Спортивна гімнастика: Євро-2024
Спортивна гімнастика: Євро-2024
"Від чемпіонату Європи не відмовлялась". Гімнастка Погранична не потрапила до заявки ЧЄ-2023: як вона це прокоментувала

"Від чемпіонату Європи не відмовлялась". Гімнастка Погранична не потрапила до заявки ЧЄ-2023: як вона це прокоментувала

Ексклюзивно
"Від чемпіонату Європи не відмовлялась". Гімнастка Погранична не потрапила до заявки ЧЄ-2023: як вона це прокоментувала
. Христина Погранична. Фото: Gdynia Rhythmic Stars/Leszek Tomaszewski

Фіналістка Олімпійських ігор-2023 відреагувала на пропуск Євро та пояснила, чому відмовилася їхати на збори з командою, – коментар Суспільне Спорт.

Одна з лідерок збірної України з художньої гімнастики Христина Погранична пропустить чемпіонат Європи-2023, що з 17 до 21 травня проходитиме у столиці Азербайджану Баку. Львівська спортсменка не потрапила до заявки команди.

Натомість в особистій першості змагатимуться Вікторія Онопрієнко, яка входила до топ-5 багатоборства на останніх двох чемпіонатах світу, Поліна Каріка й дебютантка Поліна Городнича, які представляли Україну в цьому сезоні Кубка світу.

Які результати показувала Погранична на старті сезону

У лютому 2023 року Погранична взяла участь у міжнародних змаганнях уперше за понад рік, адже пропустила майже весь сезон-2022 через відновлення після операцій на коліні й стопі. Її останнім повноцінним стартом перед перервою був чемпіонат світу в жовтні 2021-гоПогранична посіла 11-те місце в особистому багатоборстві та вийшла до трьох фіналів у окремих видах (зокрема, стала четвертою у вправі зі стрічкою)..

Христина повернулася на килим восени 2022-го, коли виступила на чемпіонаті України, а сезон-2023 відкрила на міжнародному турнірі Miss Valentine в естонському Тарту, де стала віцечемпіонкою багатоборства та здобула два "золота" в окремих видах.

Пізніше Погранична змагалася у столиці Болгарії Софії, де завоювала "бронзу" в багатоборстві, на понад 10 балів обійшовши іншу українську гімнастку Поліну Городничу, та "золото" й два "срібла" в окремих фіналах. Єдиним предметом, із яким Христина поступилася партнерці по збірній, була стрічка: 27.9 проти 29.1 бала в багатоборстві. На решті стартів Погранична не мала прямої конкуренціїУ Тарту Погранична змагалася з Поліною Карікою, проте гімнастки виступали з різними предметами й у кожному показали найкращий результат серед суперниць.Якщо порівнювати рекордні оцінки сезону Пограничної з українками на інших турнірах, що є не сповна коректним, вона має другий показник з обручем (33.35), треті з м'ячем (31.95) і стрічкою (29.95) та четвертий з булавами (31.55). За середніми балами на міжнародних змаганнях вона друга серед українок в обручі (32.064) і булавах (31) та третя в м'ячі (31) і стрічці (29.12). з іншими українками.

Останнім міжнародним стартом українки був турнір у польській Ґдині, де вона виграла "срібло" в особистій першості та по два "золота" й "бронзи" у фіналах.

На змагання вищого рівня – Кубка світу чи Гран-прі – Погранична поки що в цьому сезоні заявлена не була. Рішення щодо розподілу гімнасток по турнірах ухвалює головна тренерка Ірина Дерюгіна.

Як відсутність Пограничної коментує головна тренерка

В інтерв'ю пресслужбі Української федерації гімнастики Ірина Дерюгіна заявила, що ініціаторкою такого рішення була сама Погранична, яка відмовилася приєднатися до команди на підготовчий збір у Баку напередодні Євро.

"Для мене прикро, що з нами на збір в Баку не поїхала Христина Погранична, яка вважає, що вона ще не готова, – зазначила Дерюгіна. – А нам хотілось би всіх бачити, адже в нас в складі має бути чотири спортсменки, які виступають у особистих змаганнях, три юніорки і дві команди в групових (дорослі і юніори)".

Що про пропуск ЧЄ-2023 говорить сама Погранична

У коментарі Суспільне Спорт гімнастка підтвердила, що дійсно вирішила не їхати до Баку на спільний збір. Погранична пояснює, що після повернення на килим мала в пріоритеті змагальну практику, тому й пропустила цей тренувальний збір, утім, стверджує, що про відмову від самого чемпіонату не йшлося.

"Від чемпіонату Європи я не відмовлялась. Такого не було, – прокоментувала Христина. – Від збору в Баку я відмовилась для того, щоб поїздити по міжнародних турнірах, щоб була змагальна практика. Але збір до чемпіонату Європи – не відбірковий. Це просто збір. А підготовка, звичайно, відбувалась: і на зборах, і на змаганнях. Кожні змагання – це підготовка до наступних. Це було правильним рішенням для мене".

Основна частина збірної виступила на етапі Кубка світу в Баку, що завершився 23 квітня, й залишилася в місті для підготовки до Євро. Погранична натомість виступила на Універсіаді в Кропивницькому (26-28 квітня), а далі вирушила на турнір у Ґдині (5-7 травня). Наразі гімнастка тренується окремо у Львові під керівництвом її особистої наставниці Ірини Рудої.

Погранична зазначила, що в другій половині сезону боротиметься за місце в команді на змаганнях топрівня, зокрема на чемпіонаті світу-2023, що відбудеться 23-27 серпня в іспанській Валенсії. Поки ж Христина готується до наступних стартів, серед яких назвала Універсіаду, що проходитиме з 28 липня до 8 серпня в китайському Ченду.

Хто така Христина Погранична

  • 20-річна українська художня гімнастка, родом зі Львова.
  • Віцечемпіонка Юнацьких Олімпійських ігор-2018, чотириразова призерка юніорського чемпіонату Європи-2018 (три "срібла" та одна "бронза").
  • Дворазова призерка етапів Кубка світового виклику: "срібло" у Ґвадалахарі (2019, обруч) та "бронза" в Мінську (2021, стрічка).
  • Посіла дев'яте місце у фіналі багатоборства на Олімпіаді-2020 у Токіо.
  • Найкращий результат на рівні чемпіонатів світу – 11-те місце в багатоборстві (2021) та четверте – в окремих видах (2021, стрічка).
  • На дебютному та поки що єдиному дорослому чемпіонаті Європи в кар'єрі пробилася до фіналу зі стрічкою, де стала шостою.
На початок