Спортивна гімнастика: Євро-2024
Спортивна гімнастика: Євро-2024
"Я завжди борюсь". Художня гімнастка Погранична – про повернення після операцій і конкуренцію за місце в збірній України

"Я завжди борюсь". Художня гімнастка Погранична – про повернення після операцій і конкуренцію за місце в збірній України

Ексклюзивно
"Я завжди борюсь". Художня гімнастка Погранична – про повернення після операцій і конкуренцію за місце в збірній України
. Христина Погранична. Фото: Gdynia Rhythmic Stars/Leszek Tomaszewski

Півтора року Христина Погранична виступала з пошкодженнями коліна й стопи та зробила першу операцію лише за тиждень до початку повномасштабної війни. Тепер вона знову на килимі й бореться за можливість виступати на найвищому рівні.

Віцечемпіонка Юнацьких Олімпійських ігор-2018 і фіналістка дорослої Олімпіади-2020 у художній гімнастиці Христина Погранична повернулася на міжнародну арену вперше за понад рік і вже виступила на низці стартів. Утім, на чемпіонат Європи-2023 у столиці Азербайджану Баку 20-річна львів'янка не пробилася.

Що одна з провідних спортсменок збірної говорить про відновлення й камбек до змагань та як ставиться до нової конкуренції серед українських гімнасток, Погранична поділилася з Суспільне Спорт.

Виступи "на уколах", травми та відновлення

У 2022 році Погранична перенесла дві операції: у лютому, приблизно за тиждень до повномасштабного вторгнення, – на коліні, а у квітні – на стопі. Війна дещо ускладнила процес відновлення, адже спершу довелося відтермінувати повернення в зал (24 лютого Христина якраз-таки мала провести перше тренування), а згодом – і другу операцію: через завантаженість лікарів у Львові.

Травми турбували Христину вже давно, утім, гімнастка жертвувала повноцінним лікуванням задля виступу на Олімпіаді в Токіо. До того ж спочатку Ігри мали відбутися в 2020-му, але через пандемію коронавірусу були перенесені на рік.

"Це були тривалі травми, – пояснює Погранична. – Не було можливості повноцінно відновитись, тому весь час тільки підліковували. Чекали моменту, коли можна буде зробити операції. З цими травмами я виступала приблизно останні півтора року перед Олімпіадою".

"Насправді вони дуже турбували. Стопу [пошкодила] на Кубку ДерюгіноїУ вересні 2020 року. Змагання традиційно проходили в Києві.. До того були мікротравми, а тоді сталася досить серйозна. Далі я тренувалась і виступала з нею. Вона весь час загострювалась, ще більше пошкоджувалась. Тому на змаганнях весь час на уколах виступала, на сильних знеболювальних. Морально тяжко було дуже через біль. Але тоді була така висока ціль, що жертвувала багато чим".

"Після самої операції [на стопі] я тільки місяць була з гіпсом, потім лише починала ходити, стояти на нозі, – згадує Христина. – Насправді дуже складно за місяць відновити всі зв'язки. У повну силу почала тренуватися приблизно влітку-восени. Відновлення було поступове, кожен раз збільшувала навантаження. На тренуваннях елементи старалася підлаштувати під свої можливості: десь перенести вагу на іншу ногу. Але сила м'язів зросла, і ті ж стрибки з кожним разом стає легше [виконувати]".

Повернення до змагань та "комфортна" адаптація до правил

На килим Христина повернулася восени: на чемпіонаті України. А взимку 2023-го гімнастка провела, як вона описує, "складний у багатьох моментах" збір у японському Такасакі, під час якого мала адаптуватися до роботи з рештою збірної після тривалої перерви. Із особистою тренеркою Іриною Рудою тоді вона комунікувала лише онлайн.

Сезон-2023 для Пограничної розпочався в лютому на міжнародному турнірі Miss Valentine в естонському Тарту. Пізніше Христина виступала у столиці Болгарії Софії та польській Ґдині, а також на Всеукраїнській універсіаді в Кропивницькому. За три міжнародні старти гімнастка завоювала 12 медалей.

"Ці змагання були потрібні мені для входження в змагальну форму, – каже Погранична. – Кожні змагання – це великий крок уперед. Навіть якщо є помилки, нічого страшного. Це досвід. Було приємно повернутися на міжнародну арену, тому що у світі мене багато людей підтримує, і це надихає. Звичайно, перші старти були складні й фізично, й психологічно, але з кожним разом легше. Тому я задоволена. Хочеться стартувати на будь-яких змаганнях, які є".

Оскільки минулий сезон Погранична майже повністю пропустила, цього року вона вперше виступала на міжнародному рівні за новими правилами, які традиційно зазнають змін кожного олімпійського циклу.

"Ці правила мені подобаються. Цікаво й комфортно з ними працювати. Складнощів не було, – ділиться гімнастка. – Подобається, що зараз є обмеження в кількості елементів роботи з предметом – 20. Це дає можливість робити цікаві, класні речі. Бо раніше [таких елементів] виконували забагато, й деколи заради кількості, а не цікавості. І додалась нова бригада артистики, [завдяки чому] дуже ефектний вигляд мають вправи. Ти маєш виражати емоційну частину й показувати ідею постановки".

Конкуренція за місце в збірній та шанс на великі старти

На змаганнях топрівня – серії Кубка світу чи Гран-прі – Погранична поки що в цьому сезоні не виступала. Так само вона не потрапила й до заявки на чемпіонат Європи-2023 у Баку.

"Спортсмени не вирішують, на які вони старти їздять. Це вирішують головні тренери збірної України, – пояснює Погранична. – Куди нам кажуть, куди дають можливість, туди і їздимо. Наша робота – виступати й працювати, а де і як – не наше рішення. Комунікація, звичайно, є. Вони бачать, як я виступаю. Це не закрита інформація".

Відсутність Пограничної в заявці на Євро головна тренерка Ірина Дерюгіна пояснила "неготовністю" спортсменки. Гімнастка вирішила не їхати разом із командою на спільний тренувальний збір у Баку й натомість зосередитися на відновленні змагальної форми. Як стверджує Христина, про відмову від самого чемпіонату не йшлося.

"Від чемпіонату Європи я не відмовлялась. Такого не було. Від збору в Баку я відмовилась для того, щоб поїздити по міжнародних турнірах, щоб була змагальна практика. Але збір до чемпіонату Європи – не відбірковий. Це просто збір. А підготовка, звичайно, відбувалась: і на зборах, і на змаганнях. Кожні змагання – це підготовка до наступних. Це було правильним рішенням для мене".

Якщо наприкінці минулого олімпійського циклу Погранична конкурувала за місце в команді з Вікторією Онопрієнко й Владою Нікольченко, то нині разом із Вікторією і Христиною в "основі" утверджуються Поліна Каріка й Поліна Городнича.

Христина Погранична Вікторія Онопрієнко Поліна Каріка Поліна Городнича Silk Cup 2023 Японія Такасакі збори збірної України з художньої гімнастики
Зліва направо: Поліна Городнича, Поліна Каріка, Христина Погранична та Вікторія Онопрієнко на Silk Cup 2023 у Японії. Фото: Arata Yamaoka

Погранична каже, що вона позитивно ставиться до "здорової конкуренції". "Кожен доводить на килимі", – вважає спортсменка, яка впевнена, що їй до снаги поборотися за місце в команді на змаганнях топрівня, зокрема на чемпіонаті світу-2023, що відбудеться 23-27 серпня в іспанській Валенсії. "Я завжди борюсь", – запевнила вона.

Поки ж Христина готується до наступних стартів, серед яких планується Всесвітня універсіада, що проходитиме з 28 липня до 8 серпня в китайському Ченду.

На початок