Іспити на водіння в Україні будуть проводити по-новому. Що і коли змінюється

Іспити на водіння в Україні будуть проводити по-новому. Що і коли змінюється

Іспити на водіння в Україні будуть проводити по-новому. Що і коли змінюється
. Фото: Суспільне Рівне

З липня 2023 року майбутні водії складатимуть екзамени на отримання водійських посвідчень під цифровим наглядом, а кількість сервісних центрів зменшиться. Такі проєкти анонсував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Про нововведення у сервісних центрах МВС та екзаменах для кандидатів у водії розповів в етері Українського радіо Рівне заступник начальника регіонального сервісного центру головного сервісного центру МВС у Рівненській області Віктор Залюбовський.

Що зміниться під час складання екзаменів

"Посилиться контроль за якістю підготовки водіїв, зокрема, шляхом прозорого складання іспитів та прискіпливої уваги до цього процесу. В Україні із всіх наявних сервісних центрів буде зроблено 55 сучасних екзаменаційних хабів, оснащених якісною комп'ютерною технікою, системою відеоспостереження й транспортними засобами, які також будуть обладнані відповідно до вимог.

Перед іспитами потрібно буде відцифрувати обличчя і поставити свій підпис. Ці відцифровані фото будуть застосовуватися для системи розпізнавання обличчя, тобто людина, яка буде заходити в клас, буде ідентифікуватися за розпізнаванням обличчя, щоб ніхто інший не міг прийти і скласти іспит замість неї.

Фотографія в паспорті, особливо на паперових носіях, не завжди відповідає тому, що є в реальності. Особливо це стосується дівчат, які перефарбовують волосся, підстригають, роблять зачіски. Це також стосується і чоловіків, які відпускають бороду чи вуса тощо. Крім того, термін вклеювання фотографії у паспортах — до 15 років, а за цей час людина змінюється.

В самому класі буде встановлено чотири камери, щоб не було глухих кутів та не було можливості підказувати. Будуть також встановлені мікрофони, щоб можна було зловити процес підказки.

В авто, крім камер, які зараз дивляться на дорогу й у салон автомобіля, будуть ще стояти камери, які будуть слідкувати як за рухами кандидата у водії, так і за рухами екзаменатора або інструктора: чи вони не включаються своїми діями у процес складання іспитів, тобто чи не допомагають тиснути на педалі, чи не допомагають рукою перемикнути перемикати передачі тощо.

Запис, як і тоді, так і зараз, ведеться на мікрофон, тобто ми чуємо, як інструктор, екзаменатор вказує на помилки, як він зачитує маршрут, зачитує, склав чи не склав кандидат іспит і каже про подальші кроки, коли прийти наступного разу на іспит, що робити і чи згідний кандидат з рішенням, чи незгідний.

Якщо людина не згідна, вона може протягом трьох днів звернутись за відео або подати скаргу на дії екзаменатора", — пояснив Віктор Залюбовський.

Як визначають, чи склав кандидат у водії іспити

"Раніше складання іспитів проходило в два етапи: перший — на майданчику, другий — на вулично-шляховій мережі. Зараз — тільки на вулично-шляховій мережі. Ці маршрути прокладені з урахуванням того, щоб вони не проходили біля місця критичної інфраструктури. Спочатку було взагалі заборонено відеознімання назовні, а зараз дозволили, але не можна знімати об'єкти критичної інфраструктури, військові частини тощо.

Є так званий чек-лист — лист, в якому зазначені типові помилки, які може допустити кандидат під час складання практичного іспиту. Відповідно, якщо кандидат набрав вже три помилки, то на четверту, вважається, що він не склав. Іспит триває 20 хвилин від моменту, як кандидат починає рух. Сюди не входить ознайомлення з маршрутом та інструктаж перед складанням іспиту. Є виключення: якщо кандидат у водії не виконав команду екзаменатора, то іспит припиняється і вважається, що кандидат у водії не склав. В таких випадках не обов'язково чекати трьох помилок.

Під час складання іспиту може бути і п'ять, і десять помилок. Всі ці помилки зачитуються екзаменатором в кінці на камеру і на мікрофон. Якщо кандидат-водій згідний, він підписується. Якщо ні, підпис не ставить, а витребовує відео протягом трьох діб і подає скаргу на дії екзаменатора. Тоді скликається комісія і розбирає справу. Якщо екзаменатор був неправий, спроба анульовується.

Зараз кандидат має три спроби, щоб скласти практичний іспит. Якщо він після третьої спроби не склав, він іде знову навчатися практичному водінню і пробує свої сили ще три рази.

Правила дорожнього руху зараз можна складати нескінченно, а надалі планується зробити кількість спроб необмеженою протягом двох років, і не через п'ять діб складати повторно, а через десять.

Пілотний проєкт стартує в Київській, Одеській, Львівській та Вінницькій областях. Там обирається декілька сервісних центрів, які будуть займатися прийманням цих іспитів. Громадяни з інших областей також можуть звернутися.

Пілотним проєктом передбачено, що зараз, якщо на практичний іспит талон можна взяти тільки звернувшись до сервісного центру в терміналі, то на майбутнє це можна буде взяти через сайт та кабінет водія", — сказав Віктор Залюбовський.

Чи можна скласти на права за межами України

"Поза межами України скласти як теоретичний, так і практичний іспити неможливо. За межами України можна лише обміняти посвідчення водія — у Польщі такі сервісні центри є у Гданську, Вроцлаві, Варшаві, Кракові, у Словаччині — в Братиславі, в Туреччині — в Стамбулі, в Німеччині — у Берліні, в Іспанії — Валенсія тощо.

Сервісні центри там працюють у вівторок, середу, четвер, п'ятницю, суботу включно. ДП "Документ" надсилає запит до сервісних центрів на підтвердження отримання посвідчення водія. Таке посвідчення, зазвичай, отримується день в день, а інколи на це потрібно декілька днів часу", — пояснив Віктор Залюбовський.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок