“Треба допомога човнами, а не розмови!” Що відбувається в окупованих Олешках

“Треба допомога човнами, а не розмови!” Що відбувається в окупованих Олешках

Ексклюзивно
“Треба допомога човнами, а не розмови!” Що відбувається в окупованих Олешках
. Затоплені вулиці Херсона після підриву Каховської ГЕС, 6 червня 2023 року, фото: AP

В окупованих Олешках на Херсонщині, які знаходяться на лівому окупованому березі Дніпра, у деяких районах вода досягла рівня двоповерхових будинків.

Про це місцеві жителі розповіли кореспондентці Суспільного.

“Я шукаю човен для родини своєї подруги, — розповідає Ксенія. — Коли вона мені телефонувала, вони з родиною — двоє дорослих і двоє дітей — сиділи на даху свого будинку. Скільки часу вони там сиділи, я не знаю. Зараз додзвонитися до них я не можу”.

Попри те, що окупаційна адміністрація публікує номери гарячих ліній рятувальників, люди не мають змоги зателефонувати з українських сім-карт на російські номери. Водночас російський мобільний звʼязок в Олешках не працює вже кілька місяців. Наразі в Олешках пробивається лише мобільна мережа Водафон, але і вона нестабільна.

“В Олешках в мене живуть тато, мама, бабуся, тітка і брат, — розповідає Юлія. — Годину тому я говорила з батьком, зараз звʼязку вже немає. Про те, що Олешки може затопити дізналася моя мама з новин. Їхній будинок знаходиться в безпечнішому районі і його не затопило. А от бабусин — ближче до боліт, в низині. Орієнтовно о 15 годині у неї на городі почала підніматися вода. Батько виїхав за бабусею на машині, але його зупинили росіяни на дорозі і віджали автівку. Батько повернувся додому за іншою машиною, але проїхати до бабусі вже не зміг, оскільки дорогу затопило водою”.

Юлія пояснює, що в Олешках немає рятувальної служби, є лише швидка. Найближча рятувальна станція знаходиться в Генічеську. Вона також каже, що наразі вода найбільше дійшла до центру Олешок, Хуторище, район Куландра.

“Коли я говорила з мамою, вона сказала, що ситуація під контролем, вони планують спати сьогодні на горищі, — говорить Юлія. — Планували виїхати, але дорогу затопило і росіяни нікуди не випускають. А щоб вивезти бабусю, треба дочекатися поки вода спаде. Іншого варіанту немає”.

Російська окупаційна адміністрація Олешок стверджує, що наразі в Олешках найскладніша ситуація з затопленням з усіх населених пунктів лівого берега Дніпра. Також російська влада заявляє про тимчасову евакуацію людей з цієї місцевості. Водночас місцеві мешканці, які змогли зателефонувати своїм родичам на підконтрольну територію, кажуть, що ніякої допомоги, окрім як від друзів, знайомих та сусідів, до Олешок не надходить.

“Там всім потрібна допомога, бо місцева влада наплювала на людей зовсім, — розповідає Олена (імʼя змінено з міркувань безпеки — ред.) — У мене батьки в Олешках і не можуть вийти з дому, бо затопило вже півбудинку. Нам треба допомога човнами, а не розмови!”

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російська окупаційна армія підірвала Каховську гідроелектростанцію в Херсонській області. Машинну залу станції повністю зруйновано, вона не підлягає відновленню. Близько 80 населеним пунктам, у тому числі Херсону, загрожує підтоплення.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

В Енергоатомі повідомили, що підрив окупантами греблі Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте поки що ситуація лишається контрольованою.

"На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", — зазначили в Енергоатомі.

На початок