Нічна атака дронами, Зеленський затвердив 5 санкційних пакетів. 444 день повномасштабної війни. Онлайн

Нічна атака дронами, Зеленський затвердив 5 санкційних пакетів. 444 день повномасштабної війни. Онлайн

Оновлюється
Дитина біля зруйнованого будинку в Краматорську, Суспільне
. Дитина стоїть поряд зі зруйнованим внаслідок російського обстрілу Краматорська. 12 травня 2023. Фото: Тарас Ібрагімов, Суспільне

13 травня — 444 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Через удар РФ по Хмельниччині травмовані майже 30 людей — мер

Кількість постраждалих через нічну атаку по Хмельниччині "наближається" до 30 людей, повідомив в ефірі телемарафону міський голова Хмельницького Симчишин. За його словами, поранення легкі, тому життю людей нічого не загрожує. Двоє з них госпіталізовані.

У Харкові пролунав вибух. Влада просить перебувати в укриттях

У Харкові 14 травня пролунав вибух о 00:02. У місті та області оголосили повітряну тривогу о 00:01.

Перебувати в укриттях закликав очільник обладміністрації Олег Синєгубов — армія РФ завдає ударів. Інформація про руйнування та поранених встановлюється.

Київ — відбій тривоги.

Померла жінка, яка була тяжко поранена під час обстрілу Краматорська 29 квітня

Жителька Краматорська, яка була поранена під час обстрілу Краматорська 29 квітня, померла. Про це йдеться у повідомленні Донецького Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

"Олена Петрівна Невара працювала фельдшером з прийому викликів і померла внаслідок хвороби, спричиненої ворожим обстрілом, втративши також свою доньку", повідомили в обласному центрі екстреної допомоги.

Її 16-річна донька, яка була поранена внаслідок обстрілу Краматорська 29 квітня російськими військовими, померла у лікарні 5 травня.

На Київщині працює ППО

На Київщині працює ППО, повідомили в ОВА.

На Тернопільщині чутно звуки вибухів

На Тернопільщині чутно звуки вибухів. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного. Їх було чути в Тернополі та поблизу міста. За словами кореспондентів, два вибухи пролунали близько 22:36. Тривога розпочалася о 22:11 хвилин.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш о 22:13, в Телеграмі повідомив, не ігнорувати тривогу, пройти в укриття.

"Я прошу вас залишатися у безпечному місці до відбою. Не публікуйте фото та відео. Віримо в ЗСУ! Україна переможе!", – написав о 22:41 міський голова Тернополя Сергій Надал.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

За день російські військові обстріляли чотири громади Сумської області

За день, 13 травня, з території Росії обстріляли чотири прикордонні громади Сумщини. За попередньою інформацією, жертв та руйнувань немає. Про це повідомили в ОВА. Загалом зафіксовано 65 вибухів.

У Києві в різних районах лунають сирени, повідомляють наші кореспонденти. Офіційно КМДА про повітряну тривогу наразі не повідомляла.

В окупованому Луганську вдруге за день пролунали вибухи

Ввечері 13 травня в окупованому Росією Луганську пролунали вибухи. Цю інформацію Суспільному Донбас підтвердили жителі міста.

На фотографіях, які публікують місцеві жителі у соціальних мережах, видно дим біля стадіону у Луганську.

Росія за добу завдала 66 авіаударів по території України — Генштаб

Протягом 13 травня російські війська здійснили 66 авіаційних ударів по українських позиціях, при цьому Сили оборони відбили близько 40 атак Росії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Російська Федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА "Shahed-136/131". За уточненою інформацією 18 із 22 дронів було знищено нашими захисниками.

Протягом цієї доби РФ також завдала ракетного удару ракетою С-300 по цивільній інфраструктурі міста Миколаєва, внаслідок чого є поранені серед цивільних громадян, пошкоджено багатоповерховий будинок та інша цивільна інфраструктура.

"Крім того, ворог завдав 66 авіаційних ударів та здійснив близько 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали і населені пункти. Зокрема, внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області, є 2 загиблих та 11 поранених цивільних осіб. Серед них є діти. Зруйновано приватний будинок, пошкоджено 4 багатоповерхівки та інша цивільна інфраструктура", — розповіли в ГШ.

При цьому російські окупаційні війська продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини на тимчасово захоплених територіях, наголосили в Генштабі.

"Зокрема, в Маріуполі, на території відділу поліції для допитів місцевого населення залучено близько 50 представників Слідчого комітету Російської Федерації. Вони беруть участь в принизливих допитах, що супроводжуються знущанням із цивільного населення", — зазначається в дописі.

Водночас російські окупанти продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям.

"Нещодавно, в населеному пункті Таврійське Херсонської області, на території дитячого садочку загарбники облаштували польовий шпиталь. Напередодні відзначено прибуття 3 військових вантажних автомобілів з пораненими окупантами", — повідомили в ГШ.

Сили оборони поступово просуваються по двох напрямках у передмісті Бахмута

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що в епіцентрі бойових дій на Бахмутському напрямку ситуація розвивається динамічно.

"По двох напрямках у передмісті Бахмута наші війська поступово просуваються. Коректних цифр зараз не буде, бо ідуть активні бойові дії. Наші знищують ворога та вже чимало взяли у полон. Натомість в самому місті ситуація складніша. Втім, завдяки грамотному плануванню командування та мужності наших бійців ворогу не вдається взяти місто під контроль", — зазначила Маляр.

У Маріупольському районі пролунали вибухи. Що відомо

В окупованому РФ Маріупольському районі пролунали кілька вибухів. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Нікольське частина Маріупольського району. Поїхали понад 20 карет швидкої допомогу до російських окупантів після бавовни", — зазначив Адрющенко.

Зеленський у Ватикані зустрівся із Папою Римським

Президент Володимир Зеленський прибув у Ватикан де зустрівся із Папою Римським Франциском. Про це повідомляє BBC.

"Президент України Володимир Зеленський перебуває з візитом у Римі, де він зустрічається з політичними лідерами та має аудієнцію у Папи Франциска", — йдеться у повідомленні.

Відеозапис зустрічі вже оприлюднений у соціальних мережах.

Зросла кількість поранених внаслідок обстрілу Константинівки

Кількість поранених внаслідок денного обстрілу Костянтинівки на Донеччині збільшилась до 11 людей. Двоє людей загинули. Серед них — одна дитина. Повністю зруйновано один приватний будинок, пошкоджені чотири багатоповерхівки, три приватні будинки, дві крамниці, адмінбудівля та заклад культури, повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

На Вінниччині у громадян Росії конфіскують землі сільськогосподарського призначення

На Вінниччині конфіскують землі сільськогосподарського призначення у громадян Росії. Про це йдеться на сайті Вінницької обласної прокуратури.

"З метою захисту інтересів держави у сфері землекористування, Вінницькою і Тульчинською окружними прокуратурами до суду подано позовні заяви про конфіскацію земельних ділянок у власність держави на території відповідно Літинської селищної громади (2 ділянки загальною площею 5,5 га), Крижопільської селищної громади (3 ділянки загальною площею 7 га) та Шпиківської селищної громади (1 ділянка площею 5 га)", – йдеться у дописі.

Наразі прокуратура опрацьовує інші матеріали щодо питання законності використання іноземними громадянами земель сільськогосподарського призначення на території області.

Загинули жінка та дитина: російські окупанти заявили про обстріли Донецька, Горлівки та Ясинуватої

Російські окупанти заявили про обстріли Донецька, Горлівки та Ясинуватої. Є поранені та загиблі, заявили у Telegram-каналі ватажок угрупування "ДНР" Денис Пушилін та "представництво ДНР у СЦКК".

"Внаслідок обстрілу Куйбишевського району. Через виявлення вибухонебезпечного предмета будинок, де вони мешкали, згоріли. Пошкоджені 18 будинків, п'ять об'єктів цивільної інфраструктури у Донецьку та Горлівці", — йдеться у повідомленні Пушиліна.

За даними "представництва ДНР у СЦКК", у Куйбишевському районі загинула хлопчик 2019 р.н. та жінка 1979 р.н. Поранені троє чоловіків 1986, 1963, 1957 р.н. Пошкоджені приватні та багатоквартирні будинки.

"У Ясинуватій поранення отримала жінка 1954 р.н.", — йдеться у повідомленні.

Під час обстрілу центральної частини Горлівки поранення отримали троє людей. Внаслідок обстрілу пошкоджена будівля адміністрації та приміщення банку вбудованого до житлового будинку на проспекті Перемоги.

Російські окупанти звинувачують в обстрілі ЗСУ.

"Будь-які повідомлення про те, що ЗСУ воюють проти цивільних українських громадян — це провокація: "Мета російських окупантів — налаштувати місцеве населення проти українських військових”, — заявляв в коментарі Суспільному військовий експерт центру Разумкова Олексій Мельник.

"Є рішення щодо захисту неба": Зеленський розповів про результати зустрічі з Мелоні

Президент Володимир Зеленський, який 13 травня перебуває із візитом у Римі, заявив, що провів "плідний" діалог із прем’єркою Італії Джорджею Мелоні. Зокрема, лідери країн обговорили безпекові питання й посилення української протиповітряної оборони.

Про це гарант сказав під час пресконференції за результатами зустрічі.

"Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема, безпекову, військову. Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба. Друге: реалізація формули миру. На жаль, Росія відповіла на це ракетами і артилерією. Їх не цікавить мир", — зазначив він.

Гарант запросив політичних лідерів Італії, та громадських діячів відвідати Україну, щоб поспілкуватися з людьми.

"Я думаю, якщо ви побачите на власні очі, що народила одна людина, Путін, мені здається, що всі нарешті зрозуміють, чому ми так протистоїмо злу. Ми просто боремося за життя", — підкреслив він.

Італія підтримує формулу миру Зеленського та інтеграцію України з ЄС та НАТО — Мелоні

Італія повністю підтримує Україну у протистоянні російській збройній агресії, а також сприятиме українській інтеграції з Європейським Союзом та Північноатлантичним альянсом. Про це під час брифінгу в Римі у межах візиту в Італію президента Володимира Зеленського заявила прем’єрка Італії Джорджа Мелоні.

"Я хочу підкреслити нашу повну підтримку Україні упродовж усього необхідного часу. Наш народ, наша країна продовжать надавати допомогу, як в рамках двосторонніх, так і багатосторонніх угод. Ми повністю підтримуємо всі санкції і їхнє дотримання, аби вони підтримували мир і, щоб цей мир був справедливим. Ми не будемо називати миром будь-що, що нагадуватиме нам агресію", — підкреслила вона.

Прем’єрка Італії зауважила, що до миру не можна прийти шляхом поразки та зради України.

"Це було б небезпечно для всієї Європи. До миру ми дійдемо лише тоді, коли Росія перестане вести воєнні дії, атакувати цивільні цілі. Ми продовжимо звертатися до Москви з проханням: зупинити бої та вивести війська з території України", — сказала Мелоні.

За її словами, при цьому Італія підтримує дипломатичне вирішення конфлікту і готова надати всю допомогу, коли Київ вважатиме це за потрібне для того, щоб розпочати перемовини.

"Ми підтримуємо формулу миру президента Зеленського, яка складається з 10 пунктів", — наголосила політикиня.

Джорджа Мелоні додала, що Італія визнає та підтримує справедливі побажання України вступити в ЄС, а також хоче посилити партнерство України з НАТО.

"Про це ми говоритимемо на Вільнюському саміті в липні. Це буде основною темою зустрічі", — сказала вона.

"Я переконана, що Україна переможе, що відродиться ще сильнішою, ще більш процвітаючою. Український народ вибрав боротьбу і бореться, бо вибрав своє майбутнє", — підсумувала прем’єрка Італії.

Через удар РФ по Хмельниччині травмовані майже 30 людей — мер

Кількість постраждалих через нічну атаку по Хмельниччині "наближається" до 30 людей, повідомив в ефірі телемарафону міський голова Хмельницького Симчишин. За його словами, поранення легкі, тому життю людей нічого не загрожує. Двоє з них госпіталізовані.

Через обстріл Костянтинівки загинуло двоє і поранено 10 людей, ведеться слідство — Офіс генпрокурора

Правоохоронці розпочали слідство через російський обстріл Костянтинівки 13 травня, внаслідок якого загинули двоє людей та ще 10 дістали поранення. Про це повідолмяє пресслужба Офісу генпрокурора.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України)", — йдеться у повідомленні.

В ОГПУ зазначили, що внаслідок російської атаки на населений пункт загинуло двоє мешканців, у тому числі 15-річна дівчина. Ще десятеро людей дістали поранення різного ступеня тяжкості — серед них двоє підлітків 15 та 16 років. Їх доставили до лікарні для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Також через обстріл пошкоджено та зруйновано багатоповерхові та приватні будинки, АЗС, аптеку й магазини.

"За попередніми даними, окупанти обстріляли місто з реактивної системи залпового вогню "Смерч". Прокурори продовжують вживати всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками Збройних сил РФ", — додали в ОГПУ.

У Римі Зеленський зустрівся з президентом Італії

"Вдячний за послідовну позицію щодо підтримки України. Цінуємо важливу військову допомогу, яка дає нашій державі здатність протистояти російській агресії. Запорукою нашого успіху на полі бою є своєчасне отримання необхідної допомоги", — написав президент Володимир Зеленський.

Росія заявила, що Україна завдала удару по окупованому Луганську ракетами Storm Shadow

Міністерство оборони Росії заявило, що Повітряні сили України завдали удару по двох підприємствах у тимчасово окупованому Луганську за допомогою британських ракет великої дальності Storm Shadow.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

"12 травня близько 18.30 за московським часом бойовими літаками Повітряних сил України було завдано ракетного удару по підприємству полімерних виробів "Поліпак" та м'ясопереробного комбінату "Мілам" у місті Луганськ. Для удару використовувалися поставлені київському режиму Великою Британією авіаційні ракети Storm Shadow, всупереч заявам Лондона, що ці озброєння не будуть застосовуватись по цивільних об'єктах", — йдеться у повідомленні.

Обстріли Харківської області 13 травня: поранені п'ятеро людей, серед них — неповнолітній

Внаслідок російських обстрілів села Хатньому та Огірцевого поранені дві жінки, два чоловіки та неповнолітній хлопець, повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

"За даними слідства, 13 травня близько 9:00 російські військові з артилерії обстріляли село Хатнє Куп‘янського району. Отримали поранення дві жінки, чоловік та 15-річний хлопець. Близько 9:30 окупанти обстріляли село Огірцеве Чугуївського району: отримав поранення мирний мешканець", — йдеться у повідомленні.

Одній з поранених жінок у селі Хатньому 43 роки, пораненому в Огірцевому 61 рік, уточнив очільник ОВА Олег Синєгубов

В Росії розбився винищувач Су-34 та гелікоптер

У Брянські області РФ впав російський винищувач Су-34. Про це пишуть російські медіа з посиланням на екстрені служби. Там зазначають, що місце падіння знаходиться неподалік від українського кордону.

Раніше медіа писали про те, що у Брянській області розбився вертоліт Мі-8. Загинули два члени екіпажу.

Оборонна операція на Бахмутському напрямку продовжується — Сирський

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Сили оборони рухаються вперед на деяких ділянках фронту, а російські військові втрачають техніку та живу силу.

У Хмельницькому після вибухів постраждали сотні будинків

Внаслідок ранішньої атаки РФ на Хмельниччину в обласному центрі суттєво постраждала житлова інфраструктура. Мова йде про сотні будинків — це і багатоповерхівки, і приватні будинки.

Про це розповів заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок у коментарі Суспільному Хмельницький.

"У приватному секторі, який ближче до обʼєкта влучання, в усіх населених пунктах, не тільки у Хмельницькому, а й в селах Хмельницької громади — Олешині, Іванківцях, Малашівцях, Шаровечці, дуже багато пошкоджених дахів. Ми, через величезний обсяг пошкоджень, не маємо до цього часу чіткої інформації скільки пошкоджено будинків у громаді. Разом з тим, вивели на роботу всіх комунальників, розподілили їх частково по різних об'єктах", — розповів він.

В мікрорайоні Гречани, що у місті Хмельницькому, де найбільше пошкоджень, визначено дві локації – на вулиці Шухевича, 90 і Волочиська, 15, де будуть встановлені столи, на них нарізатимуть скло. Їх даватимуть людям, які мають можливість засклити домівки самі, тому що не вистачить комунальників.

"Насправді і зі склом можуть бути проблеми, тому що обсяги величезні. Також даватимуть плівку і деревʼяні планки для тих, в кого пластикові вікна, адже замінити і відремонтувати пластикове вікно оперативно неможливо. Попередні рази ми надавали людям матеріальну допомогу на те, щоб замінювати розбиті пластикові вікна на нові — десь в повній мірі, десь не зовсім в повній мірі. Також будемо пробувати залучати грантові організації, за підтримки яких допомагатимемо людям із заміною пластикових вікон", — каже Василь Новачок.

Російські військові обстріляли Харківщину

Внаслідок російських обстрілів двох сіл є двоє поранених, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок обстрілу села Хатнє поранень зазнала 43-річна жінка. Внаслідок обстрілу села Огірцеве поранень зазнав 61-річний чоловік. Медики надають пораненим допомогу.

Чернігівські прикордонники збили російський "шахед"

Вночі 13 травня в небі над Чернігівщиною прикордонники збили російський безпілотник. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

За її словами, по безпілотнику прикордонники відкрили вогонь зі стрілецької зброї та інших наявних засобів ураження. "Шахед" вибухнув і впав у полі, не долетівши до визначеної цілі.

Кількість поранених внаслідок обстрілу Хмельницкого зросла до 21 людини

Станом на 12:32 внаслідок атаки по Хмельниччині 21 людина отримала травму. Двоє з них госпіталізовано, іншим надано медичну допомогу та переведено на амбулаторне лікування, повідомили в ОВА.

Сили оборони знищили станцію управління безпілотниками та спостережний пункт військ РФ на лівобережжі Херсонщини

На лівому березі Херсонщини упродовж 12 травня ракетники та артилеристи Сил оборони півдня ліквідували станцію управління безпілотниками та спостережний пункт російської армії, повідомив в Telegram речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також цього дня ліквідували 20 військових РФ, дві великокаліберні гармати "Гіацинт", чотири одиниці автобронетехніки, польовий склад боєпостачання, йдеться в повідомленні.

Також речник командування оприлюднив результати попередніх уражень військ РФ.

"За попередню бойову роботу 9-11 травня отримано підтвердження про знищення 65 військовослужбовців РФ, три бойові броньовані машини, три пункти боєпостачання і комплекс технічної розвідки", — повідомив Назаров.

Німеччина готує для України новий пакет допомоги на 2,7 млрд євро — Spiegel

Федеральний уряд Німеччини готує новий пакет озброєнь для України на 2,7 млрд євро. Зокрема у нього ввійдуть танки, безпілотники та нові системи ППО, пише видання Spiegel.

Країни G7 збільшили фінансову допомогу Україні

Лідери G7 збільшили фінансову допомогу Україні до 44 мільярдів у цьому році. Вони також створили нову ініціативу щодо ланцюжка поставок і "пообіцяли заповнити нормативні прогалини в банківському секторі".

"Ми закликаємо до негайного припинення незаконної війни Росії проти України, що усуне одну з найбільших невизначеностей щодо глобальних економічних перспектив", — йдеться у заяві після зустрічі в японському місті Ніїґата.

Міський голова Мелітополя Федоров розповів деталі вибуху у місті

Ввечері 12 травня у тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі пролунав вибух. Він стався на підстанції у східній частині міста та був лише імітацією, повідомив міський голова Іван Федоров.

За словами посадовця, окупанти імітують вибухи, аби потайки перевозити техніку: "Поки не було електроенергії, окупанти переганяли Патріоти, ВАЗи, Ниви та інші авто на Запорізький напрямок. А згодом "героїчно" повернули людям світло".

Вибух стався на підстанції у східній частині міста, поблизу захопленого рашистами заводу "Рефма", зазначив посадовець: "Цікаво, що поблизу підстанції у бліндажах цілодобово чергують озброєні до зубів російські військові — охороняють свої ворожі бази".

На Бахмутському напрямку ЗСУ просуваються вперед

На Бахмутському напрямку українські військові за 13 травня на деяких ділянках просунулися до 300 метрів. Про це зранку в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"За сьогодні на деяких ділянках вдалося нашим підрозділам пройти на глибину до 300 м. Найголовніше під час цієї оборонної операції — постійно завдається удар по ворогу, знищується його жива сила і техніка", — сказав речник.

За його словами, за добу військові РФ 426 разів обстріляли українські позиції зі ствольної артилерії та РСЗВ, завдали 12 авіаударів, було 40 боїв, в яких українські воїни вбили 127 окупантів, 171 поранили, 10 взяли в полон. Знищені 3 танки, 2 станції радіоелектронної боротьби, 5 гармат, протитанковий комплекс, 5 БПЛА, 8 польових складів з боєприпасами.

За словами речника, через те, що українські війська мають певний успіх на флангах, у Вагнера починається легка паніка.

"Вони роздають листівки військовослужбовцям як пам’ятку "будьте постійно готові, тому що ворог не буде анонсувати свій контрнаступ, він його почне раптово". Але навпаки це не додає їм впевненості, а породжує постійну тривожність та настороженість. Відтак ворог не знає звідки і як будуть завдаватися удари, і це його значною мірою деморалізує", — розповів Сергій Череватий.

Президент Зеленський прибув у Рим

"Рим. Зустрічі з Президентом Італії Серджо Маттареллою, Премʼєр-міністром Джорджею Мелоні та Папою Римським Франциском. Важливий візит для перемоги України", — написав він.

РФ вдарила по Чорнобаївці

Про це повідомила радниця з питань комунікацій керівника Офісу Президента Дарія Зарівна.

Російські війська обстріляли Гуляйполе

Російські війська обстріляли Гуляйполе у Запорізькій області, повідомив керівник ОП Андрій Єрмак. Попередньо, травмований чоловік.

Інтерв'ю очільника Луганської ОВА Артема Лисогора

Артем Лисогор керує Луганською обласною військовою адміністрацією місяць. Він родом Дніпра, до призначення був заступником начальника Головного управління Нацполіції Житомирської області. За чотири місяці до повномасштабного вторгнення Лисогор отримав відрядження на Луганщину, де як заступник командувача Об'єднаних Сил відповідав за злагодження дій поліцейських та військових. З лютого 2022 року брав участь в обороні населених пунктів навколо Сєвєродонецька.

В інтерв'ю Суспільному Артем Лисогор розказав, чи планує кадрові зміни, яка ситуація у 14 селах, наразі підконтрольних Україні, як діти в окупації продовжують навчання в українських школах і як діятиме влада при подальшому звільненні української землі.

Читайте повне інтерв'ю: "Окупанти використовують наших дітей". Інтерв'ю очільника Луганської ОВА Артема Лисогора

Під час нічної атаки РФ застосувала 21 ударний дрон — речник Повітряних сил

У ніч проти 13 травня російські війська атакували Україну за допомогою 21 ударного дрона. 4 з них, які не вдалося знищити засобами ППО, влучили по території Хмельниччині.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Росія вивела в море чотири носії "Калібрів" — Гуменюк

Російські війська збільшили кількість носіїв крилатих ракет "Калібр" у Чорному морі до чотирьох одиниць, сумарний залп може складати до 12 ракет. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

"Ворог наростив присутність, ракетоносії повернулися на бойове чергування. В Чорному морі їх наразі два — надводний та підводний. Сумарний залп "Калібрів" може сягати 12 одиниць", — розповіла посадовиця.

За її словами, нині фіксується певна активність суден, вони можуть маневрувати, в тому числі прямуючи в зону пуску.

"Ми продовжуємо відстежувати. Саме тому лунає повітряна тривога і на півдні України також", — зазначила Гуменюк.

При цьому також фіксується активність тактичної авіації над Кримом та в районі Азовського моря.

"Це може свідчити про підготовку до пуску КАБів вздовж лінії фронту. А також може бути активність ракетоносіїв повітряного базування, які можуть спрямувати їх по південних регіонах інших, не тільки прифронтових", — пояснила Наталія Гуменюк.

Кількість поранених на Хмельниччині зросла до 11 людей — мер

Унаслідок нічної атаки росіян по Хмельниччині 11 людей отримали поранення. Про це повідомив у телемарафоні "Єдині новини" міський голова Симчишин.

Посадовець додав, що на об'єкті критичної інфраструктури, в який поцілили війська РФ, рятувальники гасять пожежу. Вона триватиме ще кілька годин.

Укрзалізниця оновила графік руху поїздів через удари на Хмельниччині

Національний залізничний перевізник оновив дані щодо зміни руху поїздів у зв’язку з нічним ударом Росії по одному з інфраструктурних об’єктів на Хмельниччині. Про це повідомляє пресслужба Укрзалізниці.

"Жодне сполучення не закривається: для всіх пасажирів Укрзалізниця разом із Хмельницькою ВА розробила рішення, як дістатися пунктів призначення. Вже запущено додаткові поїзди-шатли та автобуси для підвозу", — наголосили в компанії.

Протягом ночі ППО знищила 17 ударних дронів — Повітряні сили

У ніч проти 13 травня Росія атакувала територію України за допомогою дронів, Сили оборони знищили 17 ударних БПЛА "Shahed-136/131". Про це повідомляють Повітряні сили Збройних сил України.

"Опівночі 13 травня 2023 року ворог атакував Україну з північного та південного напрямків ударними БПЛА іранського виробництва "Shahed-136/131". Усього зафіксовано 21 пуск. На різних напрямках знищено 17 баражуючих боєприпасів із застосуванням зенітного ракетного озброєння, винищувачів, мобільних вогневих груп", — йдеться у повідомленні.

Водночас зафіксовані влучання російських безпілотників по об’єктах інфраструктури на Хмельниччині. Місцева влада та служби працюють над ліквідацією наслідків, розповіли в Повітряних силах.

Також уночі українські військові знищили БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

Протягом 12 травня підрозділи протиповітряної оборони знищили чотири ударні БПЛА типу "Ланцет".

"Тактичною авіацією Повітряних сил здійснено десятки літаковильотів на вогневе ураження ворога та винищувальне авіаційне прикриття", — додали в пресслужбі.

Втрата РФ позицій під Бахмутом свідчить про нестачу боєздатних регулярних сил — британська розвідка

Унаслідок вдалої військової операції біля Бахмута українські Сили оборони змогли просунутись щонайменше на один кілометр, завдавши поразки російській 72-й окремій мотострілецькій бригаді. Її перебування на важливій для РФ ділянці фронту свідчить про нестачу боєздатних підрозділів в армії Росії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"За останні чотири дні частини російської 72-ї окремої мотострілецької бригади (72 ОМСБр), ймовірно, погано організовано відійшли зі своїх позицій на південному фланзі Бахмутської операції. Українські сили відвоювали щонайменше кілометр території", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголосили, що цей район має певне тактичне значення, оскільки він був російським плацдармом на західній стороні каналу Сіверський Донець – Донбас, який відокремлює лінію фронту.

Також у Міноборони королівства нагадали, що 72-а ОМСБр є підрозділом 3-го армійського корпусу Росії — формування, створеного восени 2023 року, яке переслідують звинувачення в поганому моральному дусі та обмеженій боєздатності.

"Його розгортання в такому вимогливому і важливому в оперативному відношенні секторі наголошує на гострій нестачі в Росії надійних бойових підрозділів", — підкреслили у відомстві.

На Херсонщині за добу внаслідок обстрілів загинули двоє людей, четверо поранених

Унаслідок обстрілів російськими військами Херсонщини 12 травня загинули дві людини, ще четверо — поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

За добу військові РФ обстріляли Херсонщину 88 разів, випустили 445 снарядів з важкої артилерії, "Градів", танків, СПГ, ПТРК, БПЛА та авіації. Херсон — 15 разів.

Снаряди влучили у житлові квартали, будівлю і територію закладу освіти у Херсоні та будівлю сільради у Білозерській селищній громаді Херсонського району, йдеться в повідомленні.

Російські війська атакували Миколаїв безпілотниками — начальник ОВА

У ніч проти 13 травня війська Російської Федерації завдали ударів по Миколаєву. За попередньою інформацією, використали ударні дрони іранського виробництва "Shahed-136/131". Постраждали троє людей.

Про це в Телеграм-каналі повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Через влучення боєприпасів пошкодження зазнав п’ятиповерховий житловий будинок та зруйновано двоповерхову будівлю на підприємстві. Внаслідок обстрілу виникли пожежі на обох обʼєктах. Троє людей постраждали", — написав Кім.

За інформацією повітряного командування "Південь", вночі на Миколаївщині був збитий один ударний безпілотний літальний апарат "Shahed-136/131".

На Хмельниччині внаслідок російської атаки поранено п’ятеро людей

Унаслідок нічної атаки по Хмельниччині дістали поранення п’ятеро людей. Про це повідомив у телемарафоні "Єдині новини" заступник начальника ОВА Тюрін.

За добу Сили оборони відбили 47 атак на чотирьох напрямках — Генштаб

Протягом доби 12 травня українські військові відбили 47 атак російських збройних формувань на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. При цьому РФ завдала по українській території 7 ракетних та 49 авіаційних ударів.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних та 49 авіаційних ударів, здійснив 81 обстрілів з реактивних систем залпового вогню", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, для завдання ракетних ударів по Краматорську, Дружківці та Запоріжжю російські війська вчергове використали ЗРК С-300.

"Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору", — підкреслили ГШ.

За інформацією Генштабу, задля поповнення втрат в особовому складі до одного із підрозділів РФ, що діє у Сватівському районі Луганської області, прибуло поповнення з-поміж відмобілізованих осіб. При цьому серед новоприбулого особового складу є військовослужбовці, які проходили лікування та реабілітацію через психічні розлади.

Також останнім часом на тлі значних втрат російські окупанти посилюють контррозвідувальні заходи у тимчасово захоплених населених пунктах.

"Зокрема, збільшилась кількість постів та патрулів у Ялті Донецької області. Представниками російської комендатури здійснюється пошук так званих "інформаторів", проводяться обшуки", — розповіли в ГШ.

Російські збройні формування продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби тут відбулось 47 бойових зіткнень, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, розповіли в Генштабі.

Донецька область — повітряна тривога.

На Київщині внаслідок падіння уламків дрона пошкоджений будинок — ДСНС

У Київській області внаслідок збиття БПЛА пошкоджений один із житлових будинків. Цю інформацію у коментарі Суспільному підтвердила речниця ДСНС Вікторія Рубан.

"Є незначне пошкодження", — зазначила посадовиця.

Уночі Росія атакувала Київ "шахедами", ППО знищила всі дрони — КМВА

У ніч проти 13 травня Росія атакувала Київ за допомогою ударних дронів, усі цілі в небі над столицею вдалося збити. Про це повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

"Шоста повітряна атака на столицю з початку травня! Цього разу ворог здійснив напад використовуючи виключно безпілотні літальні апарати. Під час останньої повітряної тривоги, яка в Києві тривала 2,5 години, в повітряному просторі в напрямку столиці були виявлені, попередньо, іранські баражуючі боєприпаси "Shahed". Всі ворожі дрони, які рухалися курсом на Київ, успішно знищені", — розповів він.

За словами посадовця, у столиці руйнувань та травмованих не зафіксовано.

За добу Сили оборони ліквідували 590 окупантів

Протягом доби 12 травня українські військові знищили близько 590 російських окупантів, загальні втрати Росії у війні проти України сягнули понад 198 тисяч військовослужбовців. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 13.05.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 198 260 (+590) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також Росія втратила:

  • танків — 3751 (+6) од.;
  • бойових броньованих машин — (+12) од.;
  • артилерійських систем — 3095 (+27) од.;
  • РСЗВ — 561 (+2) од.;
  • засобів ППО — 314 (+2) од.;
  • літаків — 308 (+0) од;
  • гелікоптерів — 294 (+0) од;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 2665 (+29);
  • крилатих ракет — 970 (+0);
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 6011 (+15) од;
  • спеціальної техніки — 402 (+9).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, додали в Генштабі.

РФ завдала удару по Хмельниччині

У Хмельницькій ОВА повідомили про влучання по критичній інфраструктурі області, розташованої за межами населених пунктів.

Унаслідок обстрілів регіону частина поїздів тимчасово прямуватиме об'їзним шляхом, заявили в "Укрзалізниці". Щонайменше п'ять потягів, які курсують через Хмельницьку область, будуть їхати із затримкою.

В Луганську пролунали вибухи

Ввечері 12 травня в окупованому Росією Луганську пролунали вибухи. Цю інформацію Суспільному Донбас підтвердили жителі окупованого міста. За словами місцевих, вибухи у Луганську пролунали у районі заводу в центральній частині міста.

Як розповів голова Луганської ОВА Артем Лисогор, у Луганську запалав машинобудівний завод.

"Сьогоднішня "бавовна" в Луганську як частина чергового перегрупування військ РФ. Чомусь запалав машинобудівний завод. Що там росіяни розташовували та ремонтували — не важко здогадатися", — йдеться у повідомленні Лисогора.

На початок