"Війна в Україні, світ проти війни в Україні". Боєць з Кропивницького отримав нагороду у Міжнародному фотоконкурсі

"Війна в Україні, світ проти війни в Україні". Боєць з Кропивницького отримав нагороду у Міжнародному фотоконкурсі

"Війна в Україні, світ проти війни в Україні". Боєць з Кропивницького отримав нагороду у Міжнародному фотоконкурсі
. На фото захисники Сергій Жолонко. Фото: Facebook Сергія Жолонки

Боєць з Кропивницького Сергій Жолонко отримав спеціальну нагороду "Війна в Україні, світ проти війни в Україні" та золоту медаль у Міжнародному конкурсі репортерської фотографії Life Press Photo 2023. Участь у ньому взяли фотографи з 22 країн світу. Журі розглянули 1855 світлин від 95 авторів і визначили переможців.

У березні 2022 року Сергій Жолонко посів третє місце у конкурсі яхтової фотографії в Греції. Участь у ньому брали конкурсанти з 36 країн світу. За словами чоловіка, повідомлення по результати конкурсу отримав 24 лютого, у день, коли в Україні почалася війна, і його мобілізували до Збройних Сил України.

Сергій Жолонко розповів Суспільному, що зареєструвався на конкурс, перебуваючи у зоні бойових дій на Донбасі. Подав вісім своїх фотографій. Дві з них здобули перемогу.

"На першій світлині під назвою "PCS зсередини", тобто постконтузійний синдром, зображений морський піхотинець, з яким ми разом перебували у шпиталі. Він сидить у палаті та упирається головою у кут. Цей кут пробивають наші хлопці, і не лише військові, страждає і цивільне населення. Якщо брати кожну фотографію, то її важкувато зрозуміти, але це було зумовлено тим, що я сам перебував після контузії у такому стані. Тож фотографії були для мене наче самолікування. Коли ти шукаєш щось рівне, прямолінійне, неушкоджене, ціле, щось просте, тебе це заспокоює. Бо в іншій обстановці ти бачиш все розірване та пошкоджене".

Боєць з Кропивницького отримав спеціальну нагороду у Міжнародному фотоконкурсі
Фото "PCS зсередини" за яку Сергій Жолонко отримав спеціальну нагороду "Війна в Україні, світ проти війни в Україні". Фото: Сергія Жолонки

Друга фотографія, за яку кропивницького бійця відзначили золотою медаллю, називається "Казарма ЗСУ, початок". Ця світлина зроблена на Кіровоградщині рік тому. "Тоді якраз формувався наш батальйон, а потім ми поїхали на фронт. З того часу, де ми тільки не були".

Боєць з Кропивницькому отримав спеціальну нагороду у Міжнародному фотоконкурсі
Золотою медаллю конкурсу відзначено фото Сергія Жолонки "Казарма ЗСУ, початок". Фото: Сергія Жолонки

Нині результати конкурсу оголосили лише на сайті. Нагородити переможців планують під офіційної презентації виставки світлин. Зі слів Сергія Жолонки, коли і в якому місті цьогоріч вона відбудеться, наразі невідомо. Про це організатори повідомлять додатково.

"На конкурсі представили дуже багато світлин, що стосуються війни в Україні. Мені дуже приємно, що журі відзначило мої роботи".

На початок