувати систему надання екстреної медичної допомоги, зокрема зменшити час виїзду бригад швидкої.

Про це вона розповіла під час брифінгу 27 липня.

За її словами, на етапі реформування галузі екстерної допомоги у МОЗ відмітили, що у двох третіх випадків пацієнти не отримують вчасно медичну допомогу.

"Із загальної кількості випадків, а це 6,8 мільйона викликів, які були здійснені, 4,7 мільйона були невчасними. Звичайно, це дуже погані показники. Ми намагаємося вплинути на ці речі", — сказала вона.

Вона зазначила, що нині в Україні функціонують 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у МОЗ працюють над оптимізацією цієї системи.

"Наразі відпрацьовані принципи надання допомоги за певними критеріями. Що це означає? Всі виклики ми поділили на кілька категорій. У випадках, що належать до категорії критичних, прибуття екстреної бригади медичної допомоги становить 10 хвилин, у категорії екстрених викликів — передбачає прибуття протягом 20 хвилин, не екстрені випадки відправляються до відповідного закладу охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу", — розповіла Садов'як.

Вона додала, що у разі відсутності такої можливості до хворого направлятимуть бригаду медиків, яка не надає критичну або екстрену допомогу.

За її даними, стан пацієнтів, до яких має виїздити бригада швидкої, також поділений за чотирма критеріями. Зокрема, критичний стан — це такий, який вимагає негайного реагування, реанімаційних заходів. Наприклад, за ознак клінічної смерті чи обструкції дихальних шляхів.

"Ця категорія відзначається високими показниками смертності й різниця у хвилині реагування здатна врятувати життя. Для цієї категорія час до першого контакту повинен становити менше, ніж 10 хвилин", — підкреслила заступниця міністра.

Садов'як розповіла, що до другої категорії належать екстрені виклики: це може бути потенційно серйозний стан, що потребує швидкої допомоги на місці або невідкладного транспортування. Вона зазначила, що показники смертності у цій категорії дещо нижчі, проте небезпека для життя і здоров'я пацієнта залишається критичною, тож додаткові 15 хвилин на реагування здатні виплинути на результат.

Вона наголосила, що час до першого контакту має становити до 20 хвилин. До третьої категорії належать стани, які не несуть загрози для життя, але йдеться про необхідність надання медичної допомоги при загостренні хронічних захворювань.

"Показники смертності тут низькі або нульові, й ці виклики будуть скеровані на первинну ланку, а при неможливості поїдуть бригади, які не будуть залучені до надання допомоги першої чи другої категорії", — сказала представниця МОЗ.

Також вона зазначила, що буде ще й четверта категорія — непрофільні виклики. У цьому випадку бригада швидкої не буде виїздити на виклик, пацієнт буде отримувати консультацію телефоном або його скерують до сімейного лікаря.

Садов'як підкреслила, що у 2020 році фінансування на надання екстреної медичної допомоги було збільшено на 800 мільйонів гривень. Зокрема, на один виклик тариф тепер складає не 112 гривень, а 163 гривні. Загалом до кінця року екстрену меддопомогу профінансують на два мільярди гривень.

Також вона розповіла, що у 2019 році було закуплено 433 автомобілі для бригад швидкої, у 2020 році планується закупити ще до 400 автомобілів різного типу. Всього у системі працює 2954 бригади швидкої допомоги, у кожній — від 2 до 4 працівників. Усього в галузі залучені понад 39 тисяч спеціалістів, з яких 4391 — лікарі.

Що відомо

  • Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що відомство планує суттєво змінити другий етап медичної реформи, який стартував 1 квітня.
  • Також він пообіцяв збільшити заробітні плати медичних працівників усіх категорій з 1 вересня 2020 року. Загалом доплати зростуть на 1250-3500 гривень.

На початок