Військові пенсії на Кіровоградщині: які є види та хто отримує виплати

Військові пенсії на Кіровоградщині: які є види та хто отримує виплати

Військові пенсії на Кіровоградщині: які є види та хто отримує виплати
. Фото ілюстративне: УНІАН

У Кіровоградській області на обліку в Пенсійному фонді перебувають 13 тисяч військових пенсіонерів, понад вісім тисяч з яких отримують пенсію за вислугу років, більше тисячі – по інвалідності, понад 3,5 тисяч – у зв’язку з втратою годувальника. Про це під час брифінгу розповіла начальниця обласного управління Пенсійного фонду України Наталія Сімонян. З її слів, воєнний стан в країні не змінив правил призначення пенсій військовим.

До кого звертатись за призначенням військової пенсії

За словами Наталії Сімонян, документи для призначення військової пенсії готує уповноважений орган силового міністерства або відомства. Для військових – це міноборони, а на місцях – територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати – ред.): "Тому за призначенням військової пенсії варто звертатися саме до уповноважених органів. Потім пакет документів передають до Пенсійного фонду. Головною умовою призначення військової пенсії є звільнення з військової служби".

Види військових пенсій

За інформацією керівниці обласного управління Пенсійного фонду, на 1 травня з 13 тисяч військових пенсіонерів, що перебувають на обліку, 8285 отримують пенсію за вислугу років, 1174 – по інвалідності, 3598 – у зв’язку із втратою годувальника.

"Пенсія за вислугу років – це звичайна військова пенсія. Її призначають у відсотковому співвідношенні до грошового забезпечення, за наявності на день звільнення зі служби 25 років календарної вислуги. Мінімальний розмір такої пенсії не може бути нижчим за 3854 гривні", – пояснила Наталія Сімонян.

Пенсію по інвалідності, зі слів керівниці облуправління Пенсійного фонду, встановлюють військовим з інвалідністю: "Її розмір залежить від причини інвалідності та шляху набуття інвалідності – внаслідок війни чи ні. Військові з інвалідністю внаслідок війни мають певні додаткові гарантії. Мінімальна пенсійна виплата людям з інвалідністю війни першої групи не може бути меншою за 650% прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. Нині це 13604 гривень. Для другої групи – 525% прожиткового мінімуму – 10988 гривень. Третя група – 360% прожиткового мінімуму – 7534 гривень".

Пенсію у зв’язку із втратою годувальника призначають непрацездатним членам родини померлого чи загиблого військового, яких він утримував, пояснила Наталія Сімонян: "Розмір виплат визначають відсотковим співвідношенням до грошового забезпечення годувальника, залежить він і від причини його смерті та кількості утриманців".

Розмір пенсії матері, батьку, дружині, чоловіку, дитині становить 70% грошового забезпечення годувальника. Якщо право на пенсію мають двоє і більше дітей, то розмір пенсії становить 50% грошового забезпечення загиблого на кожну дитину, пояснила керівниця облуправління: "В області на 1 травня пенсії у зв’язку із втратою годувальника призначили 801 члену родин 480 загиблих на війні з РФ військових. Ще 32 військовослужбовцям призначено пенсію по інвалідності, пов’язаній із захистом Батьківщини".

Пенсії учасникам бойових дій

За словами Наталії Сімонян, чоловіки мають право на дострокове призначення пенсії учасника бойових дій з 55-річного віку, за наявності 35 років стажу, жінки – з 50 років, якщо мають, мінімум, 20 років стажу: "До категорії учасників бойових дій додали учасників добровольчих формувань територіальних громад, яким надали статус учасника бойових дій. Вони теж мають право на дострокове призначення пенсій".

До пенсії учасника бойових дій можуть додавати надбавку за особливі заслуги перед Україною, сказала керівниця обласного управління Пенсійного фонду: "Якщо в учасників бойових дій є нагороди, доплати за статус учасника бойових дій встановлюють до будь-якого виду пенсії – і до військової, і до цивільної. Мінімальна пенсійна виплата учасникам бойових дій з 1 грудня 2022 року становить 4395 гривень. Це мінімальний розмір пенсії, 2093 гривень, помножений на 210%. Така норма законодавства".

На 1 травня на обліку в обласному управлінні Пенсійного фонду перебувають 8133 ветеранів війни, 2271 з яких – інваліди війни, 3706 – учасники бойових дій, 2156 – учасники війни, які брали участь у бойових діях після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Крім того, пенсії отримують 2718 членів родин загиблих і померлих ветеранів війни.

Виплати за відзнаки

Четверо військових з Кіровоградщини, за інформацією Наталії Сімонян, отримують щомісячні виплати за бойові нагороди: "Двох нагородили орденом "Золота зірка", двох – орденом "За мужність". Ще шістьом людям – членам родин загиблих військових, які мали нагороди, перерахували пенсії. Це рідні трьох загиблих Героїв України".

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок