У Росії набув чинності закон про спрощене отримання громадянства для українців

У Росії набув чинності закон про спрощене отримання громадянства для українців

У Росії набув чинності закон про спрощене отримання громадянства для українців
.

У Росії 24 липня набув чинності закон, який спрощує отримання російського паспорту громадянам України, Білорусі, Казахстану та Молдови.

Відповідний указ був підписаний 24 квітня і набуває чинності за три місяці з дня підписання. Як ідеться на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ, тепер громадяни вказаних країн, які постійно проживають на території Росії, можуть звернутися із заявою про отримання російського громадянства.

Також громадянство РФ простіше отримати, якщо людина має хоча б одного з батьків, які мають таке громадянство й живуть на території Росії, чоловіка або дружину, у шлюбі з яким/якою перебуває понад 3 роки, або взагалі не має громадянства, але живе в Росії.

"Доповнити пунктом наступного змісту: є громадянами Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Республіки Молдова або України", — йдеться у документі.

Таким чином, закон дозволяє отримувати російське громадянство громадянам цих країн без відмови від попереднього і без обов'язкового проживання в Росії протягом п'яти років, як було раніше.

Раніше президент РФ Володимир Путін підписав закон, який визнає українців та білорусів носіями російської мови та звільняє їх від спеціального іспиту для отримання громадянства. Також Путін підписав указ, згідно з яким жителі окупованих районів Донецької та Луганської областей можуть отримати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Суспільне звернулося за коментарем до Міністерства закордонних України стосовно їхньої позиції щодо набуття чинності у Росії вказаного закону. У МЗС пообіцяли надати інформацію 27 липня.

Що відомо

  • Наприкінці 2019 року в РФ заявили, що російські паспорти отримали понад 100 тисяч жителів ОРДЛО.
  • Під приводом захисту прав російськомовного населення українського Криму Росія ввела війська на територію півострова та анексувала його.
  • У Росії неодноразово заявляли, що будуть "захищати російськомовних" у будь-якій країні.
  • Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
  • Заступниця голови депутатської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк заявила, що в законопроєкті про подвійне громадянство виключена спрощена процедура для країни-агресора, а перелік країн для його отримання визначатиме Кабінет міністрів.
На початок