Речник Зеленського розповів, що відомо про мирний саміт по Україні і чи братиме президент участь у зустрічі лідерів G7

Речник Зеленського розповів, що відомо про мирний саміт по Україні і чи братиме президент участь у зустрічі лідерів G7

Ексклюзивно
Президент України Володимир Зеленський
. Президент України Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Речник президента України Сергій Никифоров не став відповідати на запитання журналіста Суспільного, чи братиме президент України Володимир Зеленський участь у зустрічі лідерів країн "Великої сімки", яка відбудеться у Японії 19-21 травня в місті Хіросіма.

“Ми не анонсуємо події за участі президента", — сказав Никифоров.

Коментуючи можливість проведення мирного саміту по Україні, Никифоров сказав, що  питання щодо мирного плану проясниться під час саміту лідерів країн G7 у Японії.

“Переговори тривають, поки не можна щось конкретне говорити”, — пояснив речник президента.

Відповідаючи на запитання, на базі якої організації можливе проведення мирного саміту, Никифоров відповів: “Все це ще узгоджується. Думаю, що під час чи після G7 це все стане зрозумілим”.

Перед тим агентство Reuters з посиланням на заяву представника Європейського Союзу повідомило, що ідею проведення міжнародного мирного саміту щодо України обговорять лідери країн "Великої сімки" під час зустрічі в Японії цього тижня.

Раніше заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква у коментарі Kyodo сказав, що президент Володимир Зеленський може особисто відвідати саміт G7 в Хіросімі, якщо дозволятиме ситуація на фронті. Жовква заявив, що Зеленський "безумовно візьме участь у саміті G7 у Хіросімі, який відкриється 19 числа, хоча не знає формату (участі — ред)".

"Він сказав, що прийме остаточне рішення щодо можливості візиту до Японії в залежності від військової ситуації", — передає Kyodo.

Що передбачає українська "формула миру"

У жовтні 2022-го президент України Володимир Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) "формулу миру" для подолання російської загрози. Вона зокрема передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

"Формула миру" включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

На початок